Germisara - Pe urmele lui Esculap
ArticolDespre stiinta de a calatori cu folos spre locuri ce pastreaza cele mai proaspete tonuri visate de ochiul omenesc, leac intaritor pentru suflet, se poate rosti uneori un singur cuvint. O vorba spusa dimineata te poate urmari toata ziua sau o intreaga vacanta. Asa mi s-a intimplat, cind s-a rostit numele zeului tamaduirii, in mitologia greaca Asclepios, patronul medicinei, cunoscut la noi si denumit Esculap inca de pe vremea romanilor. Pentru ca acestia i
s-au inchinat si i-au ridicat altare in termele cu ape tamaduitoare de la Germisara (azi - Geoagiu-Bai). Intr-o depresiune formata de ultimele ramificatii ale Muntilor Metaliferi, pe un afluent al Muresului, riul Geoagiu, romanii au descoperit o cetate dacica bogata in ape minerale si termale, construind aici castrul roman Germisara (toponim de origine dacica, mostenit si transmis in aceasta forma si in epoca romana, etimologia cuvintului exprimind: germ - cald, iar sara - apa). Esculap este venerat ca zeu al izvoarelor calde tamaduitoare, mostenindu-le astfel pe divinitatile locale. Imediat dupa cucerirea Daciei, teritoriul Geoagiu sufera prima sistematizare. Un detasament al legiunii a XIII-a Germina, cantonat la Apulum, sapa in calcare o instalatie balneara, ale carei vestigii se vad si azi. Se cunoaste si numele constructorului: Lucretius Agvila, imprimat pe o tigla fixata in peretele bazinului mic. In inscriptiile descoperite prin sapaturi arheologice se afla marturia unui ofiter roman care multumea divinitatilor protectoare si lui Esculap, in special, pentru apele acestor bai care l-au salvat de la moarte. De aceea erau frecventate si de guvernatorii provinciei, care, in bazinul mare al termelor, i-au ridicat un altar lui Esculap, dar si zeitei sanatatii - Hygeia, acesta din urma de catre Furius Saturninus, guvernator al Daciei la 165 d.H. Cercetatorii au descoperit resturi de coloane de marmura si altare votive. Una dintre incaperi pastra inca in pardoseala infiltratii din apele izvorului antic.

Geoagiu-Bai - sub semnul zeitei sanatatii - Hygeia
Mit si mister - simboluri prin care se pot proiecta sperantele, temerile - modele prezente, ca o amintire ancestrala. Mitul poate reprezenta si un exemplu de actiune, de spiritualitate. Cit de mult ne influenteaza in spectacolul vietii?
"Ma emotioneaza faptul ca stramosii nostri au facut baie acolo, in apele tamaduitoare unde ne scaldam si noi astazi. Imi place sa cred, imi marturiseste managerul unui important complex de odihna si tratament balnear - Geoagiu - Bai, domnul Janel Frentoni, ca Ii se va da o atentie mai mare acestor bai termale romane si se va constientiza valoarea pe care o reprezinta ele, ca vor fi scoase de sub semnul uitarii de catre oficialitatile tarii si vor intra in circuitul turismului balnear cultural. Va creste astfel valoarea istorica a locului acesta, vechi de milenii, si vor fi cunoscute de catre calatorii de pretutindeni valentele sale balneare."
"As spune ca tot Ardealul beneficiaza de ape termale, subliniaza Emil Groza, specialist in turismul acestei zone de citeva decenii: la Sacuieni apa ajunge la 90 de grade Celsius, la Vata - 57 grade Celsius, la Cezara si Calacea - 37 grade Celsius, iar in centru se afla binecuvintata, inca din antichitate, Geoagiu-Bai, cu apa termala la 31 grade Celsius. Am putea transforma statiunea intr-o zona de mare atractie turistica, daca i-am prezenta imaginea in totalitate, cu multiplele sale valente. Ministerul Culturii si Cultelor nu a reusit in acesti ani sa protejeze situl arheologic, macar cu o cupola de sticla!"
"Asteptam de trei ani aprobarea unui proiect, (400 de miliarde lei) de catre Ministerul Culturii si Cultelor, ce prevede finantarea lucrarilor necesare acestui patrimoniu. Se refera, deocamdata, la protectia exterioara, adauga primarul orasului Geoagiu, ing. Simion Maris. Beneficiem de o retea hidrografica valoroasa, de dealuri impadurite, de urmele cetatii dacice, de castrul roman Germisara, de monumente vechi: biserica paleocrestina sau cea din satul Bozes, din secolul al XV-lea".
Vacanta la Geoagiu-Bai
Cineva spunea ca natura este plina de miracole, dar de miracole ale ratiunii. Mitul si ritualul devin expresii complementare ale aceluiasi destin
de-a lungul istoriei traite. Daca ajungi la Geoagiu ai parte, calatorule, de oriunde ai fi, de climatul reconfortant, tonic in acelasi timp, beneficiind de atit de cautata aeroionizare negativa. Te vor retine izvoarele tamaduitoare pentru diferite afectiuni. Am intilnit si oaspeti straini, nu atitia cit ar putea fi daca statiunea ar avea un brand, chiar in conditiile in care reprezentanti zonali ai Uniunii Europene vin in weekend sa beneficieze de soare si de apa termala din bazinul olimpic. Din 2007, de cind Romania a devenit membra a Uniunii Europene, calatorii din toata Europa sau de oriunde pot sa beneficieze de statutul sau de statiune balneara cu caracter cultural. Se impune o cercetare arheologica sistematizata a vestigiilor antice din statiune si poate, de ce nu?, s-ar pune intr-o lumina noua elementele de medicina daco-romana cunoscute in prezent. S-au facut investitii in vederea atingerii normelor europene: un complex balnear de 4*, denumit Germisara, se modernizeaza vechiul complex de odihna si tratament. "Avem in apropiere un loc de legenda, Lacul Miresei, un teren al complexului nostru, adauga domnul Janel Frentoni, la Natau, pe care dorim sa-l valorificam turistic. Legenda spune ca o preafrumoasa fata s-a indragostit de un comandant roman, care a cerut-o de sotie. Mireasa fuge din casa parinteasca si, incercind sa treaca lacul calare, se ineaca. Se spune ca a ajuns-o blestemul parintilor. Batrinii cred ca si astazi in noptile senine se aude cintecul miresei, iar umbra unui tinar solitar cauta pina in zori trupul iubitei. Va invitam in acest loc de poveste peste doi ani la o vacanta de trei stele".
Sa mai adaugam un proiect pentru infrastuctura in valoare de 2,5 milioane de euro, depus, ne atentioneaza primarul localitatii, Simion Mares, cu punctaj 85, dar cu finantare peste doi ani. Un alt proiect, in curs de derulare, vizeaza o microhidrocentrala pe riurile Clocota-Geoagiu, un obiectiv mare la nivelul orasului. In toamna va fi finalizat."

Germisara moderna mai are un drum lung de parcurs. Statiunea de interes national Geoagiu-Bai se prezinta la inceput de secol cu aceleasi carente din secolul trecut. Cind va deveni o statiune la standarde europene, pe traseul turismului balnear?

Germisara de azi ar trebui citita ca o metafora prelungita, cu sens ascuns in istorie, sens uneori imposibil de rostit. O statiune cu un vestigiu pretios, care da informatii asupra existentei noastre milenare. Un simbol pe care trebuie sa-l pastram, definind o civilizatie.


TEXT&foto: ELISABETA IOSIF
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona