CAMBODGIA, tinutul templelor
ArticolPentru mine, tara templelor nu e nici Egiptul, si nici India. Ce am gasit in Cambodgia a depasit toate asteptarile. Asa ca, daca aveti cumva drum prin zona, nu ezitati, Cambodgia face toti banii!
In prima parte a calatoriei in Cambodgia, am admirat templul munte, Angkor Wat, unul dintre cele mai mari si mai misterioase de pe Terra. De aceasta data, vom vizita alte patru sanctuare care nu ar trebui sa lipseasca din programul nici unui calator ajuns aici, in tara templelor.

Bantey Srei, in traducere " Citadela femeilor si a frumusetii ", este un templu hindus de dimensiuni reduse, dar de o gratie ravasitoare. Cunoscut si sub numele de bijuteria Angkorului, constructia a fost realizata in calcar roz. Pentru ca sculpturile si decoratiunile au fost lucrate cu o delicatete si minutiozitate nemaintilnite, legenda spune ca sint opera unei printese. De fapt, Bantey Srei este cel mai important templu din Angkor care nu a fost " inaltat de un suveran si este considerat de unii istorici drept o " anomalie ". Temelia sa a fost pusa in anul 967 de catre tutorele regelui Jayavarman al V-lea, brahmanul Rajandravarman. Lucrarile au durat 34 de ani. Bantey Srei este dedicat celor mai importante zeitati hinduse: turnul sudic lui Siva, iar cel nordic lui Visnu. Pentru ca citadela frumusetii se afla in afara complexului Angkor, la aproximativ 23 de kilometri, multe agentii nu o includ in programul lor. Daca aveti sansa sa ajungeti la Siam Reap, ar fi pacat sa o ratati. Mi-a placut mai mult eleganta fireasca si rafinata a acestui loc, decit maiestuosul Angkor Wat. Imi amintesc reactia unui francez care admira extaziat dantela de piatra: " Cind vad o constructie de o asemenea frumusete si perfectiune imi vine sa ma asez in genunchi si sa-i multumesc Celui de Sus. ".
Bantey Srei a fost redescoperit in anul 1914. De aici a furat marele scriitor francez (viitorul ministru al culturii), Andr Malraux, citeva statuete. Din fericire, a fost prins si arestat in 1923, iar piesele, returnate statului cambodgian. Acest "eveniment" a stimulat interesul pentru templul care a fost restaurat pentru prima data in 1930.
Templul Bayon a fost construit de Jayavarman al VII-lea, cel mai mare rege al Angkorului, care a domnit timp de 40 de ani intre anii 1181 si 1219. Monumentul face parte din orasul fortificat Angkor Thom, capitala statului khmer in acea perioada. La prima vedere, templul pare o simpla suprapunere de blocuri de piatra, aranjate in trei etaje distincte, a caror inaltime ajunge la 43 de metri. Incet, ochiul incepe sa descopere sculpturile uriase si enigmatice din care este format. Constructia are 54 de turnuri - unul pentru fiecare provincie a imperiului khmer din acea vreme - iar fiecare turn are cite patru fete. Pina astazi, templul a ramas o enigma. Cele 216 capete colosale, care zimbesc misterios vizitatorului, au suscitat nenumarate discutii despre divinitatea care patroneaza templul. Unii specialisti cred ca ii este dedicat zeului hindus Brahma, cel cu patru fete, altii lui Siva. Sint chiar unii care sustin ca este chipul regelui Jayavarman al VII-lea. Specialistii cad de acord asupra rolului primului etaj, care este un panteon al zeilor khmeri, asa cum erau ei glorificati in acea perioada de tranzitie, intre hinduism si budism.
Si aici, basorelifurile sint impresionante. Cele mai multe reflecta scene din viata cotidiana si infatiseaza peste 11.000 de personaje. Lungimea totala a desenelor depaseste 1.200 de metri. Am in fata ochilor o fresca vie, un adevarat film despre viata de zi cu zi a locuitorilor de aici.
Aproape inghitite de jungla, templele Preak Khan si Ta Prohm se zbat intr-o lupta disperata cu radacinile sufocante si tentaculare ale arborilor vechi de peste o mie de ani, care se preling precum o lava asupra cladirilor. Ta Prohm si Preak Khan tin de domeniul irealului, al fabulosului. Sint uluita de amestecul bizar intre viata si moarte, intre vegetal si mineral. Peisajul pare a fi de pe alta planeta si va va smulge, cu siguranta, un strigat de admiratie si surpriza.
Preak Khan a fost prima resedinta a lui Jayavarman al VII-lea si a avut ca scop venerarea familiei regale. Timp de doua decenii, aici se tineau festivitatile in care au fost celebrate peste 500 de divinitati budiste. Templul si imprejurimile gazduiau peste 12.000 de oameni, alti 8.000 traind in satele din apropiere.
Si Ta Prohm a fost construit tot de acelasi suveran, ca un sanctuar budist dedicat mamei sale. Spre deosebire de predecesorii sai, care erau adeptii divinitatilor hinduse, suveranul adopta o noua religie, budismul.
Eforturile de restaurare a acestor temple, care erau pe punctul de a deveni una cu jungla, au inceput in prima parte a secolului XX.
Templul Preah Khan a fost decorul filmului Tomb Rider, cu Angelina Jolie, care s-a indragostit atunci de Cambodgia. Actrita a infiat un baietel cambodgian si a cumparat o vila aici, al carei teren a atins un pret exorbitant, pentru ca a necesitat o operatiune mai putin uzuala, deminarea. va reamintesc ca aceasta tara a devenit sigura de citiva ani. Pina in 2000, ambasadele straine isi deconsiliau cu tarie cetatenii sa calatoreasca in zona.
Templele Angkorului eclipseaza multe dintre locurile celebre de pe Terra. Dupa ce veti vizita Cambodgia, veti face cu siguranta niste modificari in "clasamentul" celor mai impresionante locuri vazute. Complexul de temple de la Angkor va sta cu siguranta alaturi de Sfinx si piramide sau, poate, chiar inaintea acestora.
Cambodgia nu inseamna totusi doar Angkor. In mod evident, acesta reprezinta atractia majora, dar mai exista si alte atuuri: fluviul Mekong, (unde se gasesc ultimele specii de delfini de apa dulce din lume), pe care se poate naviga pornind din capitala Pnom Phen si ajungind pina in Vietnam; statiunea Sihanoukville cu plajele inca virgine la marea Chinei de Sud, precum si nenumarate parcuri nationale (Bokor, este cel mai cunoscut) si alte zone protejate care ocupa aproape un sfert din teritoriul tarii.
In imediata apropiere a siturilor arheologice din Siam Reap incepe lacul Tonle Sap, cel mai mare lac de apa dulce din Asia de Sud-Est, un adevarat paradis al pasarilor si pestilor, mai ales al speciilor rare. In 1997, UNESCO a desemnat zona drept biosfera naturala. Pe intinsul lacului se pot vizita fermele plutitoare de crocodili. Printre ele, aici, la capatul lumii, am fost uluita sa gasesc si o mica bisericuta catolica, ce plutea linistita pe apele nesfirsite. Cea mai mare parte din an, lacul are o suprafata de 2.700 km patrati si o adincime destul de redusa, putin peste un metru. In timpul musonului, are loc o revarsare a apelor Mekongului in lac si in aceasta perioada, suprafata creste la 16.000 km patrati, iar adincimea depaseste noua metri. Pentru anul viitor, statul cambodgian pregateste o lovitura turistica de proportii, 61 de insule virgine vor fi transformate intr-un paradis. Mai mult, guvernul a vindut suprafete importante investitorilor straini, care s-au angajat sa investeasca aici rapid; printre acestia, o companie ruseasca a anuntat ca va investi peste 300 de milioane de dolari intr-o statiune la mare. Desi granitele tarii s-au redeschis de putin timp si infrastuctura e destul de fragila, progresele sint exponentiale. Anul trecut, 1,7 milioane de turisti au venit aici, cu 20% mai mult decit in anul precedent, ceea ce a adus in bugetul tarii incasari de peste un miliard de dolari.

Text&FOTO: dANIELA cEUSESCU
InfoUtil
Cambodgia, pe scurt

Suprafata:180.000 km patrati
Vecini: Thailanda, Laos, Vietnam, Marea Chinei de Sud
Capitala: Pnom Phen, aproximativ un milion de locuitori
Populatia: in jur de 14 milioane de locuitori; intr-un proce
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona