Chiojdu, un refugiu ascuns In MunTii BuzAului
Articol
Pentru cei care nu mai doresc, nu mai au loc sau, pur si simplu, s-au saturat sa-si petreaca vacanta de iarna in aglomeratia de bulevard a statiunilor "consacrate", sufocati intre jeep-uri, ATV-uri, politicieni in "relache" si vedete venite sa la cinte la mesele turistilor cu ghiul, o varianta este reprezentata de pensiunile agroturistice din zone mult mai linistite unde natura poate fi contemplata in toata splendoarea si salbaticia ei. Citeva zile petrecute intr-un astfel de loc pot deveni amintiri de neuitat si ne pot reincarca mult mai bine bateriile pentru perioada cind vom fi nevoiti sa revenim la birouri sau la cursuri, supusi din nou stresului cotidian.
O astfel de asezare, unde zapada nu lipseste niciodata iarna, se afla ascunsa printre dealuri, undeva in zona Subcarpatilor de Curbura, la poalele muntilor Siriu si se numeste Chiojdu, dind si numele depresiunii care o adaposteste. Este vorba de o comuna pitoreasca din judetul Buzau, una dintre putinele din judet, unde se practica o forma timida de agroturism, in ciuda faptului ca Buzaul cuprinde toate formele de relief si suficiente obiective turistice, unele unice sau foarte rare (Vulcanii noroiosi, Focurile vii, Muzeul chihlimbarului, Tabara de sculptura de la Magura, locuintele rupestre de la Alunis etc.).
Ca mai toate asezarile de munte, Chiojdu este o localitate de tip rasfirat situata in partea de nord-vest a judetului Buzau, relieful predominant fiind reprezentat de dealuri si munti acoperiti de paduri de foioase si conifere, carora li se adauga, in mai mica masura, pasuni si livezi de pomi fructiferi, in special meri si pruni.
Localnicii se mindresc din cale afara cu vechimea asezarii despre care se stie ca a luat fiinta inainte de intemeierea Tarii Romanesti la 1300. Primul document istoric in care se vorbeste despre Chiojdu este un hrisov datat 10 iulie 1418, prin care Mihail Voievod, fiul lui Mircea cel Batrin, "intareste mosnenilor din Chiojul Mare, mosia lor".
Cum spuneam, zona este ideala pentru cei care isi doresc o vacanta de iarna linistita, departe de vuietul si agitatia orasului intr-un peisaj pe care civilizatia nu l-a modificat iremediabil. Potentialul turistic este complex insa neexploatat pe masura, fapt ce, pina la urma, poate fi considerat pozitiv pentru ca, astfel, zona si-a conservat naturaletea, ceea ce o face si mai atractiva. Pe linga potentialul turistic dat de relief, vegetatie si fauna, mai exista si alti citiva factori care sa contribuie la reusita unei vacante petrecute aici. Astfel de obiective istorice foarte vechi, unele datind chiar din preistorie, situri arheologice apartinind Culturii Monteoru din epoca bronzului sau civilizatiei ostrogote pot stirni oricind interesul, dar nu neaparat al pasionatilor de istorie. Daca amintim si de arhitectura populara, traditiile si obiceiurile specifice sarbatorilor de iarna sau de cele trei biserici vechi, am creionat citeva dintre argumentele principale menite sa stirneasca interesul legat de Depresiunea Chiojdului.
Cazarea turistilor este asigurata de doua pensiuni fiecare cu o capacitate de circa 20 de locuri, oferind servicii de care insa nimeni nu s-a plins pina acum. Este vorba de pensiunea Lezeu administrata de un fost comandant de nava, retras de pe mare la poalele Muntilor Buzaului, si de pensiunea Melania, proprietatea unei familii din localitate care a avut curajul sa se lanseze intr-o astfel de afacere.
In zona montana a comunei, posibilitati de cazare mai ofera cabanele ocolului silvic si cabanele Morcovoaia, Prigonu sau Lacul Vulturilor.

Cai de acces
Principala cale de acces in comuna este DJ 102 L pe care se poate ajunge fie din DN 10 Buzau-Brasov, fie din DJ 1A Ploiesti-Valenii de Munte-Brasov. Localitatea mai e tranzitata si de DJ 102P Chiojdu-Bisca Chiojdului-Nehoiu, precum si de alte doua drumuri comunale ce fac legatura intre cele sase sate. Exista si curse regulate spre localitate, trei societati asigurind transportul cu microbuzele de la Buzau, Bucuresti, Brasov, Ploiesti si Patirlagele.

Preturi
Oferta pentru sfirsit de saptamina, in regim de pensiune completa: pentru o zi - 20 euro/persoana; pentru doua zile - 17 euro/persoana.
Oferta pentru o saptamina, pensiune completa: 15 euro/zi/persoana.
La pensiunea Lezeu, copiii sub 8 ani beneficiaza de gratuitate, iar la pensiunea Melania, oferta poate varia in functie de marimea grupului si perioada de sedere.

Obiective turistice din zona
Tabara de sculptura de la Magura
Vulcanii noroiosi de la Berca
Nisipurile miscatoare de la Lopatari
Muzeul Chihlimbarului de la Colti
Biserica de piatra si asezarile rupestre de la Alunis
Barajele de la Siriu si Mineciu

TEXT: CAtalin TIntAreanu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona