Tunisia, amestec de cultura si civilizatie
Articol

Intr-adevar, Tunisia este o tara cu totul si cu totul surprinzatoare. In orice colt de lume te-ai afla, este imposibil sa nu regasesti in Tunisia ceva care sa-ti aminteasca de locurile de bastina.

Un strop de Italie
cu gust de ulei de masline

Itinerarul nostru pe tarim african continua, prilejuind astfel si prima intilnire cu Sahara. Primele ore ale diminetii ne-au dat impresia teleportarii in alta tara. Aceasta, pentru ca primul obiectiv vizitat a fost amfiteatrul roman din orasul El Jem. Acest mic oras de cimpie adaposteste un amfiteatru ce impresioneaza prin dimensiunile sale. Si totusi nu poti sa nu te intrebi ce cauta aici, in mijlocul unui cimp acoperit de livezi de maslin, cel mai mare vestigiu roman al Tunisiei? Ei bine, maslinele au ele un rol bine determinat. El-Jem a fost fondat in perioada punica. In secolul al II-lea, sub stapinirea romana, el cunoaste prosperitatea iar importantele recolte de masline l-au transformat intr-un mare centru al productiei de ulei. Un secol mai tirziu, aici au aparut vile luxoase, iar populatia a ajuns la 30.000 de locuitori. Astfel incit a fost construit un amfiteatru cu o capacitate totala de 45.000 de locuri. Pentru spectacol, oamenii se luptau intre ei sau cu animalele salbatice in arena. Orasul roman a fost distrus in cele din urma de catre invazia araba, dar amfiteatrul a rezistat trecerii timpului si ocupantilor. In prezent, un festival international de muzica are loc aici vara si mii de luminari sint aprinse, in acest timp, in edificiu.
Intr-adevar, coloseumul din El-Jem este impresionant. Mult mai bine conservat decit cel din Roma, amfiteatrul tunisian iti ofera senzatii unice de cum pui piciorul in arena. O constructie impresionanta sub greutatea careia te simti insignifiant. Murmurul turistilor incepe sa recreeze (la o scara infinit mai mica) atmosfera spectacolelor de altadata. Ai ocazia sa vizitezi fiecare colt al amfiteatrului, sa vezi camerele in care erau tinuti luptatorii si animalele inainte de a intra in arena. Poti chiar sa incerci sa te intorci in timp, zabovind pentru citeva minute pe locurile destinate spectatorilor, privind agitatia din arena. Si, de ce nu, poti chiar sa crezi ca esti cel care are puterea de a decide soarta invingatorului sau a invinsului printr-un simplu semn. Dar visul se termina repede, caci Tunisia asteapta sa ni se dezvaluie in continuare.

Razboiul Stelelor... sau ce inseamna publicitatea americana

Sint convinsa ca multi dintre voi, in momentul in care ajung intr-o tara straina, tin sa vada arhitectura specifica acelor locuri. Iar aceasta poate fi observata cel mai lesne in casele traditionale. Legat de aceste asezari, in Tunisia am avut prima intilnire adevarata cu istoria in orasul Matmata. Dar sa luam lucrurile pe rind
In anii 1970, satenii din Matmata au fost mutati in Noua Matmata, dar unii dintre locuitori au fost tentati sa se aventureze din nou in casele subterane sapate in colinele aride. Dar, in 1977, filmul "Razboiul Stelelor" a preluat Matmata drept element de fond, iar locuintele trogloditilor au devenit peste noapte o mare atractie turistica.
Iar acum poti chiar sa maninci intr-un restaurant construit in stilul caselor troglodite. O locuinta troglodita in acest peisaj desfrunzit era considerata ca avind cel mai inalt grad de confort si facea fata temperaturilor extreme.

Nisip cit vezi cu ochii

Calatoria noastra continua, caci intilnirea cu desertul Sahara este din ce in ce mai aproape. Poti jura ca timpul s-a intors in urma cu sute de ani. O infinitate de nisip... si un soare arzator sint concluziile primei intilniri cu desertul. Si daca tot ai ajuns pina acolo, nu poti pleca fara sa faci o plimbare cu camila. Echipat precum beduinii, experienta unei plimbari cu camilele este unica. Si, din nou, nu poti sa nu observi spiritul intreprinzator al tunisienilor. Chiar si in mijlocul desertului esti intimpinat de negustori care te imbie cu o Coca-Cola. Soarele incepe sa apuna desenind pe nisipul inca fierbinte umbre uluitoare. Seara se incheie fantastic. Sub un cer ce aduce aminte de celebrele 1001 de nopti, sintem invitati sa luam cina sub corturi amplasate la marginea desertului. Incepi sa te simti o mica Seherezada.

Rasarit - Paris - Dakar -
oaze si, din nou, Razboiul Stelelor

Urmatoarea zi incepe in forta. Trezirea la ora 4.30, un drum lung cu autocarul, toate avind ca scop un rasarit de soare spectaculos. Totul pe Chott El Jerid. Imensa depresiune sarata, chott-ul, se desfasoara traversind Tunisia, din apropiere de Gabes pina la frontiera cu Algeria. Cel mai mare lac al depresiunii este El-Jerid, oferindu-i calatorului o panorama unica... singur in mijlocul unui lac secat, in asteptarea rasaritului de soare.
Insa, acest inceput linistit este pe cale de a se termina caci urmeaza partea cea mai palpitanta a calatoriei noastre. O aventura de citeva ore pe o portiune din traseul Raliului Paris - Dakar. Un convoi de jeep-uri ne astepta pentru a ne incepe calatoria printre dunele de nisip. De altfel, nici o calatorie in Sahara nu este completa fara un safari prin desert, dunele imprevizibile facind sa creasca vizibil adrenalina. In periplul nostru rememoram inca un episod din Razboiul Stelelor, caci, in mijlocul desertului, gasesti asezarea ce a fost folosita drept decor pentru acest film.
Nici aici vinzatorii de suveniruri nu ne-au ocolit.
Dupa calatoria solicitanta, odihna este binemeritata. Si ce ar putea fi mai relaxant decit un peisaj ca-n povesti... de fapt, doua oaze ca-n povesti: Chebika si Tamerza. Locuri care par desprinse din povestile cu zine, de care nu te-ai mai dezlipi niciodata.
Dar calatoria noastra prin Tunisia continua.

Material realizat cu sprijinul Kartago Tours

TEXT&FOTO: Oana Subtirica
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona