Vacantele si calatoriile iernii
Articol

In acest articol nu voi recomanda, nu voi descrie o singura destinatie. Voi incerca, cu ajutorul cuvintelor, sa fac turul de onoare, sa cuprind toate lucrurile frumoase care merita vazute si traite in vacantele noastre de iarna.
Mi-am propus sa arat ca Romania, datorita complexitatii turistice, include toate particularitatile necesare unor calatorii reusite, iar aceste rinduri sint destinate argumentarii acestui fapt.

Indiferent de cit de putin timp aveti la dispozitie, indiferent de tipul de vacante preferat astazi, Romania este frumoasa. Si este perfecta pentru orice turist in orice anotimp. Dar iarna...

Zburam pe pirtii
Multi dintre noi au descoperit sporturile iernii destul de tirziu. Lipsa echipamentelor necesare sau costul scump al acestora facea ca schiul sa fie un sport destul de exlusivist. Chiar si in primii ani de dupa revolutie, sporturile de iarna erau facute, mai ales, in cluburile scolare ale statului, astfel incit accesibilitatea lor era destul de indoielnica. Snowboardul in Romania antedecembrista era cam cum e "zapada in desert", iar pirtiile nocturne sau zapada artificiala erau cunoscute drept minuni "occidentale". Mult timp a existat doar schiul de performanta, sau sania, sau bobul. Abia prin anul 1995 s-a produs marea explozie sportiva. Iar de atunci Romania a inceput sa devina o destinatie de iarna ceruta, cautata, preferata de mii de turisti straini si romani. Cei romani au aflat ca schiul sau snowbordul nu sint sporturi greu de invatat, iar cei straini au descoperit aici pirtii bune, libere, zapada multa si peisaje fantastice.
Tot in ultimii ani ai secolului (sau mileniului) trecut, investitiile in statiunile de agrement sportiv hivernal din Romania au inregistrat adevarate recorduri. Statiile de telecabina sau cele de telescaun lucrau neincetat si nu mai faceau fata miilor de pasionati de pe pirtii. Cozile enorme nu speriau insa pe nimeni. Primele statiuni, consacrate deja sporturilor iernii, au mers, si merg inca sus, pe valul popularitatii. Sinaia, Poiana Brasov si Predeal erau cunoscute demult. Azuga, accesibila din punct de vedere rutier, dar si dispunind de pirtii cu grad de dificultate mic si mediu, a urcat cu repeziciune in top. Tot in Azuga au avut succes evenimente conexe sporturilor de iarna. Festivalurile de pe pirtii, care includeau competitii, gratare, concerte si voie buna, au contribuit la cresterea considerabila a numarului de turisti montani. Poiana Brasov si-a pastrat statutul de statiune de lux, iar Sinaia, datorita atit pirtiilor "negre" aflate la o altitudine cit si peisajelor fabuloase a ramas statiunea specialistilor, a initiatilor. Tot pe Valea Prahovei, care detine in prezent monopolul asupra sporturilor de iarna, orasul Busteni a prins momentul oportun si s-a lansat pe piata agrementului alb. Statiunea Busteni a lansat anul trecut produsul Kalinderu, pirtie de schi si snowboard, cu un nivel de dificultate mediu, dar cu marele beneficiu al transportului prin cablu extrem de performant. Tot in Busteni, evenimentele conexe au reusit sa aduca numele statiunii pe buzele multor impatimiti ai extremului. Competitiile mondiale de escalada pe gheata sau cele nationale de alpinism, precum si concursurile de schi sau snowboard desfasurate in aceasta locatie, reusesc sa contribuie la popularitate statiunii.
Sporturile de iarna si-au facut loc pe pirtiile din toata tara. Valea Prahovei ramine destinatia preferata, dar statiuni precum Stina de Vale, Bilea Lac, Borsa, cele din Fagaras sau Vatra Dornei au o rezonanta din ce in ce mai puternica. Astfel, schiul si snowboardul capata de la an la an din ce in ce mai multe spatii de desfasurare, iar turistul roman si strain poate gasi, cam in orice colt al tarii, pirtia perfecta in functie de preferintele sale.
Un lucru inedit in Romania, dar destul de obisnuit in tarile europene este reprezentat de pirtiile urbane artificiale. Bucurestiul a avut in anii trecuti citeva tentative si, se pare, ca in aceasta iarna, mai multe orase mari planuiesc sa concretizeze aceasta initiativa. Pirtiile construite pe rampa au, desigur, o lungime destul de mica, dar exista cadre pentru constituirea unor zone de "acrobatie" pe schiuri sau snowboard care prind bine si atrag o multime de turisti, mai mult sau mai putin cunoscatori in ale sporturilor de iarna.

Agroturismul si satul,
ca vatra a traditiei
De ce iarna satul romanesc devine un colt de rai? Pentru ca satul este populat de oameni care percep iarna ca singurul anotimp al odihnei. In timp ce grinele germineaza sub stratul mare de zapada, casele taranilor, calde si primitoare, rasuna a veselie. Este timpul belsugului, timpul vinului nou scos din butoaie, timpul in care femeile ruleaza sarmalele, iar barbatii scot carnurile de la afumat. Nu intimplator, cele mai multe sarbatori ale romanilor au loc in timpul iernii. Iarna satului este timpul odihnei, al repaosului, al bucuriei.
De aceea multi dintre romani si foarte multi turisti straini aleg sa-si petreaca vacantele de iarna in mijlocul satelor romanesti. Acolo sarbatorile au o cu totul alta valenta. Iarna, zapada, viscolul, inceputul unui nou an, precum si zilele sfintilor de la inceputul lunii lui Gerar au aici o semnificatie profunda si influenteaza in mod categoric viata taranului. Turistul ajuns aici se poate caza fara probleme la sutele de pensiuni care s-au dezvoltat intr-un mod admirabil in ultimii ani. Este destul de greu sa alegi. Romania satului este toata Romania. Indiferent daca esti in Moldova, in Transilvania, in Oltenia sau in Dobrogea, iarna o traiesti altfel.
Traditiile si obiceiurile romanilor difera de la zona la zona, dar frumusetea lor, unicitatea si ineditul sint cuvinte care nu lipsesc din nici o descriere. Bucovina "de aur" si Maramuresul detin, cu siguranta, locul I in topul preferintelor. Colindele iernii precum si diversitatea obiceiurilor regionale sau gastronomia extrem de diversificata si bogata in acest anotimp reusesc sa fascineze orice turist.

Orase in vacanta
Turismul urban in perioada iernii nu este deolc de neglijat. Chiar daca multi dintre noi evita sa se gindeasca ca ar putea sa-si petreaca zilele de odihna in mijlocul unui centru urban... ei bine, surprizele placute se pot tine lant. Si orasele mari se pregatesc pentru vacanta, iar oferta lor este, de cele mai multe ori, foarte atragatoare. Divertismentul este asigurat aproape pe toata perioada iernii. Mai ales, in perioada sarbatorilor concertele se tin lant, evenimentele culturale, la fel, iar posibilitatile de agrement de inmultesc peste noapte. Atit in Bucuresti, cit si in multe alte orase romanesti se deschid patinoarele, iar distractiile pentru copii, fac deliciul acestei perioade.

Text: Maria FloricicA
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona