Poiana BraSov, destinatia preferata pentru vacanta de iarna
Articol

Poiana Brasov este una dintre statiunile romanesti care pot concura de la egal la egal cu statiunile alpine din strainatate. Confortul oferit de hotelurile de 3* si 4*, varietatea si calitatea dotarilor sportive, peisajul montan incintator in care este situata, dar si accesul rutier facil au conferit statiunii mult rivnitul renume, care atrage in fiecare an turistii romani si straini, dornici sa isi petreaca Revelionul sau doar o vacanta de neuitat la munte. Desi initial a fost gindita ca zona turistica destinata locuitorilor orasului Brasov, Poiana Brasov s-a dezvoltat spectaculos, devenind, in mai putin de 50 de ani de la ridicarea primei constructii, un reper pe harta turistica a sporturilor de iarna din Romania.
Situata la o altitudine de 1.050 m, la poalele Culmii Cristianul Mare din Masivul Postavarul, Poaina Brasov se afla in centrul unei retele dense de statiuni turistice montane, amplasate de-a lungul Vaii Prahovei, in Muntii Bucegi, Piatra Mare si Piatra Craiului. Aceasta pozitie ii confera un avantaj strategic fata de celelalte resorturi, deoarece turistii care aleg sa isi petreaca vacanta de vara sau de iarna aici au la dispozitie o gama larga de atractii si trasee turistice, accesibile relativ usor din Poiana Brasov. In acelasi timp, proximitatea fata de municipiul Brasov (13 km) ii ofera turistului ocazia de a descoperi sau revedea monumentele-simbol ale vechii citadele (Casa Sfatului, Biserica Neagra, Cetatuia, Bastionul Tesatorilor).
Cu siguranta insa asezarea statiunii este unul dintre argumentele principale pentru a o vizita si a zabovi aici pe perioada intregului sejur. Climatul montan tonic, aerul puternic ozonat si o medie a temperaturii (in iulie) de aproximativ 14C o recomanda ca destinatie turistica si in timpul verii: este locul ideal in care putem evada, chiar daca temporar, de agitatia cotidiana, optind pentru o odihna activa. Astfel, posibilitatile recreative in sezonul cald sint la fel de variate ca si cele din sezonul rece, turistul avind la dispozitie terenuri de tenis, minigolf si handbal, ambarcatiuni de agrement pe lacul din statiune. Una dintre atractiile principale o reprezinta centrul de echitatie, situat in nordul statiunii, unde turistii pot fi initiati in arta calariei, de catre instructori calificati, in urma unui curs de aproximativ o saptamina.

O statiune de iarna la superlativ
Insa, faima statiunii se datoreaza, in primul rind, conditiilor naturale si calitatii deosebite a serviciilor turistice oferite in sezonul alb, care fac din Poiana Brasov un standard si un ideal de atins in turismul romanesc. Turistii aleg sa isi petreaca vacanta de iarna la Poiana Brasov, deoarece stratul de zapada zaboveste aici mai mult decit in alte locuri, avind o grosime medie de 50 cm in statiune si un metru pe munte. Fie ca sint experimentati sau nu intr-ale schiului, turistii pot practica acest sport aproximativ patru luni pe an, de la jumatatea lunii decembrie pina la sfirsitul lui martie. In functie de aptitudinile sportive ale fiecaruia, Poiana Brasov pune la dispozitia turistilor noua pirtii de schi cu grade de dificultate diferite si cu lungimi intre 300 si 3.820 m, dintre care mentionam o pirtie olimpica, trei pentru coborire si slalom urias si o pirtie pentru slalom special. In plus, cei care sint siguri pe picioare si pasionati de viteza, pot schia si pe nocturna, atunci cind zapada este mai tare, iar schiurile aluneca mai repede. Poiana Brasov nu este insa o statiune de iarna exclusivista, care sa se adreseze doar schiorilor avansati. Un sejur in sezonul rece la Poiana Brasov este cea mai buna ocazie pentru un necunoscator ca sa se initieze in schiat. Acesta poate invata principiile de baza ale sportului alb de la instructori atestati international specializati in schi alpin si schi de fond si nu trebuie sa isi faca probleme, daca nu are echipament sportiv specific, care poate fi inchiriat in statiune. Un alt atu important al statiunii este reteaua de transport, dezvoltata, datorita careia schiorul poate profita din plin de zapada si pirtie, concentrindu-se asupra sportului, si nu asupra modului de acces pe pirtii. Astfel, accesul pe versantii Masivului Postavarul este asigurat de doua telecabine, o linie de telegondola si linii de teleschi care functioneaza sezonier.
Schiatul nu este singurul sport de iarna reprezentat in Poiana Brasov. Snowboarder-ii vor gasi aici locul ideal pentru a-si perfectiona tehnica sau a-si etala cunostintele, pe pirtiile pentru incepatori sau pentru cele dedicate celor avansati, dornici de cit mai multa adrenalina. Nici cei care prefera saniusul sau patinajul nu vor fi dezamagiti, primii avind pirtii special amenajate, iar cei din urma un patinoar artificial. Dupa o zi pe pirtie, turistul indragostit de zapada se poate relaxa tot in apropierea acesteia, daca alege o plimbare romantica cu sania trasa de cai.

Servicii turistice la standarde occidentale
Poiana Brasov este una dintre statiunile romanesti ale carei servicii turistice constituie un element fundamental de la care aceasta si-a creat brandul. Cazarea este asigurata in pensiuni, vile si hoteluri de 3* si 4* care asigura tot confortul necesar unui sejur de neuitat, pornind de la premisa ca satisfactia clientului trebuie sa se afle pe primul plan. Turistii au aici posibilitatea de a uita, pentru moment, de iarna de afara, revigorindu-si trupul in piscine, saune, la masaj sau in sali de fitness. Nici modurile de recreere mai putin solicitante nu au fost trecute cu vederea: in statiune puteti juca popice, biliard sau va puteti destinde urmarind un film la videoteca. In plus, vizitatorii au ocazia sa aprecieze meniurile cu care restaurantele cu specific romanesc sau vinatoresc isi imbie clientii sau sa petreaca o noapte pe ringul de dans intr-un club de noapte.
Profitind din plin de renumele sau, Poiana Brasov este statiunea romaneasca in care turismul de afaceri este intotdeauna un punct important in oferta sa, indiferent de anotimp. Aici se pot organiza intilniri de afaceri, conferinte si simpozioane pentru grupuri de peste 100 de persoane, acestea beneficiind de cazare, masa, sali de conferinta si programe de agrement.
Toate aceste date propun Poiana Brasov drept loc ideal pentru vacanta de iarna si, mai ales, petrecerea Revelionului. Desi preturile sint pe masura serviciilor turistice, turistii pot gasi oricind variante mai economicoase, in cazul in care sint dispusi sa faca rabat de la confort si sa opteze pentru un loc de cazare cu mai putine stele. Pitorescul zonei si varietatea sporturilor de iarna practicate aici vor ajuta potentialii turisti sa ia decizia corecta.

Text: Cristian Lupu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona