Sibiul, noua dimensiune culturala a Europei
Articol

In spatele manifestarilor culturale de amploare, se afla o munca infernala, a profesionistilor, de a pune pe picioare un program fara precedent in perioada postdecembrista. Succesul acestui program a fost sustinut de urmatorii partenerii: Asociatia Sibiu 2007, Primaria Municipiului Sibiu, Guvernul Romaniei si Ministerul Culturii.
Proiectul Sibiu este, ca maretie si impact, cel mai consistent proiect cultural conceput vreodata in Romania, iar pregatirea lui nu a fost o sarcina usoara, mai ales in ceea ce priveste costurile implicate. Amenajarea orasului pentru un astfel de eveniment a fost o provocare fara precedent, dar investitiile realizate isi vor demonstra perenitatea si dupa 2007. Ministrul culturii din Luxemburg, din postura unui organizator cu experienta, s-a declarat incintat de eforturile si realizarile Sibiului care, in acest moment, este mai bine pregatit decit era tara sa intr-un astfel de moment. Calitatea si multitudinea manifestarilor care vor avea loc la Sibiu depasesc tot ceea ce s-a organizat pina acum in Romania. Se vor desfasura peste o mie de asftel de proiecte pe parcursul anului 2007. Debutul a fost promitator, focurile de artificii, combinate cu prestatiile unor celebre trupe de rock si pop, avind proportii nemaivazute.
Sibiul, din punct de vedere cultural, cuprinde mai multe festivaluri si evenimente: festivalul de teatru, de jazz, de dans, de muzica, de film. Orasul are o istorie teatrala veche de doua secole, care se regaseste in cele doua teatre ale sale: Teatrul National "Radu Stanca" si Teatrul "Gong", care prezinta spectacole atit in limba romana, cit si in limba germana.
Festivalul International de teatru de la Sibiu este cel mai important festival anual de arte ale spectacolului din Romania si al treilea ca importanta in Europa. Anul acesta va gazdui cei mai importanti artisti nationali si internationali care, timp de 11 zile, vor sustine un dialog cultural creativ cu si pentru publicul iubitor de teatru. Festivalul de teatru ofera cu fiecare editie spatiul propice inventiei, experimentului, dialogului, actiunilor culturale - spatiu in care identitatea culturala nationala este sustinuta, protejata si promovata in contextul cultural actual. Spiritul festivalului este sustinut prin tema anuala in jurul careia fiecare participant isi identifica propriul sau traseu prin labirintul ofertei culturale.
Teatrul de strada si in aer liber face din cladirile vechi adevarate "sali" de spectacol si, in acelasi timp, imbina dansul cu muzica si acrobatia. Spectacolul de strada reprezinta un eveniment cultural serios, bazat pe o buna cunoastere si organizare a teatrului si ofera o gama de spectacole muzicale, dansuri, spectacole cu masti, de carnaval si avant-garde, parade.
Ca evenimente - Cie Carabosse "Instalations de feu" (Franta/Romania) propune un spectacol inedit de instalatii de foc, sub forma unui traseu teatral ce va inconjura Vechea Cetate a Sibiului. Acest parcurs isi propune sa redeseneze limitele medievale ale Sibiului, sa puna in valoare vechile elemente arhitecturale, ascunse in mijlocul cartierelor populate, sa povesteasca despre fiecare colt de zid degradat, ce ascunde istoria sibienilor de ieri si de azi.
Gala Premiilor UNITER este cel mai important eveniment de premiere a celor mai valoroase creatii teatrale ale anului trecut. Este un amplu program de analiza anuala coerenta a fenomenului teatral din Romania si de promovare a valorilor. Functioneaza pe principiul nominalizarilor si al premiilor acordate in cadrul unui spectacol de gala.
Sibiu Jazz Festival este considerat unic in Romania, cel mai vechi festival de acest gen in tara, dar si din Europa, motiv pentru care Sibiul a fost declarat "Capitala jazzului" din Romania. Aflindu-se la cea de a 37-a editie, festivalul a lansat nume importante ale jazz-ului romanesc, fiind unul dintre cele mai longevive evenimente culturale din Romania, cu o existenta de peste 36 de ani si singurul festival de jazz din tara membra a Europe Jazz Network, cea mai prestigioasa retea europeana de jazz. Timp de noua zile la Sibiu, in spatii conventionale si neconventionale, vor avea loc concerte, jam sessions, workshopuri, videoproiectii - tema comuna fiind muzica de jazz si interferentele acestui gen muzical cu alte genuri: folclor, muzica simfonica, rock, blues, salsa, hip-hop etc.
Vor participa nume prestigioase ale genului: Al Weinberger (6 mai), Vali Humitza Quintet, Marius Propp Grup, Didier Lockwood and The Young Generation( 7 mai), Herbie Kopf Quartet (8 Mai), Enrico Rava Sextet (9 mai), Archie Sheppas Born Free Band (10 mai), Dean Bowman Quartet, Chico Freeman (11 mai), Zbigniew Namyslowski Quintet (12 mai), Viena Art Orchestra (13 mai), Vienna Art Orchestra.
In luna februarie, celebra Scala din Milano va sustine un concert extraordinar la Sibiu. Ensemble Musicale Scaligero -Scala di Milano - din care fac parte muzicieni ai orchestrei operei si ai filarmonicii cunoscutului teatru liric - a luat nastere la sfirsitul anilor a80 ca un dublu cvintet: un cvintet de coarde si un cvintet de instrumente de suflat.
Ansamblul concerteaza in orasele cele mai importante: Milano, Roma, Genova etc. si a participat la cele mai importante festivaluri din Italia (Ravenna, Stresa, Ravello) si din strainatate (Berlin, Aix-en-Provence, Beirut, Lugano, Crans Montana). In program: G. Rossini - uvertura operei Cotofana hoata, G. Bottesini- Marele duo pentru clarinet, contrabas si coarde, P. Morlacchi - Pastorul elvetian, suita pentru flaut si ansamblu, N. Rota - Suita La Strada; N. Rota - Fragmente din coloana sonora a filmului Ghepardul, L. Bernstein - Suita West Side Story.
Festivalul concurs al tinerilor interpreti de muzica populara "Vara, Vara, Primavara" se desfasoara timp doua zile si se adreseaza solistilor vocali si instrumentistilor de muzica populara din tara si din diaspora cu virsta cuprinsa intre 17 si 30 de ani, reprezentanti autentici ai zonelor etnofolclorice din care vin. Gala festivalului se doreste a fi un regal folcloric la care participa laureatii editiilor precedente ale festivalului, precum si ansambluri, si solisti de renume ai folclorului romanesc: Ansamblul folcloric profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului", orchestra "Lautarii" din Chisinau, Lucretia Ciobanu, Nicoleta Voica, Maria Ciobanu, Ionut Dolanescu, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu.
Astra Film este un festival international de film, unic in Europa Centrala si de Est. Scopul acestuia este de a promova cele mai bune productii de film de nonfictiune in Romania si in intreaga regiune si de a le oferi cinefililor sansa de a intilni regizori din toata lumea. Astra Film Sibiu, 22-28 octombrie 2007, programeaza: sectiunile competitionale - Internationala, Film romanesc, Film studentesc; Transilvania mea - selectie de documentare despre Transilvania, realizate de autori romani si straini; Best of Astra Film - filme premiate de-a lungul celor 15 ani de existenta a festivalului; ateliere; expozitii de fotografie; muzica si dans; Cinemateca Astra Film Sibiu - proiectii zilnice de film documentar din colectia Astra Film pe toata durata anului Capitalei Culturale Europene.
Festivalul aduce la Sibiu cele mai noi productii de animatie din Europa, de la filmul de animatie de lung si scurtmetraj la serii de televiziune, grafica animata, spoturi si videoclipuri animate, animatie pentru jocuri si platforme interactive.
Sibiu Dans 2007 este un festival international de dans contemporan ce va avea loc la Sibiu in perioada 17 - 31 august 2007 in diferite spatii urbane si neconventionale. Festivalul va prezenta zilnic spectacole de dans produse de Fundatia Proiect DCM sau de alte companii de dans, ateliere de dans deschise publicului amator, precum si un program de filme de dans. Sibiu Dans 2007 se va inchide cu premiera spectacolului"Danse. Entre. Deux", un proiect de colaborare intre coregrafi si dansatori romani si luxemburghezi, derulat in colaborare cu festivalul "Danz Festival Ltzebuerg" (Luxemburg).
Tirgul International de Carte - Honterus este o expozitie de carte cu vinzare, la care vor fi invitate edituri din Romania si Luxemburg. Pot fi gasite aici carti in limba romana, germana, franceza si engleza. Vor avea loc seminarii, prezentari si lansari de carte, intilniri cu autori, concursuri etc.
Peste 70 de editori, autori si intelectuali din intreaga Europa se vor intilni sa faca schimb de experienta si sa discute probleme de importanta europeana. Punctul central al discutiilor intilnirii va fi publicat in revista "Eurozine".
Expozitia de arta contemporana a pictorului italian Nino di Lunetta va cuprinde 60 de lucrari, pictura in ulei sau tehnica mixta (ulei, acrilice si tifon) in majoritatea peisaje. Aceste peisaje nu sint simple reflectari mimetice ale realitatii, ci interpretari prin filtrul inteligentei si emotiei artistului. Este vorba, spune Lunetta, "de peisaje mentale", in care De Luca isi obiectiveaza la maximum propriile sale emotii, peisajul "devenind alegoria peisajului". Proiectul "Artele focului" presupune crearea unor obiecte de arta din sticla, live. Momentul creatiei face parte dintr-un spectacol care imbina elementele multimedia (film, foto, videoproiectie) si cuvintul. Obiectele de sticla, filmul si fotografiile vor face obiectul unei expozitii finale.
Complexul National Muzeal Astra include pe linga Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra din Dumbrava Sibiului, care este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, si Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder (deschis in 1993 in Piata Mica nr. 12) si noul muzeu de etnografie saseasca "Emil Sigerus", deschis in 1997 care functioneaza din 2006 in noul sediu din Piata Mica.
Manifestarile culturale ce vor avea loc la Sibiu depasesc prin multitudine si calitate tot ceea ce s-a organizat pina acum in Romania. Se vor desfasura peste o mie de astfel de proiecte in 2007. Sibiul le ofera locuitorilor si turistilor sai o atmosfera unica si atractiva. Totodata, acestia au posibilitatea de a cunoaste viata culturala in ansamblul ei.

TEXT: Lidia Dumitru
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona