FOTOGRAFIA DE PEISAJ - NATURA
Articol


Ce poate fi mai placut decit sa alungi corvoada traiului zilnic, din nebunia oraselor, evadind in prospetimea naturii, pentru a cauta frumosul prin vizorul camerei foto. Mai putem, oare, sa ne bucuram la ivirea zorilor de spectacolul soarelui, sa-i savuram culorile, mai indraznim, oare, sa veneram ploaia prin picaturile ei si sa ne smerim in fata dansului norilor ? Cu siguranta, cei pasionati de fotografia de peisaj isi pot acorda un raspuns afirmativ la aceste intrebari.... ceilalti.... probabil ca nu.

Echipamentul
Inainte de a porni spre tarimul naturii ar trebui sa va preocupe citeva lucruri esentiale pentru o tura fotografica reusita. Ce echipament ar trebui sa luam cu noi... Desigur nu uitati de aparatul foto si geanta aferenta. Trepiedul este mai mult decit util in cazul fotografiei de peisaj, unul solid este de preferat datorita stabilitatii sporite. Filtrul de polarizare anuleaza reflexiile, intensifica culoarea si, in plus, protejeaza obiectivul de eventuale stricaciuni. Carduri de memorie din belsug sau cu capacitate cit mai mare. Nu uitati sa incarcati acumulatorul, unul de rezerva poate fi extrem de util avind in vedere faptul ca s-ar putea sa nu aveti acces la o priza. Informati-va asupra starii vremii si imbracati-va corespunzator.
Lumina magica
Insasi termenul fotografie inseamna scriere cu lumina. Lumina, pe linga compozitie si tehnica fotografica, poate face diferenta intre o imagine banala si una de exceptie. In cazul fotografiei de peisaj principala sursa de lumina este cea naturala, soarele sau luna.
Perioada cea mai buna pentru fotografiere este dimineata, imediat dupa rasarit, sau seara inainte de apus. La aceste ore lumina este mai blinda, fapt pentru care contrastul dintre zonele luminate si umbre va fi mai redus. Acest lucru va permite camerei foto sa capteze detalii pe toata suprafata imaginii. In plus, la aceste ore, lumina este mult mai calda. De asemenea, unghiul din care cade lumina soarelui cind acesta este foarte jos va crea umbre mult mai lungi si mai interesante.
Lumina difuza o regasim atunci cind cerul este total acoperit de nori. Acest tip de lumina este perfecta pentru a surprinde cadre mai strinse din natura. Umbrele lipsesc aproape in totalitate, iar culorile vor fi foarte intense. Nu se recomanda in aceste conditii de iluminare cadrele largi, in care apare cerul, deoarece, datorita contrastului, acesta va iesi alb, fara detalii. Este lumina perfecta pentru a fotografia flori.
Ceata, atit de cautata de fotografii de peisaj, da imaginilor dramatism si mister.
Ca o concluzie in ceea ce priveste lumina, acordati-i acesteia atentia cuvenita. Nu iesiti la fotografiat la orele amiezii cind soarele suride nestingherit pe cer. Nu va intristati cind ploua, este ceata sau cerul e acoperit de nori, cu siguranta veti prinde citeva cadre de exceptie.
D-ale compozitiei
Ce fotografiem? Este intrebarea ce ar trebui sa ne-o punem inainte de a duce aparatul la ochi... Un copac? Sa zicem ca da. Atunci fotografiati copacul. Eliminati din cadru elementele ce ar putea distrage atentia de la acel copac. Simplitatea este de multe ori cheia succesului in fotografie. Invatati sa priviti formele si plasati-le in cadru avind in minte cuvintul armonie. Compozitia este o tema despre care s-a scris si se va mai scrie foarte mult, probabil ca ar necesita o carte stufoasa pentru a putea toca marunt subiectul si tot ar mai ramine bucatele ce ar putea fi disecate. Ceea ce vreau sa spun cu asta este ca frumosul este foarte greu de definit, poate imposibil... sau nu poate fi definit decit daca e pus in balanta cu uritul? Mie imi place sa spun ca frumosul este in ochii celui care-l vede. Ca sfat ce-l mai pot da celor ce se simt atrasi de fotografie este sa fotografieze cit mai mult, sa-si priveasca fotografiile, sa fie critici cu ei insisi si sa priveasca, periodic, lucrarile marilor fotografi.
Fa abstractie de faptul ca este fotografia ta si intreaba-te daca ai inrama-o si ai pune-o pe perete?

TEXT&FOTO: ORLANDO ROSU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona