Frunzarind anotimpurile
Articol
Timpul, o notiune relativa, de care lumea moderna pare ireversibil ingrozita si care l-a obsedat inca din tinerete pe cel mai substantial istoric al religiilor din secolul trecut, Mircea Eliade, structureaza o noua dimensiune a romanului. Incorsetat de jocul istoriei, permanent in urma vremurilor pe care traieste, romanul se straduieste, cu rigoarea jumatatilor de masura, sa tina pasul, sa-si demonstreze calitatile si utilitatea in contextul noii Europe unite. Exista un revers pesimist al medaliei aurite, un scepticism bolnavicios, de tip semanatorist, care poate anula sansa modernizarii. Romanul ramine ancorat in conceptul atit de drag al formelor fara fond, de unitate in diversitatea europeana. Trebuie sa contribuie, prin mostenirea sa culturala la imbogatirea climatului etnospiritual de pe Batrinul Continent. Romania are de oferit o industrie fabuloasa, cea a turismului, care, deocamdata, a ramas la stadiul unui proiect de anvergura, indeplinit pe alocuri, dar cu enorme lacune, in general. Turismul romanesc nu duce lipsa de proiecte si intentii, numai ca ii lipseste consistenta. Orice inceput (denumit tranzitie) este dificil, de aceea trebuie sprijinit si promovat cu intelepciune. A devenit derizoriu sa afirmi ca iti petreci vacanta in tara, toata lumea, acum mai temeinic informata, se lauda cu locuri exotice, cu hoteluri luxoase sau plaje celebre. Evident ca exista oameni cu educatie turistica solida, iubitori de vacante autentice, care urmeaza o logica limpede, fara echivoc, pentru ca nimic nu aduce mai multa libertate decit depasirea propriilor limite. Insa, numarul acestora este insignifiant, iar cei mai multi romani, din snobism ori ignoranta, nu cunosc frumusetile extraordinare ale propriei lor tari. Negarea propriilor traditii duce la desacralizarea si caderea individului in necunoastere, iar teama de a le aprofunda ii scade consistenta.
De aceea, revista Vacante & calatorii incearca de sapte ani incoace sa ne faca sa ne cunoastem pe noi insine si tot ceea ce reprezentam, pentru a intelege incotro vrem sa pornim si sa ne convingem, astfel, de justetea vointei noastre. Vrem sa ne cunoastem in profunzime, geografic, istoric, spiritual, tara si sa constientizam valoarea noastra ca popor.
Pentru prima data, timpul nu ne este potrivnic si ne arata ca nu avem nimic de pierdut. Numarul acesta este dedicat primaverii, in toata complexitatea ei, cu tot ceea ce reprezinta renasterea poftelor de aventuri in locuri fabuloase.

Florian Vladacenco
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona