Ocna Sibiului - Oaza de liniste si relaxare
Articol

Orasul Ocna Sibiului este asezat in bazinul superior al raului Visa, la contactul Depresiunii Sibiului cu Podisul Secaselor si Podisul Hirtibaciului, incadrat de o mica depresiune alungita, formata din doua compartimente: culoarul raului Visa si bazinetul dolinar, rezultat prin eroziunea torentiala si prabusirea sterilului de deasupra minelor parasite din masivul de sare.

Perimetrul de protectie hidrologica, de 53 ha situat la suprafata masivului de sare cuprinde 14 lacuri antroposaline, situat la niveluri diferite, precum si numeroase lacuri mici crustosaline, aparut pe cale naturala. Abandonarea exploatarilor de sare a avut ca urmare patrunderea apelor de infiltratie, dizolvarea partii superioare a calotei si, in special, a pragurilor care sustineau puturile, impreuna cu o parte a terenului inconjurator. Astfel pe locul fostelor exploatari s-au format cu timpul excavatii pline cu apa, lacuri mai mici sau mai mari prezentate in Evul Mediu sub denumirea vetustissimae fodinae (mine foarte vechi).
Constructia statiunii balneare, realizata intre anii 1907 si 1909, reprezinta un ansamblu arhitectonic specific perioadei supranumite "la belle epoque". Unitar si armonios, astfel se remarca stilul decorativ geometric vienez "Jugendstil" (secession). O nota particulara este ilustrata de o bogata ornamentatie cu elemente florale si vegetale, cu forme ondulate, caracteristice "Artei 1900" in Transilvania.
Orice vizitator care patrunde in oras, va fi imediat captivat de o constructie impresionanta prin supletea executiei, o simbioza inedita intre stilul renasterii florentine si cel bizantin. in Europa, mai exista doua asemenea edificii, in Belgia si Austria, opere ale acelorasi doi exceptionali arhitecti vienezi. O data ajunsi in interior, ai senzatia ca te afli intr-o catedrala, acustica exceptionala si finetea detaliilor, te transpun intr-un dimensiune cu totul speciala.
In cadrul acestui mare complex balnear, se disting cele doua hoteluri: Helios, de patru stele, cu 52 de camere si Salinas, de trei stele, cu 23 de camere.
De asemenea, resturantul, emblema a sintezei unor diferite arte culinare : cea clasica si cea exotica ori cea autohtona cu bucataria traditionala, intr-o ambianta savuroasa, in cele trei saloane(romanesc, italian, chinezesc).
Baza programelor oferite turistilor ramine axata pe tratamentele balneoclimaterice, care ajuta la cura diferitelor afectiuni: reumatismale, neurologice, ginecologice, ortopedice-posttraumatice, dermatologice, endocrinologice etc. Astfel, tratamentele sunt asigurate prin proceduri efectuate in compartimentele de : balneoterapie, hidroterapie, termoterapie (tratament cu namol si parafina), terapie contrastanta (sauna), pneumoterapie ( aerosoli si pulverizatii, mecanoterapie, kinetoterapie etc.).
Versatilitatea unei investitii de o asemenea magnitudine este asigurata de conditiile optime oferite turismului de afaceri, prin punerea la dispozitie a patru sali de conferinte, insumand 200 de locuri.
Activitatile in aer liber, segment important al agrementului si al relax?rii, nu sunt neglijate. Cele doua piscine cu apa sarata si dulce, terenurile de tenis sau de beach- voley, asigura un climat propice unei vacante de vis.

Atractii Turistice
la Ocna Sibiului
Biserica-cetate reformata dateaza din secolul al XIII- lea si este construita din piatra si caramida, cu ziduri groase, prevazute cu contraforturi, cu trei nave si sase travee, cu absida semicirculara si turn-clopotnita masiv.
Portalul sudic pastreaza un basorelief romanic reprezentand arborele vietii flancat de doi lei. A trecut prin citeva nefericite asedii, consemnindu-se refacerea sa in stilul gotic tarziu, cu cateva elemente renascentiste.
Biserica ortodoxa " Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" a fost ctitoria lui Mihai Viteazul , care dupa batalia de la selimbar , trecind pe la Ocna Sibiului a zidit acest locas de cult. Dupa anul 1695, biserica a fost reconstruita de domnitorul Constantin Brancoveanu pe un plan dreptunghiular tip "sala", cu absida poligonala spre est si decoratii exterioare cu brau. in interior, biserica mai pastreaza fragmente importante de pictura brancoveneasca, dar si tabloul votiv din anul 1723, care ii infatiseaza pe domnitorii ctitori Mihai Viteazul si Constantin Brincoveanu.
Biserica ortodoxa "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" a fost construita in anul 1810 din caramida si piatra pe un plan dreptunghiular, cu absida semicirculara pe latura de rasarit si cu un inalt turn-clopotnita. in exterior, pastreaza cateva fragmente de pictura de la 1827, iar in interior cele doua cupole circulare si peretii sunt acoperiti de fresca in stilul neobizantin.
Ocna Sibiului se evidentiaza, in special datorita factorilor terapeutici naturali pe care ii ofera:
1. Apele sarate de mare concentratie au un efect benefic asupra tulburarilor circulatorii venoase ale membrelor inferioare, asupra sciaticii cronice si a afectiunilor ginecologice. Datorita presiunii hidrostatice specifice apelor sarate de concentratie mare, baile au efect calmant si revigorant, fiind indicate atit hipertensivilor, cit si oamenilor activi care lucreaza in conditii de lucru solicitante. Dintre efectele biologice curative, trebuie remarcata actiunea de scadere a colesterolului si glicemiei, care incetineste procesul de degenerare, in special cel arterial.
2. Apa minerala clorurosodica usor bicarbonatata izotona (Izvorul Horia). In cura interna este indicata afectiunilor gastrice (gastroenterocolite cu hipoaciditate). Folosita sub forma de pulverizatii si aerosoli, este indicata in diferite afectiuni ale aparatului respirator.
3. Namolul sapropelic are efecte antiinflamatorii, dar poate fi utilizat si pentru imbunatatirea circulatiei locale si generale. Procedurile cu namol pot fi practicate atit pe malurile lacurilor (prin ungeri generale), cit si in statiune (impachetari, cataplasme, tampoane calde).

TEXT: Florian Vladacenco
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona