Team-building-ul din mijlocul naturii
Articol


Organizat in aproape orice zona a tarii, team-building-ul presupune un cumul de inedit, noutate si descoperire. Toate aceste elemente sint destinate cresterii competitivitatii, interrelationarii si comunicarii intre membrii echipelor participante, sub imboldul fascinant al naturii.

Team-building-ul poate dura intre trei si cinci zile si presupune organizarea grupului de angajati (uneori, vorbim despre departamente de firma), in echipe de maximum opt persoane.
In functie de scopul urmarit, de zona aleasa si, nu in ultimul rind, de profilul firmei, se incearca eficientizarea colaborarii intre membrii echipei, prin intermediul jocurilor.
Team-building-ul este considerat o activitate "outdoor" in care individul este adus in mijlocul naturii si pus in situatia de a improviza, de a cauta, de a comunica, pentru a gasi solutii si, uneori, de a colabora pentru a putea supravietui. Se urmareste descoperirea de sine pe linia interrelationarii si a comunicarii indispensabile.

Regiunile din Romania, propice team-building-ului
Printre regiunile cele mai cautate pentru a realiza o astfel de activitate se afla Poiana Brasov. Aici exista o zona de padure bine delimitata, intre Pirtia Bradu si Telegondola, unde este practicat cu succes treasure hunting. Jocul presupune punerea cap la cap a indiciilor descoperite pe traseele stabilite, realizarea unui puzzle cu ajutorul caruia va fi descoperita in final comoara. Tot aici se mai pot practica tiroliana, cataratul, mountain bikeing, canyioning, river rafting, ATV-ul, activitati ce sint incadrate de organizatori la sectiunea sporturi montane. Sporturile montane contin elemente de dificultate redusa, preluate din sporturile extreme.
In acelasi timp, team-building-ul este un prilej bun de a cunoaste obictivele turistice din zona in care este organizat. De la Brasov se ajunge cu usurinta la Cetatea Risnov, castelul Bran, zona agroturistica Moeciu.
Printre zonele solicitate se numara si Valea Jiului. Aici peisajul este mirific, iar sportul cel mai solicitat in cadrul team-building-urilor pe Defileul Jiului este river rafting. Acest sport se practica mai ales in perioada de vara atunci cind riul atinge gradul patru de dificultate (din sase). Printre obiectivele turistice ale Vaii Jiului se numara Pestera Polovragi si Pestera Muierilor (unde pot fi desfasurate si activitati de speologie), Cheile Oltetului (sint recomandate pentru canyioning, iar Cheile Sohodorului, pentru alpinism si tiroliana).

Pe Cheile Sohodorului a fost filmat "Drumul oaselor"
Din punct de vedere cultural, Oltenia este celebra prin traditia olaritului, pentru Minastirea Cheile Oltetului si pentru operele lui Brancusi, aflate in orasul Tirgu-Jiu.
Team-building-uri mai pot fi organizate si la Sibiu, Sighisoara (unde poate fi descoperita Vechea Cetate), in Maramures, Vatra Dornei, pe litoralul romanesc. Fiecare regiune in parte este fascinanta atit prin frumusetea naturala a locurilor, cit si prin obiectivele turistice unicat de care dispune. Cu toate acestea, organizatorii de team-building doresc extinderea ariei locurilor de desfasurare, orientindu-se spre zonele mai salbatice ale Romaniei.
Este vizata Delta Dunarii cu grindurile de la Sfintu Gheorghe si Sulina, zona fascinanta prin simplitatea traiului localnicilor, si, mai ales, pentru elementele sale naturale. Aici fauna cuprinde mistreti, enoti, iar vegetatia puternic hidrofila, alaturi de padurile de salcii, ofera spectacolul uluitor al lacurilor de nuferi. Team-building-ul in Delta poate include si concursuri de fotografie, pescuit, gatit (bors de peste si saramura).
Un alt obiectiv legat de Dunare, neexploatat pina in prezent, il reprezinta Cazanele Dunarii, situate undeva intre Orsova si Moldova Noua. Traseul vizat aici cuprinde Pestera Ieselnita, lunga de aproximativ 11 kilometri, ce poate fi strabatuta partial cu caiacul.
Printre zonele recomandate se numara si Banatul, cu riul Nera, Cheile Nerei si Cheile Galbene.
Cu siguranta, natura ne ofera enorm De noi depinde cum si cit stim sa ne bucuram de frumusetile sale. Team-building-ul ni le dezvaluie intr-un mod inteligent, chiar daca scopul final este acela ca angajatii ce participa la astfel de activitati de relaxare sa aiba un randament crescut.

Articol realizat cu sprijinul domnului
Rares Gheorghe, manager team-building,
Romanian Adventure Center

TEXT: Florentina Cretu; FOTO: Rares Gheorghe
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona