Coloreaza negura noptii cu camera foto
Articol


Lumina de frontiera a amurgului faciliteaza prin excelenta abaterea de la perceptia obisnuita, exploateaza latura intunecata a fanteziei, favorizeaza instalarea unei atmosfere de poveste gotica.
Daca faceti parte din cei care o data cu caderea serii isi impacheteaza aparatura foto, tin sa va spun ca tocmai ati ratat o oportunitate minunata de a face fotografii. Lumina noptii poate fi magica si surprinzatoare. A fascinat mii de fotografi, cel putin de cind John Adams Whipple a folosit un telescop pentru a surprinde luna in toata splendoarea ei.

Fotografia de noapte poate fi mult mai provocatoare decit lumina de zi. Ochiul nostru nu capteaza la fel de multa lumina pe timpul noptii in comparatie cu suportul foto, asadar, de multe ori, nu vedem mare lucru cind fotografiem noaptea. Acest element de surpriza este cel care face fotografiatul noaptea atit de fascinant.
Fotografia de noapte nu este mai dificila decit cea din timpul zilei. Este doar diferita. Mai intii, trebuie sa invatati cum sa "vedeti" noaptea, cum sa expuneti fara a va folosi de un exponometru. Vestea buna este ca nu aveti nevoie de un echipament costisitor pentru a face fotografii uimitoare. Aveti nevoie doar de o camera foto, digitala sau pe film, cu optiunea de a lucra manual, cu bateriile bine incarcate, o telecomanda si un trepied.

Echipament necesar
Pentru reusita fotografiilor pe timp de noapte aveti nevoie de o camera care sa va permita sa tineti obturatorul deschis mai mult timp, cel putin intre trei si 30 de secunde. Verificati specificatiile camerei voastre in manualul pe care l-ati primit la cumparare la capitolul "Viteza obturatorului" (shutter speed). Aceste viteze vor avea valori cuprinse intre 30 secunde si 1/.2000 secunde. Daca subiectul fotografiilor de noapte te intereseaza cu adevarat, atunci nu uita cit de important este sa ai optiunea de Bulb, cea mai lunga viteza posibila, unde obturatorul ramine deschis pina la declansare sau, in cazul unei telecomenzi, poate ramine deschis pina se termina bateria.

In afara de o camera foto, unul dintre cele mai importante instrumente pentru reusita fotografiilor de noapte este gasirea unei metode de a-ti stabiliza aparatul. Evident, cel mai usor mod este sa folosesti un trepied. Atentie! Unele dintre acestea, care par foarte usoare, sint, de cele mai multe ori cele mai ieftine, dar si cele mai instabile. Orice adiere de vint va poate strica poza atunci cind trepiedul se clatina. Daca nu doriti sa carati prea mult, atunci puteti alege un minitrepied, care costa mai putin de 50 RON si poate incapea in buzunar sau in geanta foto. Daca nu va convine ideea de a cumpara un trepied, puteti totusi sa obtineti imagini minunate cu un pic de creativitate. De exemplu, va puteti aseza camera pe un zid mai inalt, pe o portiune dreapta, pe capota masinii, (opriti motorul pentru a reduce vibratiile), chiar si pe pamint. Cel mai important lucru este ca aparatul foto sa ramina nemiscat in timpul expunerii.
Chiar folosind un trepied bun, riscati sa miscati aparatul in timpul expunerii, atunci cind apasati butonul de declansare. "Antidotul" este o telecomanda cu care puteti folosi camera fara a o misca. De asemenea, self-timerul oricarui aparat digital va poate ajuta in aceasta situatie. Timpul de expunere este, in general, de zece secunde, suficient ca sa fugiti in fata aparatului si sa va alaturati unui grup de prieteni de exemplu.

Setari
Inainte de a face o fotografie, primul lucru la care trebuie sa va ginditi este cit de lunga va fi expunerea. Sint mai multe motive pentru a va pune aceasta intrebare, dar cel mai important are de-a face cu alegerea sensibilitatii cu care veti lucra (ISO setting). La camerele digitale, cu cit ISO va avea o valoare mai mare cu atit fotografia va deveni mai "zgomotoasa". Este vorba de zgomotul de imagine, "noise", care poate fi "observat" printr-o textura cu multe punctulete neplacute. Avantajul setarii unei valori mari ISO il reprezinta faptul ca va va permite sa folositi o expunere mai scurta si, astfel, fotografiile vor avea mai putine sanse sa iasa miscate. Oricum, daca aveti de gind sa folositi o expunere mai lunga, nu are rost sa puneti o valoare mare ISO, decit daca va place acel aspect de "noise".
Daca aparatul foto va ofera un control manual, prioritate de viteza sau prioritate de diafragma, atunci veti obtine efecte mult mai bune decit daca folositi optiunea Auto. Mai intii sa discutam despre prioritatea de diafragma. Pentru a lasa sa intre cit mai multa lumina,aveti nevoie sa alegeti diafragma cu cea mai mica valoare (f 2,8; f 4; f 5,6 - in functie de performantele camerei sau ale obiectivului pe care il folositi). Daca, din contra, va aflati intr-o zona luminata si doriti o expunere mai lunga, va trebui sa folositi o valoare mare de diafragma (22).
Majoritatea fotografilor prefera modul "prioritate de viteza", pentru realizarea imaginilor de noapte. In acest caz, trebuie doar sa selectati viteza de expunere, in functie de cita miscare doriti, iar perechea de diafragma va fi selectata automat.

Balansul de alb
Setarile automate sint la indemina, dar daca lasati camera sa regleze balansul de alb "de capul ei", s-ar putea ca pielea prietenilor sa apara verzuie, sa obtineti un fundal galbui sau sa transformati un alb de zapada intr-o nuanta albastruie. Tot ce trebuie sa faceti este sa ajustati balansul la conditiile de luminozitate.
In primul rind, chiar daca folositi blitul ca sa luminati putin scena, aparatele integrate nu au destula putere de acoperire, asa ca o parte a fotografiei va fi decolorata. Daca alegeti balansul de alb care se potriveste cel mai bine conditiilor de luminozitate, culorile vor fi mai apropiate de realitate. Nu uitati sa schimbati insa balansul de alb, dupa ce si lumina din mediu s-a schimbat.
Daca aveti la camera digitala setare manuala pentru balansul de alb, incadrati o foaie de hirtie alba si salvati setarea. Acesta este cel mai bun mod de a va asigura ca fotografiile sint curate si luminoase.
Pe de alta parte, formatul de captare RAW este o optiune excelenta pentru a obtine balansul de alb potrivit. Fisierul este neprocesat, asa ca puteti folosi un software, precum Camera Raw din Adobe Photoshop CS2, pentru a aplica balansul de alb potrivit.
In fine, exista mai multe feluri de a ajusta culoarea intr-un software de editare foto. Desi majoritatea ajustarilor automate sint rapide, nu sint foarte eficiente. Dar daca nu vreti sa va complicati, puteti incerca citeva retusuri. Daca folositi Adobe Photoshop CS2, de exemplu, verificati optiunile din Variations (Image "Adjustments" Variations). De asemenea, puteti folosi unul dintre filtrele din Photoshop de tipul Cooling Photo pentru a face o imagine calda (galbena) ceva mai rece (mai albastra) sau puteti incalzi o imagine albastra cu un filtru de Warming (Image "Adjustments" Photo Filters).

Efectul ochilor rosii
Unii oameni sint predispusi la efectul de ochi rosii, "demonici". Pupilele larg deschise fie de la natura, fie stimulate de conditii de lumina scazuta ii permit blitului sa scoata in evidenta vasele de singe din spatele ochilor si sa le confere prietenilor vostri un aspect de "posedati".
In loc sa va puneti usturoi in jurul gitului sau sa umblati cu un tarus dupa voi, urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa va aduceti prietenii "pe calea cea buna". In primul rind, cel mai la indemina ar fi sa folositi setarea camerei de red-eye-reduction pentru blit. Cautati prin setarile blitului si veti gasi un icon care seamana cu un ochi. Acesta ii spune camerei sa trimita un mic preblit inainte, care va determina pupilele sa se inchida si va preveni lumina sa ajunga la vasele de singe din spatele ochilor.
De asemenea, incercati un mic truc: fotografiati dintr-un unghi lateral.Daca pozitionati camera astfel incit flash-ul sa nu se proiecteze direct in ochii prietenilor vostri, lumina nu va fi reflectata, iar daca blitul este indreptat in directia buna, nu vor aparea ochi rosii. Desigur, daca aveti un blit separat, care se ataseaza camerei, este si mai bine, pentru ca este pozitionat ceva mai sus fata de lentila. Nu in ultimul rind, puteti "curata" ochii cu ajutorul unui software.

Text: Ana-Maria TAnAsescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona