Piatra-Neamt - plimbare de primavara
Articol
Primavara este anotimpul cu cele mai puternice contraste, reusind sa ne surprinda mereu cu aerul sau innoitor. In acest an am lasat primavara sa ma intimpine la Piatra- Neamt, un oras incarcat de modern si de trecut, de obiceiuri si traditii, de zapada si lumina calda. Strajuit de Muntii Cerneguna, Cirlomanul, Cozle si Pietricica, Piatra, cum ii spun bastinasii, seamana cu un oras de poveste ale carui intrari sint vaile Bistritei si Cujdiului.

Magnet pentru turisti
Desi este un oras mic, Piatra-Neamt detine un potential turistic de invidiat, incepind cu Parcul Cozla si continuind cu Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Arta, Galeriile "Lascar Vorel", Muzeul de Stiintele Naturii si Muzeul Memorial "Calistrat Hogas".
Parcul Cozla continua sa ramina in topul atractiilor turistice ale judetului Neamt. In anul 1897, in urma unei ploi puternice, a avut loc o alunecare de teren si o portiune din dealul Cozla s-a prabusit. La initiativa primarului Nicu N. Albu, in 1901 s-a inceput consolidarea terenului prin plantarea arborilor, amenajarea terenului si construirea aleilor.
Locuitorii din Piatra-Neamt si turistii se pot bucura de posibilitatile culturale oferite de acest loc. Muzeul de Istorie si Arheologie, infiintat in 1934 de catre Constantin Matasa, este primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova. Acesta detine cea mai importanta colectie arheologica, apartinind culturii neolitice Cucuteni (mil. IV-III i.H.) din sud-estul Europei. Alaturi de aceasta, in muzeu sint prezentate civilizatia traco-dacica din zona, locuirea medievala, aspecte ale istoriei locale din epocile moderna si contemporana. Muzeul de Arta, integrat armonios in zona istorica a orasului, valorifica patrimoniul artistic creat de romani la sfirsitul secolului al XIX-lea si in secolul XX, prezentind o viziune panoramica asupra evolutiei artelor vizuale (pictura, grafica, sculptura, tapiserie). Muzeul de etnografie infatiseaza aspecte ale locuintelor taranesti traditionale, costumul popular romanesc din zona si principalele mestesuguri (prelucrarea lemnului, tesutul, cojocaritul). Muzeul de Stiintele Naturii detine o colectie de pesti fosili, unica in lume, dar si exponate rarisime din flora si fauna muntilor Neamtului (Ceahlaul, indeosebi). Muzeul Memorial "Calistrat Hogas", unicul dedicat clasicului literaturii romane, functioneaza chiar in casa in care scriitorul a locuit o mare parte a vietii.
Alte obiective culturale si turistice sint Catedrala Domneasca (zidita intre anii 1497 si 1498) si Turnul lui Stefan cel Mare, monument-simbol al orasului Piatra-Neamt. In centrul orasului linga faimosul Hotel Ceahlau se afla Teatrul Tineretului, unde multi actori celebri si-au inceput cariera.

Povestiri
Imediat ce pasesti pe peronul garii, patat de zapada proaspata, trebuie sa acorzi atentia cuvenita imprejurimilor pe care in urma cu putin timp Francis Ford Coppola le-a transformat in decor pentru unul dintre filmele sale.
Cu strazi mici si niciodata aglomerate, intr-o liniste provinciala placuta, orasul Piatra-Neamt se lasa descoperit pas cu pas. Parcurile care inca pastreaza nuantele sobre ale unei toamne prelungite, hotelurile incarcate de timp, dar cochete, cladirile inghesuite, dar relaxate, te fac sa surprinzi primavara doar privind. Oameni grabiti, dar si domnisoare zimbitoare cu prime buchete de flori pasesc pe asfaltul inghetat si stralucitor.
Primavara, ca si celelalte anotimpuri, este inmiresmata in Piatra-Neamt de traditiile si povestile vechi. Se spune ca in urma cu mii de ani, in primele zile ale lui martie, o baba rea, pe nume Dochia, si-a supus nora citorva teste. A trimis-o la riu, pe o vreme foarte urita, sa spele lina si sa-i schimbe culoarea neagra in alba, a mai trimis-o apoi sa-i redea culoarea initiala si, in final, sa culeaga mure in toiul iernii. Zamolxis, impresionat de stradaniile si bunatatea tinerei, s-a transformat in baiat si i-a trimis babei Dochia un cos cu mure. Vazind fructele, baba a crezut ca vremea s-a imbunat si a plecat in munti cu caprele. Pe drum, lasindu-se pacalita de soarele cu dinti, Dochia a inceput sa lase in fiecare poiana cite unul dintre cele noua cojoace ale sale. Cind a ajuns la ultimul, Zamolxis a trimis o ploaie strasnica si un ger care au transformat-o pe Dochia si pe caprele ei in stane de piatra. De atunci, in intervalul 1-9 martie, oamenii au o baba ce corespunde zilei lor de nastere, iar in functie de starea vremii din ziua respectiva, vor sti cum le va fi tot anul.
M-am plimbat in ziua babei mele si m-am bucurat de fiecare raza de soare care-mi incalzea obrajii inghetati. Le-am zimbit oamenilor imbujorati care nu uitasera ca era prima zi de primavara si care paseau cu mai mult optimism si incredere. Am vizitat fiecare obiectiv turistic si am patruns mai firesc ca nicicind in vatra moldoveneasca, am auzit povesti de demult si m-am apropiat de eroii acestui oras.

Text: ANA-MARIA TOPOLEANU
InfoUtil
Cazare in Piatra-Neamt

Hotel Central ***
Adresa: Piata Petrodava nr. 1-3
Capacitate de cazare: 262 de locuri in 131 de camere, dintre care: 72, camere duble, 12, apartamente matrimoniale si 47, camere duble cu confort sporit
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona