PAltiniS Si RASinari
ArticolZona Paltinis - Rasinari povesteste despre particularitatile geografice si culturale pe care
le intilnesti la tot pasul peste dealurile Rasinariului pina sus, in muntii Paltinisului.

Paltinisul lui Noica
Statiune turistica situata la 32 km sud-vest de Sibiu, Paltinisul este o imbinare armonioasa intre traditia romaneasca si arhitecturala de dinaintea perioadei interbelice si cultura romaneasca.
Este incredibil cum, oricit de mult ai sustine ca ai parcurs tara si oricit de mult te lauzi ca ai vazut si ai cunoscut totul, ramine intotdeauna "un acolo" care sa te surprinda. Pentru majoritatea romanilor, Paltinisul este in continuare un anonim, desi istoria lui ascunde, printre multe altele, una dintre cele mai revolutionare scoli de filosofie de pe meleagurile noastre
Pe vremea parintilor nostri, statiunea era cunoscuta, mai degraba, ca Paltinisul lui Noica, unul dintre cei mai importanti oameni de cultura pe care i-a dat pamintul romanesc in secolul trecut. Filosof, publicist, eseist si scriitor, Noica a manifestat de timpuriu un interes aparte pentru filosofie.
Dupa sase ani de detentie la Jilava, revine in Bucuresti unde isi continua activitatea de "seminarist" pina in 1975, cind avea sa se stabileasca la Paltinis pentru a da nastere uneia dintre "cele mai originale scoli de filosofie pe care istoria culturala a tarilor din fostul lagar comunist a cunoscut-o".
Considerat un Socrate autohton, el a preferat gindirea speculativa si dialogul liber, locuinta sa devenind curind un loc de pelerinaj, fiind frecventata adesea de Sorin Vieru, Gabriel Liiceanu sau Andrei Plesu. Intr-un peisaj mirific si izolat, in inima tarii au avut loc unele dintre cele mai inflacarate infruntari ideatice, "se faceau cele mai subtile, aprige si prietenesti observatii pe marginea textelor proprii, supuse judecatii celorlalti". Desi vizitele erau destul de rare, atmosfera din camaruta austera din vila 23 era incarcata de energia ideilor nascute de oameni care traiau la Paltinis, in afara regimului comunist si a constringerilor sale.
Proiectul unei scoli la care visa maestrul devine realitate in 2005, cind casa in care se desfasurau seminariile filosofului a fost cumparata de Fundatia Humanitas, pentru a deveni Scoala de filosofie in cadrul careia activeaza discipolii lui Noica.

Intre turism si cultura
Schitul din apropierea Paltinisului, ce poarta hramul bisericii "Schimbarea la fata", este locul in care a fost inmormintat Constantin Noica, la insistentele mitropolitului Antonie Plamadeala. Schitul a fost intemeiat in 1930 de mitropolitul Nicolae Balan si a fost construit dupa modelul vechilor biserici din lemn de brad din Transilvania, de mesteri din zona, la o inaltime de 1.400 de metri, fiind tencuit pe dinauntru si pictat in spiritul culturii ortodoxe. Loc de pelerinaj, schitul a devenit acum locul de plecare al tuturor traseelor turistice.
Aproximativ din aceeasi perioada dateaza si popicaria din Paltinis, construita in 1920. Amplasata in apropierea Circiumii din Batrini si a Hanului din Tulghes, popicaria se remarca prin pavilionul rustic pentru jucatori, dar si prin faptul ca bilele si popicele sint confectionate din lemn. Pentru impatimiti, exista chiar si o tabla pe care pot sa noteze scorurile din timpul jocului. Aici se oficiaza chiar si casatorii.
Ca importante monumente culturale si istorice sint conservate: Casa turistilor, construita in 1894, Casa medicilor, construita in 1895, si Sala Monaco - 1898.
Aici se poate intilni frecvent fenomenul de inversiune termica. Dincolo de zapada norilor ce acopera depresiunea, se ridica aproape de jur-imprejur culmile semete ale celor mai inalti munti din tara: Fagaras, spre est, Muntii Rodnei spre nord-est si Muntii Apuseni spre nord-vest.
Stapinind avantajul inaltimii, zilele racoroase din timpul anului si aerul rarefiat au dus la transformarea statiunii intr-una de tratament pentru cei ce sufera de astenie, sechele pulmonare, surmenaj, hipertiroidie sau boala Basedow.
Statiunea s-a numarat intotdeauna printre preferatele amatorilor de sporturi de iarna. Pentru schiul de tura sau cel alpin clasic, schiul de fond sau snowboarding, vin turisti din toata tara. Pentru schiul de fond se folosesc mai multe trasee omologate de forurile de specialitate.
Pirtia Oncesti
Coborind muntele Oncesti, pirtia dispune de teleschi si telescaun, si de baby-lift.
Gradul de dificultate este unul mediu, ceea ce face pirtia accesibila pentru toate virstele, iar lungimea pirtiei este de 1.150 de metri. Pentru incepatori, la baza pirtiei este intotdeauna un instructor gata sa ajute si sa invete tainele schiatului. Chiar si preturile sint accesibile, fie ca vrei sa inchiriezi o pereche de schiuri sau vrei sa iei lectii, fiind cu mult mai mici fata de cele practicate pe pirtii omologate din Predeal sau Brasov. Daca ajungi cu prietenii sau cu familia, cum se intimpla cu majoritatea turistilor care vin aici aproape in fiecare an, beneficiezi chiar si de reducere de grup. Iar in cazul in care se poate intimpla un accident, cei patru salvamontisti care supravegheaza pirtia si imprejurimile turistice sint prezenti la datorie. Printre ei se numara chiar si Teodor Tulpan, un alpinist care a ajuns in urma cu citiva ani pe culmile Everestului.
La baza pirtiei si in apropierea ei au rasarit hoteluri si pensiuni, restaurante, baruri si un club. Cazarea este foarte ieftina pentru o statiune de interes national. Fie la hotel, fie la pensiunile de doua-trei margarete, studentii beneficiaza de reduceri. Iar daca te intereseaza mai mult ce poti sa inveti, decit ce poti sa faci, Paltinisul are si o biblioteca.

Rasinari
- singura comuna cu tramvai
Cind cobori din munti, la intoarcerea de la Paltinis, nu ai cum sa nu opresti si in comuna Rasinari. Desi nu este foarte mare - are doar 5.000 de locuitori, Rasinariul mai pastreaza inca amintirea citorva dintre locuitorii sai de seama. Aici s-au nascut Emil Cioran, poetul - simbol al Ardealului, Octavian Goga, si Ilarie Mitrea, fondatorul Muzeului Grigore Antipa, din Bucuresti, iar Rasinariul inca mai gazduieste inca casele memoriale ale acestora.
Comuna se afla la doar 12 km de Sibiu, fiind legat de acesta prin deja celebra linie de tramvai inaugurata cu 50 de ani in urma. Desi comuna este atestata documentar pentru prima oara in 1204, istoricii sint de parere ca localitatea este cu mult mai veche, poate dateaza chiar din aceeasi perioada cu Sibiul, fondat de colonistii sasi in 1191. De la colectarea rasinii (de unde, probabil, isi are si numele aceasta minunata si rustica asezare), locuitorii au trecut la o alta ocupatie, ce le-a adus faima si bogatia din prezent, oieritul. Prin stil, se remarca asemenea satelor clasice ardelenesti. Casele impozante, adevarate fortarete ce sprijina ulitele inguste iti lasa impresia statica a unui sat ce nu se schimba prea mult in timp. Rasinariul pare a fi, mai degraba, un muzeu in aer liber, cu casele vechi de o suta sau doua sute de ani si cu biserici mari si puternice.
Cea mai veche bisericuta din Rasinari, dar si din Marginimea Sibiului, a fost construita in 1383, cu ajutorul lui Radu Voda: Biserica Veche, ce poarta hramul Cuvioasei Paraschiva. "Voronetul Ardealului" si-a capatat faima in timp, prin frumusetea picturilor, fiind, de asemenea, singura biserica din Transilvania, construita in stil bizantin.
De mai bine de 50 de ani, Rasinariul gazduieste un muzeu etnografic, organizat in 7 Sali, in care poate fi admirat specificul zonei: portul popular al rasinarenilor, cu cojoacele si pieptarele brodate cu motive florale rosii, unelte si obiecte vechi, donate de catre sateni muzeului.
Rasinarenii sint obisnuiti cu turistii, dincolo de zidurile inalte ale caselor, deschizindu-se inimile oamenilor. In fiecare an, intre 13 si 14 aprilie se organizeaza Zilele Goga. La inceputul lui mai, comuna freamata de turisti sositi la Zilele Cioran, pentru a petrece in continuare la Festivalul pomilor in floare - Festivalul brinzei si tuicii. Apropierea toamnei ii gaseste pe localnici tot cu veselie in suflet, la Festivalul Creatorilor Populari si Fiii satului, din august.

Leaganul filosofiei romane,
in inima tarii
Aici, aerul parfumat din inima tarii a adus la un loc mintile stralucite si aprige ale culturii romanesti, atunci cind Romania nu a mai vrut sa le incapa - fie ca este loc de zbuciumul intelectual, dar si sufletesc al celui ce a ramas in tara pentru a lupta cu regimul de atunci prin dialog, fie ca este locul de obirsie al celui care a preferat sa plece in Franta, pentru a proteja ceea ce el avea mai de pret - gindirea libera.
Emil Cioran este de fel din Rasinari, nascut in apropierea Sibiului, unde a copilarit pina la virsta de 10 ani, insa a trait toata viata cu dorul de a se intoarce pe meleagurile natale. Tatal sau, notar, a fost ridicat la rangul de baron de catre autoritatile austro-ungare, iar mama sa se tragea dintr-o familie din mica nobilime transilvana. Cu acest stigmat avea sa traiasca Cioran toata viata.
Rezistenta lui a fost sustinuta, ani la rind, de amintirea persistenta a originilor sale.
In casa in care a copilarit Cioran, locuieste acum o femeie in virsta de 85 de ani. Nu are nici o legatura de rudenie cu ginditorul si nici nu manifesta interes fata de insemnatatea acestuia, pentru ceea ce reprezinta acum rodul zbaterii sale in cultura europeana, caci Cioran a purtat numele Romaniei peste hotare intreaga lui viata.
Paltinisul si Rasinarii, centre de exceptie ale filosofiei universale, se afla in continuare in acelasi loc din apropierea Sibiului si poarta prin timp traditia unei culturi pur romanesti.

TEXT: Ariana Vassopol
InfoUtil
Posibilitati de cazare in Paltinis

Vila Marin Paltinis
Dispune de 9 camere, adica 20 de locuri. Pentu inchiriere trebuie sa platiti160 euro/vila.
Adresa: DJ 106 A Sibiu - Paltinis, Km. 14
Contact: Horatiu Marin
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona