SImbata de Sus
Articol


Pentru iubitorii de drumetii montane, fascinati de descoperirea imenselor frumuseti ale naturii, complexul turistic Simbata de Sus este alegerea potrivita. Aerul curat, puternic ozonat, padurile abundente si nelipsitele izvoare incinta privirea si simturile, avind un efect puternic relaxant. In acelasi timp, aici se gaseste un adevarat locas de inchinaciune, Minastirea Brancoveanu, iar impatimitii de munte pot folosi Simbata de Sus drept rampa de lansare pentru traseele din Muntii Fagaras.

Aflat la sase kilometri de DN1 pe ruta Brasov-Fagaras si la 60 de kilometri de Sibiu, complexul turistic Simbata de Sus se gaseste la o altitudine de 670 m, sub inaltimea Muntilor Fagaras. De aici natura se dezvaluie prin multitudinea de posibilitati pe care o ofera. Ceea ce nu trebuie sa ratati insa este Minastirea Brancoveanu, constructie ce pastreaza atmosfera spirituala a unor vechi locasuri pierdute in negura timpului.

Minastirea Brancoveanu
Denumita si Simbata, Minastirea Brancoveanu poate fi considerata o adevarata fortificatie "construita" de apele Riului Simbata, aflat in imediata apropiere. Povestea ei a inceput inca din secolul al XVI-lea, de cind se banuia ca exista calugari in zona. Cu toate acestea, prima dovada clara prin care se certifica existenta unui locas sfint o regasim la mijlocul secolului al XVII-lea, in 1654, atunci cind boierul Preda Brancoveanu a construit o bisericuta din lemn pe malul apei. Aici, trei decenii mai tirziu, domnul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, initiaza construirea unei minastiri, cu scopul de a intari credinta ortodoxa. De-a lungul anilor, constructia a fost supusa unor grele incercari, trecind prin perioade in care doar ruinele mai purtau marturia existentei sale. In 1785, este distrusa complet la cererea episcopului greco-catolic Grigorie Maior. Au urmat nenumarate incercari de reconstructie, dar, pentru a izbuti, au fost necesari 140 de ani si un om de nadejde: Preasfintitul Nicolae Balan. El este considerat cel de-al doilea ctitor al minastirii si a "plamadit" asezamintul cu numeroase decoratiuni, ancadramente, pilastri frumos sculptati, porti de stejar. Reconstructia minastirii a inclus si renovarea altarului din padure, acolo unde se aude uneori ecoul slujbelor. Din fericire, in prezent minastirea poate fi considerata o adevarata fortificatie monahala, ce adaposteste in interiorul sau o biserica. Din 1985, cel de al treilea ctitor considerat, Inalt Preasfintitul Antonie Plamadeala, a inceput reconstructia generala a minastirii si din 1993, aceasta este patronata de Hramul Sfintilor Martiri Brancoveni.
Din punct de vedere turistic, Minastirea Simbata adaposteste documente de o inestimabila valoare istorica si culturala. Aceasta dispune si de un muzeu vestit pentru icoanele pictate pe lemn, pastrate din perioada brancoveneasca, colectia de numismatica, obiecte de cult, vesminte liturgice ortodoxe, datate de mai bine de cinci secole.
Aici puteti gasi si "Cartea de invatatura", aparuta la Iasi in 1643, si "Evanghelia", aparuta la Bucuresti in 1682. Biblioteca minastirii numara 35.000 de volume dintre care 2.000 sint carti vechi, manuscrise, unice pe teritoriul Romaniei. Tot aici mai puteti vizita cel mai important atelier de pictura din tara, condus de Parintele Arhidiacon Calinic Morar.
Minastirea Brancoveanu sta marturie evolutiei poporului roman dincolo si dincoace de munti atit prin bogatia spirituala pe care o ofera astazi, cit si prin propria-i evolutie si inflorire.
Trasee
Din Complexul Simbata de Sus ajungeti intr-o ora si jumatate la cabana Valea Simbetei, situata la 1.401 metri altitudine, de unde va puteti lansa mai departe spre inaltimile Muntilor Fagaras. In timpul iernii, acesta este recomandat doar turistilor experimentati.
Cabana Valea Simbetei - Fereastra Mare a Simbetei (2.188 m) - marcaj: triunghi rosu. Traseul dureaza patru ore.
Cabana Valea Simbetei - Virful La Cheia Bindei (2383); marcaj: triunghi rosu. Traseul nu este accesibil iarna si dureaza cinci ore.
Cabana Valea Simbetei - Piatra Caprei (1.800 m) - Caldarea Mare a Simbetei (1.750 m). Marcaj: triunghi albastru. Traseul este interzis iarna si dureaza doua ore si jumatate.
Cabana Valea Simbetei - Fereastra Mica a Simbetei (2191 m). Marcaj: triunghi rosu pina la baza pragului glaciar, apoi banda albastra. Traseul dureaza patru ore si jumatate.
Cabana Valea Simbetei - Curmatura Rocarelelor (2.298 m). Marcaj: triunghi rosu pina la confluenta piraielor care formeaza Riul Simbata, apoi punct albastru. Traseul dureaza cinci ore.
Cabana Valea Simbetei - Fereastra Mare a Simbetei (2.188 m) - Virful Moldoveanu (2545 m) - Cabana Valea Simbetei (1401 m). Marcaj: triunghi rosu pina la Fereastra Mare, apoi banda albastra. Traseul dureaza intre 10 si 11 ore.
Cabana Valea Simbetei - Fereastra Mare a Simbetei (2.188 m) - Virful Urlea (2474 m) - Cabana Valea Simbetei (1.401 m). Marcaj: triunghi rosu pina la Fereastra Mare si, de aici, banda rosie. Traseul dureaza opt-noua ore.

Atractii - Simbata de Sus
l Izvorul sfintit al parintelui Arsenie Boca
l Minastirea Brancoveanu
l Castelul Constantin Brancoveanu, ridicat intre 1653 si1678
l vizitarea hergheliei Simbata de Sus, cu posibilitatea de a face echitatie
l excursii montane cu ghizi autorizati;
l bucatarie traditionala.

Cazare
l Hotel Diana - trei stele
l Pensiunea Emma - trei stele
l Pensiunea Izvorul Simbata
l Vila Anna

TEXT&FOTO: Florentina Cretu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona