Un scenariu pentru o Romanie culturala
Articol
In ultimul timp, in Romania, s-au organizat evenimente care au inceput sa aduca un pic de stralucire pe harta culturala a Europei. Festivalurile de film au inceput acum citiva ani sa pilpiie firav, stringind cineasti de peste tot si incercind sa culturalizeze un public inca neformat. Situatia s-a schimbat insa acum cind unele dintre aceste festivaluri au devenit evenimente importante si au atras atentia tuturor in "cadre" de film. Doua dintre aceste virtejuri cinematografice - "TIFF"-ul si "Anonimul" - se numara printre cele mai importante.

Festivalul de film "Anonimul"
Intr-una dintre cele mai spectaculoase destinatii europene, in fiecare an, festivalul "Anonimul" ridica ancora realitatii si calauzeste iubitorii de film pe drumul lung al celei de a saptea arte. La inceput, festivalul a parut o idee utopica in mijlocul unei salbaticii naturale, imposibil de realizat. Dar acest scenariu cultural, pus la cale de regizorii Fundatiei "Anonimul", si-a gasit actorii inca de la prima editie. Muzica buna, filmele de calitate si peisajul mirific nu au fost decit citeva dintre argumentele care au atras lumea in aceasta zona izolata. Delta a ramas unul dintre putinele locuri in care natura domina prezenta omului, un loc in care viata isi urmeaza cursul firesc si oamenii traiesc in spiritul traditiilor. Sfintu Gheorghe, ultimul popas pe care il face Dunarea inainte de a se varsa in mare, este un vechi sat de pescari situat la extremitatea bratului Sfintul Gheorghe. Asezarea care cuprinde 971 de locuitori a devenit in urma cu trei ani punctul de intilnire a cinefililor din toata tara, capatind o aura culturala. Daca ajungi in satul filmului, nu ai cum sa nu te indragostesti imediat de acel loc. Din momentul in care ai pus piciorul pe nisipul fierbinte ce acopera ulitele, privelistea suprarealista a locului te surprinde. Sint citeva stradute, reunite in cruce, cu case vopsite in culorii vii si oamenii linistiti. In schimb, sutele de barcute decoreaza albia fluviului. Resedinta filmului, Complexul Delfinul si Green Vilage se afla la zece minute de statia de vapor si de centrul satului. Aflat pe malul unui canal incarcat cu nuferi, complexul turistic este o dovada a frumusetii create de om. Casutele ornamentate cu lemn traforat si cu acoperisuri de stuf pot parea la prima vedere niste asezari preistorice, dar ele asigura pe linga aspectul rustic, toate conditiile necesare unui sejur minunat. In timpul festivalului locul devine neincapator si timpul foarte pretios. Delta are atitea sa-ti ofere, dar filmele ruleaza doar o singura data. Programul zilnic este incarcat cu informatii, amintiri si peisaje minunate. Filmele din cadrul festivalului se impart in trei categorii: scurtmetraje de fictiune, scurtmetraje de animatie si lungmetraje.
Dimineata incepe intr-o incapere racoroasa unde-ti poti savura cafeaua, vizionind, la alegerea ta, un film de fictiune sau un desen animat amuzant. Apoi, dai o fuga sa te scalzi in apa calda a marii si lenevesti pe plaja aproape pustie, batuta razlet de briza dulce a Dunarii. Dupa-amiaza incep un alt fel de siesta si o relaxare totala in compania altor productii cinematografice. Dupa ora 5:00, este momentul oportun sa fotografiezi lebedele, pelicanii, egretele care, strinse in stoluri mari, se pregatesc, odata cu apusul soarelui, de incheierea zilei. Seara, tintarii traseaza ultimele linii in moda si cosmetica: se poarta pielea acoperita si parfumul de Off sau Autan. Intr-un norisor de lotiune impotriva insectelor, toata lumea dezbate aprig creatiile cinematografice. Muzica rasuna in surdina pina la inceperea filmelor de seara. Cinematograful construit in aer liber stringe laolalta critici, actori, cinefili, sateni, tintari. In Sf. Gheorghe numai pasarile si pestii nu sint cinefili.
Cam asa arata o zi petrecuta in cadrul festivalului de film "Anonimul". Acum trei ani fundatia care organizeaza acest festival avea ca scop promovarea artei cinematografice in rindul publicului, intimpinind greutati in realizarea proiectului. Dupa trei editii, festivalul a depasit bariera de reusita, intrind, cu siguranta in istoria evenimentelor culturale ale verii. De la an la an, locul este din ce in ce mai vizitat, filmele din ce in ce mai bine degustate si digerate molcom pe o plaja pustie la umbra lasata de o umbreluta de stuf. Am fost placut surprinsa sa observ la editia trecuta a festivalului turisti veniti din India sau Germania special pentru acest eveniment care le permite, pe linga partea culturala, sa descopere una dintre cele mai frumoase zone din Europa, si anume Delta Dunarii.
Ziua, in camping, poti sa asisti la dezbaterile aprinse ale criticilor de film pe marginea productiilor vizionate cu o seara inainte. Discutia era libera pentru orice doritor care a fi vrut sa-si expuna parerea sau doar sa aduca o completare celor spuse.

Transilvania International Film Festival
Din anul 2001 orasul Cluj-Napoca a devenit un fel de capitala a filmului, care si-a lasat amprenta in cultura Romaniei, construind o punte de legatura intre cinematografia romana si cea europeana. TIFF-ul este singurul festival international de film de lungmetraj din Romania, ce strange laolalta, atit pe ecran, cit si in cinematogafe, pelicule si oameni de film celebri. Prin festival s-a dorit promovarea tinerelor talente si crearea unei retele internationale a iubitorilor de film. Nu trebuie sa fii experimentat in cinematografie pentru a-ti gasi locul la TIFF, trebuie sa-ti placa filmele de calitate si, cu siguranta, iti vei gasi un loc in cele trei cinematografe ale festivalului. Diminetile incep in ritm alert de film cu lung- metraje difuzate in premiera in Romania. In pauzele de cafea, fiecare vorbeste despre cinematografie, despre arta si creatii neconventionale. Zilele, desi urmeaza un tipar prestabilit, se succed rapid, parca in "cadrele" unui film in care fiecare actor participant are un rol important. Urmeaza o inlantuire de zece zile in care se respira film si se discuta film, zile de vizionat, nopti de petreceri si distractie. In cadrul festivalului nu se spune niciodata "stop" pentru a o lua de la capat. Dupa ultima difuzare de la ora 23:00, filmele continua prin glasul viu al celor care le discuta.
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) va fi organizat in acest an, in paralel, atit la Cluj, in perioada 1-10 iunie, cit si la Sibiu, de pe 4 pina pe 10 iunie. Proiectiile de la Sibiu, spune Mihai Chirilov, directorul festivalului, vor cuprinde o parte din filmele din selectia oficiala ce va fi prezentata si la Cluj, anume filme din sectiunile Competitie, Supernova sau Romanian Days.
Programul de la Sibiu va incepe cu trei zile pline in care vor fi organizate proiectii speciale din Ro Days, la care vor fi prezenti regizori si actori. Toti invitatii de la TIFF - regizori, actori, producatori, jurnalisti straini - vor avea posibilitatea sa fie prezenti anul acesta si la Sibiu si vor putea participa la proiectiile, workshopurile si conferintele de aici. Workshopul "Letas go digital", in cadrul caruia 15 tineri trebuie sa invete sa realizeze un film intr-o saptamina, va fi anul acesta doar la Sibiu.
Unul dintre locurile de desfasurare a festivalului in Sibiu va fi Cinematograful Arta, iar organizatorii doresc sa faca proiectii in aer liber in Piata Mica. Tot aici organizatorii intentioneaza sa realizeze o reuniune a reprezentantilor industriei de film din Europa de Est. "Este o initiativa unica pina in acest moment si noi credem ca, in contextul aderarii la UE, e nevoie ca reprezentantii industriei de film din Europa de Est sa se cunoasca si sa porneasca proiecte comune de sprijinire a cinematografului european versus Hollywood", spune Mihai Gligor, Project Manager pentru TIFF Sibiu 2007.
Festivalurile de film reprezinta o miscare de rezistenta impotriva kitsch-ului si a comercializarii acestuia sub forma de pelicula cinematografica, rezistenta care aduce cu sine o revolutie culturala. Spre multumirea tuturor, barierele culturale au inceput sa cada si in spatele lor se vede intins drumul lung al cunoasterii culturale.

TEXT: Ariana Vassopol; FOTO: Andrei Pirciog
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona