Tunisia, pur si simplu, perfecta
Articol
Ti-ai imaginat vreodata destinatia de vacanta perfecta? Vreme buna tot timpul anului, mare, desert, vegetatie mediteraneeana, plaje, hoteluri si piscine care par adevarate opere de arta... toate pe o suprafata de 162.155 km2 si, toate, purtind un singur nume: Tunisia.

Dar sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa luam lucrurile pe rind.
Va propun sa descoperiti Tunisia prin ochii unui simplu calator, fara epitete de prisos, asa cum este ea.

Ar trebui sa incep cu plecarea si cu emotiile acesteia? Nu sint importante, dar nu sint nici de ignorat. Numai gindul ca voi ajunge in sinul unei alte civilizatii, complet diferite de cea europeana, ma ingrijora un pic. Dar temerile nu au durat mult caci, in numai doua ore si jumatate, am respirat aerul exotic al continentului african. La ceas de seara, linistitul aeroport din Monastir se pregateste sa-si intimpine oaspetii. Si totul prinde viata si se umple de un murmur nespus. La fel si prima noastra lectie despre rabdare. E bine de stiut, inainte sa ajungi in Tunisia, ca acolo trebuie sa ai foarte multa rabdare. De la statul la coada pentru viza de intrare in tara si pina la discutiile interminabile din bazar, rabdarea este cuvintul-cheie.
Trecem in final si de toate formalitatile din aeroport si ne indreptam spre Hammamet. Deja intunericul a pus stapinire peste oras, iar stropii de ploaie coboara din ce in ce mai hotariti. Primul contact cu hotelul a fost si primul soc. Sfat important de urmat: cel putin, in prima seara, rugati pe cineva de la receptie sa va arate drumul catre camera. Altfel va veti plimba cel putin o jumatate de ora prin hotel (jurind ca undeva trebuie sa existe o harta a hotelului si ca, mai mult ca sigur, ati ratat-o), incercind sa gasiti camera. Si nu este deloc placut cind in aceasta mica excursie sinteti insotit si de un bagaj deloc neglijabil.
Este prima seara in Tunisia si simt ca deja, sint intr-o alta lume. Astept cu nerabdare rasaritul pentru a putea simti viata Africii minut cu minut.
Nimanui nu-i este simpatic ceasul care suna dimineata. Dar sa te trezesti in sunet de valuri de Mediterana si sunet de pasi pe nisip este, cu adevarat, o placere.
Plecam dis-de-dimineata spre Tunis, capitala tarii. Un oras ce freamata de viata de la prima ora a diminetii, un adevarat furnicar, unde nu mai stii incotro sa o iei, ce sa mai vizitezi si cite fotografii sa mai faci. Urmeaza si un al doilea soc. Oras ceva mai cosmopolit decit celelalte, Tunisul este plin de cafenele la sosea. Iar cafenelele, pline de oameni, inca de la ora 10.00 dimineata. Asta da viata, mi-am zis in acele momente.
Ne indreptam incet-incet catre piata de legume si fructe. Primul lucru pe care l-am aflat in acea zi a fost ca tunisienii merg in fiecare dimineata la piata pentru a-si procura hrana de zi cu zi. Trebuie sa mai aflati ca masa tunisienilor e compusa 80% din legume si fructe. Restul este reprezentat de traditionalul cus-cus si din peste.
Iar in piata centrala din Tunis am avut de-a face cu cel de-al treilea soc pe pamint african. Intr-o tara ce are ca principala sursa de trai turismul, intelegi lesne de ce fiecare vinzator isi negociaza marfa cu maxima responsabilitate. De cum scoti aparatul foto din geanta si incepi sa iei citeva cadre, fiecare negustor te imbie la taraba lui. Esti invitat sa gusti din produsele lor, iar, la sfirsit, nu ai cum sa nu pleci fara sa fi cumparat ceva. Nota: am fost ceruta in casatorie dupa primele doua minute de conversatie cu un tunisian. Refuz oferta si parasesc furnicarul pietei centrale pentru un altul si mai obositor: prima intilnire cu bazarul. O poarta impunatoare marca intrarea in orasul vechi (Medina) care adaposteste bazarul. Dupa primul sfert de ora pe care-l petreci in bazar este aproape imposibil sa nu ai o reactie de genul: "Dumnezeule, oamenii acestia stiu sa spuna "buna ziua" in toate limbile pamintului!". Si nu numai atit, stiu chiar si idolii fiecarei tari in parte. La auzul cuvintului "Romania" vezi un zimbet larg pe fetele tunisienilor, iar urmatoarele cuvinte sint: "Aaaaa....Hagi!". Si de aici incepe negocierea. Negociere deloc usoara. Indiciu: intrati in bazar doar daca va simtiti in stare. Altfel, riscati sa plecati de acolo de cum ati intrat si sa pierdeti astfel farmecul unui astfel de loc cu tot murmurul sau. Pont: daca sinteti domnisoare, ati putea sa le spuneti vinzatorilor ca sinteti studente... si imediat negocierea va incepe de la un alt pret (stiut fiind faptul ca studentii nu au o situatie financiara excelenta), iar daca sinteti domni... atunci veti fi imbiati sa cumparati cite si mai cite pentru consoartele dumneavoastra. Parasesc bazarul si ma indrept catre centrul Tunisului. Incep sa cada citiva stropi, dar soarele nu lasa prea mult ploaia sa-si faca de cap si caldura pune din nou stapinire pe capitala Tunisiei.
Cautind sa descoperim cit mai mult din istoria Tunisiei, pasii ne poarta catre vestigiile Cartaginei. Nici un loc din Tunisia nu are o rezonanta mai puternica decit Cartagina. Situat in suburbiile capitalei Tunis, vechiul oras fenician si, apoi, roman isi dezvaluie si astazi o parte din istoria lui tulburatoare - o poveste a succesului si a decaderii, a distrugerii si a reconstructiei. Desi cerul innorat ne ameninta cu ploaia, plimbarea printre ruinele Cartaginei nu are cum sa nu te duca cu gindul la vremuri de mult apuse. Pasul iti calca deja mai usor si, ca prin vis, te lasi purtat de un aer mitic. Parca retraiesti acele vremuri si fiecare ruina a Cartaginei incearca sa-ti spuna povestea ei... sa-ti spuna la cite si mai cite intimplari a fost martora, citor infruntari a trebuit sa le faca fata si citor festine. Pentru a incheia cum se cuvine ciclul istoric al Tunisiei, nu poti sa nu vizitezi Muzeul Bardo. Tunisia are cea mai mare colectie de mozaic din lume si majoritatea poate fi vazuta in Muzeul Bardo din suburbia Tunisului. Palatul Moorish, care gazduieste acum muzeul a fost demult resedinta regilor tunisieni. Pe linga fabuloasa expozitie de mozaic, muzeul contine si colectii importante de artefacte preistorice, romane, punice si islamice. Este bine de stiut faptul ca, la muzeu, nu se percepe taxa de intrare insa trebuie sa platiti un dinar, daca vreti sa faceti fotografii sau sa filmati si este obligatoriu sa nu folositi blitul. Dupa Muzeul Bardo, pasii ne poarta catre Sidi Bou Said. Acest sat fermecator, vopsit in alb, este situat pe o colina care domina golful Tunis. Usile si ferestrele sint toate colorate in albastrul sau caracteristic, care contribuie la pitorescul stradutelor linistite. Daca ajungeti in Sidi Bou Said nu puteti pleca fara sa va opriti la traditionala cafenea a lui Nattes, unde accesul se face pe o scara abrupta, sau la cafeneaua Sidi Chebaane, situata deasupra golfului, si de unde puteti admira un apus de soare impresionant.
Tunisia asteapta sa fie insa descoperita pas cu pas, iar itinerarul tunisian va continua.

Material realizat cu sprijinul Kartago Tours.

Text&foto: Oana SubTiricA
InfoUtil
l Tunisia, cu o suprafata de 162.155 kmp, se afla la granita cu Algeria, in vest, si cu Libia, in sud-est.
l Pentru a calatori in Tunisia, aveti nevoie de un pasaport valabil cel putin sase luni.
l Fus orar: diferenta de fus orar este de o
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona