Trei anotimpuri din primavara pina-n toamna, mirosul de balta al diminetilor
ArticolLa crap, la Camineasca
Nici nu inmuguresc bine ciresii sub soarele primaverii, ca si pornesc pescarii spre baltile infasurate in ceata diminetilor. Pregatiti cu lansete, momeli, juvelnice, scaunele, umbrelute etc., ei asteapta rabdatori sa treaca iuresul carasului si, pe la sfirsitul lunii mai, sa inceapa sa manince crapul. Si-n zorii abia luminati, cind luceafarul de ziua inca nu pleaca la culcare, se infiinteaza pe locurile dinainte ticluite, acolo unde stiu ei ca trebuie sa dea crapul. Si, Doamne, ce crapceni are balta Camineasca!

Dintotdeauna pescuitul a fost o innoita si repetabila bucurie. Cine a prins microbul stie cel mai bine asta. Activitatea numita pescuit se transmite din tata in fiu. De ce "activitate"? Pentru ca, asa cum spune proverbul,
"Sa-ti faci iarna car si vara sanie", pescarii robotesc toata iarna (ma rog, in timpul liber!) minuind frenetic gute, ace, plumbi, agrafe etc., facind monturi sofisticate, forface si "bombe". Si-n asteptarea primului pescuit, intre doua ace legate, umplu capul celor ce stau sa-i asculte cu povestile lor pescaresti. Dar cind se topeste zapada, iar temperatura urca la aproximativ 20 de grade Celsius ziua si intre 7 si 10 grade Celsius noaptea, se pregatesc sa impinzeasca baltile cu lansetele lor sfichiuitoare. Una dintre baltile favorite, renumita pentru frumoasele capturi de crap romanesc sau cteno, este Camineasca. Ca sa ajungi la balta, in primul rind trebuie s-o apuci pe soseaua spre Alexandria. De la statia PECO, aflata la intrarea in Ghimpati, se parcurg cam 20 km (la stinga) spre Giurgiu. Din sosea, pe dreapta, este un indicator care te scuteste sa mai intrebi pe cineva: Camineasca. Se trece prin sat si, la iesirea ce duce spre Draganesti-Vlasca, aproape de fostul CAP, se face la stinga, ajungindu-se la un drum de carute ce taie cimpul in doua. In departare, in fata, se iteste o liziera: acolo e locul! Serpuind, intinsa pe o suprafata de 70 ha si lunga de 5 km, balta are padure pe o parte si culturi agricole (porumb si floarea-soarelui) pe cealalta parte. Cine vrea sa stea la umbra poate alege partea cu padurea, caci sint locuri aproape din 30 in 30 de metri. Mai aproape de dig si, implicit, de sat pot nadi cei cu lansete. Pe alocuri, apa poate atinge chiar sase metri. Aici e bine de dat vara si toamna. De la jumatatea baltii incolo incepe raiul unditarilor. Bradisul si nuferii formeaza ochiuri calme, fara valuri, unde pluta se poate rasfata in voie atunci cind da carasul. Asta e zona primavaratica, timpul cind "rupi" carasul cu undita. Caras are Camineasca din belsug si imbucurator este ca da constant tot timpul anului, din "zorii" primaverii si pina la "apusul" brumat al toamnei. Daca nadesti locul, este aproape imposibil sa nu prinzi de la 6 kg la 15 kg pe zi, cu doar o singura undita. Crapul insa incepe sa-ti lipeasca bambina de bat cam la sfirsitul lunii mai, perioada cea mai buna fiind totusi luna august si jumatatea lunii octombrie. Pe linga caras si crap, in apa viermuiesc platica, albitura, salaul, rosioara, bibanul. Momelile sint pufuletele, boabele uscate si la borcan pentru crap; viermus, rima si cocolos pentru caras. Nefiind izolata si aflindu-se destul de aproape de Bucuresti, balta poate fi luata in calcul si ca destinatie, si ca agrement. Cum pe un mal padurea se intinde pe mai toata lungimea acestuia, se pot monta corturi, masinile pot fi parcate pina aproape de luciul apei, iar gratarele pot sfirii pina tirziu in noapte, caci, la Camineasca, se poate pescui 24 de ore din 24. Ba chiar se pot planta sculele (barca sa ai!), libertatea de miscare fiind exact cum si-o doreste pescarul. Paznicii sint rezonabili, nu incearca sa te siciie inutil si nu-ti cer socoteala pentru pestele prins.

Specialistii vorbesc
Domnisoara Daniela Bacioiu este administratorul baltii de aproape 30 de ani. Cunoaste balta mai bine decit oricine si, mai ales, stie care este potentialul acesteia, fiindca Domnia Sa este cea care o populeaza anual cu puiet de crap: "In fiecare an aducem aproape o tona de puiet de crap, cam de 50 g/exemplar. Astfel improspatam balta si facem sa creasca masa de peste, imputinata toamna, cind luam la navod speciile fitofag si novac. Dar pe linga crap, balta are si caras, salau, stiuca, somn, rosioara, novac, cteno etc. Pepiniera noastra este Billa, aflata la citiva kilometri distanta de aici. Pescarii sint bineveniti oricind, din primavara pina-n toamna, taxele nefiind, zicem noi, deloc mari, adica 40 RON pentru 24 de ore. Dam voie sa se pescuiasca si noaptea, se pot baga chiar sase-opt lansete si, in general, conferim o mare libertate de miscare celor ce vin la pescuit. Nu practicam, in schimb, plata prin abonament. Parerea mea este ca persoanele care au venit aici la pescuit au plecat de fiecare data cu ceva in traista, cum se spune, in functie de indeminare, monturi folosite sau noroc.
Informatii la telefon 0723.427.457

Text&FOTO: PAUL ROGOJINARU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona