Prezentare generala a capitalei culturale europene
Articol


Romania continua sa se afle in lumina reflectoarelor europene. Anul 2007 a adus cu sine aderarea la Uniunea Europeana, dar si desemnarea Sibiului drept capitala culturala europeana, alaturi de Luxemburg. Argumentele acestei alegeri sint de necontestat. Traditiile, istoria si importanta situeaza vechiul Hermannstadt si actualul Sibiu in centrul preocuparilor culturale de pe batrinul continent. Principalul atu al Sibiului este caracterul multicultural al orasului, convietuirea sub cele mai bune auspicii etnoculturale a romanilor, germanilor si maghiarilor. Multiculturalitatea Sibiului este un atribut ce a devenit mai tirziu tema principala a programului pentru 2007 " Sibiu - Oras al culturii, Oras al culturilor". Aceasta a fost considerata o contributie perfecta si simbolica din partea Sibiului pentru Romania, urmind sa determine prin respectivul program beneficiile diverselor culturi ce impreuna. Argumentele acestei alegeri de anvergura sint de netagaduit. Traditiile, istoria si importanta situeaza vechiul Hermannstadt si actualul Sibiu in centrul preocuparilor culturale de pe batrinul continent. Pe linga acest fapt, cele aproximativ noua secole de istorie urbana a vietii culturale, artistice si stiintifice, sirul impresionant de manifestari culturale existente, cunoscute pe plan international, lunga conectare la valorile europene, o relatie veche si intensa cu Luxemburgul - metropola colonistilor sasi care au intemeiat Sibiul la inceputul secolului al XII-lea - si spatiul de limba germana, conditiile economice favorabile, care permit imensele cheltuieli legate de infrastructura si programe culturale, toate acestea au convins juriul international.
Aderarea la Uniunea Europeana trebuie sa se produca la nivel politic, social, cit si cultural. Caracteristica demna de remarcat, in cazul Sibiului, a fost multiculturalitatea orasului, un atribut ce a devenit mai tirziu tema principala a programului pentru 2007 - Sibiu - Oras al Culturii, Oras al Culturilor. Aceasta a fost considerata o contributie perfecta si simbolica din partea Sibiului pentru Romania, urmind sa determine prin intermediul respectivului program beneficiile diferitelor culturi care convietuiesc. Modelul oferit involuntar de orasul transilvan este o miniatura a noii Europe, model de toleranta etnica si religioasa, mozaic de veritabil izvor al culturii si artelor. In acest fel va trebui sa arate Europa natiunilor din care face parte, cu mindrie si natiunea romana.
Calitatea Sibiului de capitala culturala europeana il transpune ca entitate cultural-urbanistica in exclusivista galerie a oraselor exponente ale Europei, o avangarda a civilizatiei. Comparatia cu Luxemburg ii arata adevarata valoare, cele doua orase au puncte comune, dar se diferentiaza prin conditii istorice diferite. Pentru Sibiu, dar si pentru imprejurimi - calitatea de capitala culturala a Europei a fost o ocazie fericita de a recistiga si amplifica stralucirea arhitectonica si urbanistica de odinioara in registrul modernitatii.

TEXT: Florian Vladacenco
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona