Cetatea RISnov, o provocare medievalA
Articol

Cetatea Risnovului este una dintre atractiile de seama ale judetului Brasov. Pentru cei care nu aleg clasica varianta a Castelului Bran, este o surprinzatoare mostra de "mediavalitate" romaneasca. Aici redescoperi o lume in care nobilii arcasi isi aparau cetatea de asediatori, iar tinerele domnite stringeau in lazi de zestre fericirea maritisului.

Pentru cei care au masina, coordonatele sint clare DN73: Brasov - Cimpulung Muscel. Pentru cei mai putin norocosi, trenul pina in Brasov ramine cea mai buna varianta. De aici urmeaza un drum cu un microbuz, de o jumatate de ora, care se continua cu inca pe atit la urcarea in pas lejer pina la cetate.
Odata ajunsi, povestea medievala isi deschide portile. Biletul de intrare costa 10 RON pentru adulti si 5 RON pentru elevi si studenti. La asta se mai adauga o taxa de 5 RON pentru cei care utilizeaza aparate sau camere de filmat. Daca vreti sa aflati mai multe despre istoria cetatii, puteti sa aduceti un ghid de acasa. Asta pentru ca, in afara de paznic, nimeni nu e dispus sa ofere informatii suplimentare fata de pliante.
Cetatea a fost ridicata de locuitorii Risnovului cu scopul de a se apara impotriva turicilor si a tatarilor si este atestata din anul 1335. In secolul al XV-lea devine una dintre cele mai puternice centre de aparare, fiind fortificata cu ziduri, turnuri si bastioane, care s-au conservat pina in zilele noastre. Gabriel Bathory cucereste asezarea in 1612, din cauza lipsei de apa din cetate. Pentru a preintimpina astfel de situatii, locuitorii vor construi intre 1623 si 1640 fintina din centrul asezarii. La lucrari au participat doi prizonieri turci, in schimbul eliberarii lor. Se spune ca acestia ar fi sapat in ghizduri (peretii exteriori ai fintinii) versete din Coran. Un alt moment de cumpana pentru locuitori apare in anul 1716 cind orasul arde aproape in intregime si, odata cu el, si o parte din cetate. Printre personalitatile care s-au perindat pe aici se numara Regele Sigismund si Mihai Viteazul.
Constructiile au fost, in mare parte, refacute, dar lucrarile nu s-au finalizat inca. Acum cetatea cuprinde muzeul, magazinele de suveniruri, un bar si un spatiu special amenajat pentru tirul cu arcul. Exponatele cele mai vechi ale muzeului dateaza inca din secolul al XI-lea si reprezinta, in special, obiecte de uz casnic. La acestea se adauga arme de mai multe tipuri (topoare, cutite, pistoale), porturi nationale si chiar instrumente de tortura. In ziduri se pot observa deschizaturi pe care arcasii le foloseau ca sa traga in asediatori. O alta piesa importanta a muzeului este un schelet de femeie din secolul al XVII-lea, gasit chiar in zidurile cetatii.
Austeritatea incaperilor si exponatelor ne face sa descoperim ca viata oamenilor nu era deloc usoara si nici prea luxoasa, chiar daca erau mai instariti. Zidurile pastreaza inca atmosfera sobra si intunecata din timpul asediilor otomane. Pentru cei care vor sa retraiasca momente din acel timp exista posibilitatea tirului cu arcul.
Adaptat la conditii moderne si cu maximum de siguranta, turistii pot sa traga la tinta sase sageti la pretul de 6 RON adultii, iar copiii, la 4 RON. Initiativa ii apartine lui Carl Aldread care, urmind modelul din padurea Sharewood, a dinamizat relatia vizitatorului cu contextul locului: "Locul este splendid, insa mi-am dat seama ca oamenii nu prea au ce sa faca atunci cind termina de vizitat. Astfel le dam posibilitatea si adultilor, si copiilor sa se distreze impreuna", declara Carl. Acest sport atrage in egala masura si barbatii, si femeile, si pe oricine poate sa traga cu arcul. Bogdan Mihai Iulian, secretarul Clubului de Tir cu Arcul Risnov, unul dintre instructori, afirma: "Este important sa stai in lateral, cu picioarele cit mai departate, pentru mai mult echilibru si cu privirea in fata. In principal poate sa faca asta si un copil de patru ani."
La vara, in iunie va avea loc aici un turneu national, care va atrage sportivi cu arcul din mai multe colturi ale tarii. In prezent Risnovul este singurul loc in care turistii se pot delecta cu acest sport, dar Carl promite sa deschida astfel de locuri si in alte colturi ale tarii.
Pentru amatorii de suveniruri, stau la dispozitie mai multe magazine de acest fel cu oferte variate. Cel mai ieftin obiect porneste de la 2 RON, adica o insigna, iar cel mai scump este un minibar de 1.000 RON, lucrat manual. Cele mai vechi suveniruri pe care le-am gasit au fost o sucala si niste suveici la pretul de 150 RON.
La iesirea din cetate esti prevenit sa nu pleci fara sa gusti din traditionala piine cu cartofi, consumata aici inca din secolul al XI-lea. Costa 2,5 RON si o gasesti cel mai sigur la alimentara din centrul orasului. E rotunda si mare si nu se usuca la fel de repede ca piinea obisnuita, datorita cartofilor.
Pentru cei care doresc mai mult de o vizita pasagera, de o zi, posibilitatile de cazare sint variate. Pentru o camera cu doua locuri platesti intre 8,8 si 15 euro la Pensiunea Casa Contelui (tel.: 0268.230.839/ 0723.005.378, str. Nicolae Balcescu, nr. 16), 20 euro/zi Casa Ducar (0723.382.881/ 0268.231.403, str. Caraiman, nr. 12) si 25.5 euro/zi la Pensiunea Colt de Rai (0722.367.603/ 0721.207.917, str. Glajerie).
Orasul in sine se integreaza in atmosfera de Ev Mediu. Casele au o aliniere armonioasa si urmaresc acelasi stil arhitectonic. Acoperisuri din lemn, cu pereti colorati in nuante placute refac atmosfera din Sibiu sau Sighisoara la o scara mai mica. Pe strazi domneste linistea, dar, in acelasi timp, se simt curatenia si civilizatia din Occident.

Text: IOANA MARINESCU; FOTO: MIHAI IONESCU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona