Arhitectura in imagini
Articol


Fotografia este, de fapt, "arta de a vedea" la fel cum arhitectura este "arta de a imagina constructii". Pentru ca o fotografie ce are ca subiect un element de arhitectura - fie el o cladire sau un detaliu al unei cladiri - sa fie reusita, trebuie, in primul rind, ca ea sa-ti transmita un mesaj. Iar daca acesta este unul si acelasi cu cel pe care arhitectul ar fi vrut sa-l transmita, atunci imaginea este perfecta.

Din punct de vedere strict fotografic, orice cladire este, de fapt, un numar de linii verticale si orizontale, dar si un joc de lumini. Este o redare bidimensionala a tridimensionalului ce caracterizeaza orice cladire. Staticul din fotografia de arhitectura iti ofera liniste in primul rind. Atunci cind doriti sa fotografiati o cladire, sint foarte importante locul de unde o faceti si lumina.
De exemplu, atunci cind fotografiati o constructie inalta, daca sinteti prea aproape de aceasta, baza cladirii va fi disproportionata in raport cu partea de sus a cladirii. O cladire care poate parea neinteresanta in timpul zilei, poate fi un subiect excelent de fotografie in timpul noptii, datorita iluminarii artificiale.
Inainte de a fotografia o cladire, este bine sa stii ce vrei sa fotografiezi si ce vrei sa transmiti. De aceea, este bine sa "mergi" intr-o recunoastere a subiectului, sa observi detaliile, umbrele, elementele de decor care nu sint situate neaparat pe fatada cladirii, dar care pot ajuta la reusita fotografiei tale.
Lumina este, de asemenea, unul dintre elementele principale ce contribuie la realizarea unei fotografii de arhitectura, reusite. In functie de lumina, poti alege sa fotografiezi frontal cladirea sau, daca te ajuta, sa faci acest lucru dintr-un anumit unghi. O lumina razanta poate reliefa cel mai bine texturile, iar jocul cu umbrele poate crea atmosfera pe care tu o cauti. Lumina da volum cladirilor, dar numai prin contrast cu partile umbrite ale acestora. Un unghi mai mic de 40 de grade fata de frontul aflat in lumina si de 90 de grade fata de lumina incidenta va pune in evidenta mult mai bine volumul acesteia decit o iluminare din spatele aparatului fotografic. Lumina artificiala poate fi, de asemenea, un element foarte important in compozitia fotografiei tale.
In cazul fotografierii cladirilor vechi sau al monumentelor istorice, integrarea lor intr-un cadru mai larg usureaza transmiterea mesajului. De exemplu, fotografierea unui castel sau a unei cetati aflate pe un deal sau stinca va duce la obtinerea unei fotografii impresionate decit daca ar fi fotografiata doar fatada acestora.
Oamenii prinsi in cadru nu ajuta mereu la imbunatatirea fotografiei, dar o pot schimba. Iar daca vorbim de fotografia de interior, poate cel mai bun mod de a reda scopul si mesajul arhitectului este de a fotografia oamenii interactionind cu interiorul.
Din punctul de vedere al tehnicii, pentru ca fotografia sa fie cit mai reusita, trebuie sa fii atent la deformarile de perspectiva - atunci cind liniile verticale ale cladirii se unesc.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona