Un parteneriat de succes: Sibiu- Luxemburg
Articol


Numarul estimativ de turisti care vor fi atrasi de evenimentul din 2007 este de aproximativ 800.000. Previziunile organizatorilor sint optimiste, astfel ca acest numar va continua sa creasca in anii viitori, mai ales dupa ce marii operatori de turism vor introduce in agenda lor Sibiul ca promotor al vechii culturi europene. Prin urmare, turismul sibian si cel romanesc vor beneficia de pe urma acestui program.

Calitatea Sibiului de capitala culturala europeana il transpune ca entitate cultural-urbanistica in galeria oraselor exponente ale Europei, o avangarda a civilizatiei. Comparatia cu Luxemburgul este iminenta si demonstreaza adevarata sa valoare. Cele doua centre au puncte comune, dar sint despartite de conditiile istorice diferite, de vitregia pe care timpurile au insuflat-o Transilvaniei ca Poarta catre ori dinspre Rasarit sau de stabilitatea privilegiata a Ducatului, ca expresie a bunastarii occidentale. Este pentru prima data insa in istoria capitalelor culturale ale Europei cind statutul se extinde asupra unei regiuni, incluzind in proiecte landurile Saar, Rhenania Palatinat, Lotharingia si Wallonia, cu o populatie totala de 11 milioane de locuitori. Pentru Sibiu - si, fireste, pentru imprejurimi- calitatea de capitala culturala a Europei a fost o ocazie fericita de recistigare si amplificare a stralucirii arhitectonice si urbanistice de odinioara, in registrul modernitatii. Regiunile angrenate de Luxemburg in acest program participa la 450 de proiecte si gazduiesc peste 5.000 de manifestari. Marele Ducat de Luxemburg are un potential financiar redutabil. El suporta, de altfel, cu 44 de milioane de euro cea mai mare parte a costurilor. Fiecare dintre cele cinci regiuni s-a obligat sa investeasca cite un milion de euro in acest proiect unic in felul sau. Ducatul de Luxemburg care numara 451.000 de locuitori ce vorbesc trei limbi si care au la dispozitie patru ziare, mai multe posturi de radio, un aeroport, 125 de km de autostrada, o mie de soldati si 156 de banci, pentru a nu enumera decit unele date statistice concludente. Experienta sa in organizarea unor evenimente de o asemenea amploare este bogata si cuprinzatoare, dupa ce, in 1995 a dobindit statutul de capitala culturala a Europei. De data aceasta, asteptarile sint mult mai mari, iar rezultatele, probabil, aproape de perfectiunea tinutei unui astfel de eveniment.
Ministrul culturii din Luxemburg, din postura unui organizator cu experienta, s-a declarat incintat de eforturile si realizarile Sibiului care, in acest moment, este mai pregatit decit era tara sa in momentul similar al primei sale candidaturi la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 1995. Cele doua capitale ale anului 2007 sint, in opinia oficialului, mult mai bine pregatite si au un impact mediatic mai serios decit alte orase care au jucat acest rol pina acum.
De asemenea, calitatea si multitudinea manifestarilor culturale ce vor avea loc la Sibiu depasesc tot ceea ce s-a organizat in Romania. Se vor desfasura peste o mie de astfel de proiecte in 2007.

TEXT&FOTO: Florian Vladacenco
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona