Festivalul international de teatru SIBIU 2007 - interviu cu domnul Constantin Chiriac, director general al festivalului
Articol

Distinctia primita de Sibiu este unica in peisajul cultural romanesc. Cum caracterizati acest succes?
Este un lucru remarcabil, dar trebuie sa constientizam ca este necesar a continua cu cea mai mare seriozitate numeroasele parteneriate la virf pe care le avem cu diferite companii internationale de prestigiu. Din acest punct de vedere suntem acoperiti, deoarece proiectele noastre internationale sunt perfectate pina in 2010.
Ce surprize pregateste Festivalul International de Teatru de la Sibiu in 2007?
Considerat o platforma de schimburi culturale valoroase si o interfata a axei culturale europene est -vest, Festivalul International de Teatru de la Sibiu vine sa probeze in aceasta perioada importanta asocierii evenimentelor culturale si evenimentelor socio-culturale, edicationale, turistice si de mediu ca factori activi ai dezvolatarii culturale la nivel local, regional, national, european si international pe termen mediu si lung. Anul acesta , Festivalul International de Teatru de Sibiu, ajuns la editia a XIII- a, se va desfasura intre 25 mai- 4 iunie.

Care este conceptul dupa care se ghideaza editia din anul acesta?
Tema centrala a festivalului se intituleaza "Next- ce va urma" , deci accentul se pune pe viitor. Ritmul de desfasurare al reprezentarilor va fi unul teribil, de o mobilitate deosebita. In timpul celor 11 zile de festival, se vor monta peste 350 de piese. Se remarca, cei 2000 de participanti din 70 de tari de pe intregul mapamond, numar fara precedent in istoria festivalului nostru. Orasul se va transforma intr-o imensa scena, cu 43 de spatii diferite, toate conjugate cu spectacole de muzica.

Puteti indica proiectul de care sinteti cel mai mindru?
Sunt mindru de tot ceea ce am realizat, dar dintre toate proiectele se evidentiaza un mega- spectacol, o co- productie inedita. Este vorba de o noua abordare a "Faustului", iar locul de desfasurare a reprezentatiei va fi o fabrica dezafectata, de 90 metri lungime, 40 latime si o inaltime de 17 metri. Se vor amplasa, pentru decor, doua poduri rulante si un tren. La toate acestea, se adauga 85 de actori, acompaniatI de 35 de muzicieni.

Cum s-a realizat selectia ansamblurilor de actori? Ce personalitati ale lumii teatrului isi vor face aparitia la Sibiu?
Am alcatuit un Board din profesionisti din toata lumea, anume 200 dintre cei mai renumiti critici ai artei dramatice. Companii celebre ne vor onora invitatia, dintre care mentionez :Royal Shakespeare Company, Teatrul National din Bruxelles, Teatrul National din Beijing. Acestea reprezinta numai citeva dintre ansamblurile prestigioase care au dat curs initiativa noastra.
La Sibiu vor fi prezenti peste 900 de participanti activi, dintre care se disting regizorii Andrei serban, Silviu Purcarete, Mihai Manutiu si multI altii. Vedeta incontestabila a festivalului va fi laureatul premiului Oscar, cunoscutul actor britanic Jeremy Irons.

A consemnat Florian Vladacenco
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona