Bucovina - centru autentic al culturii si traditiei
ArticolSituata in nordul tarii, Bucovina este o regiune incarcata de istorie romaneasca la fel ca provinciile istorice Muntenia (Valahia) si Transilvania (Siebenbuergen). Denumirea de Bucovina dateaza din perioada in care a fost ducat si provine de la cuvintul Buchenland, care inseamna "Tara fagilor".

Zona istorica Bucovina apartine, cu aproximatie judetului Suceava. Incinta in mod deosebit prin frumusetea peisajului, care poate oferi turistilor nebanuite prilejuri de relaxare. Numeroase statiuni balneoclimaterice, printre care amintim Gura Humorului, Cimpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, au exploatat la maximum efectul curator al zonei, cit si vestitele ape minerale.
Tinuturile Bucovinei inglobeaza pagini de istorie, traditii si obiceiuri stravechi, monumente unice si mestesuguri specifice, ctitorii medievale care atesta o permanenta spirituala si istorica a locuitorilor acestor meleaguri. Zona este presarata cu biserici si manastiri renumite pentru picturile exterioare si interioare, edificii unice in lume care au primit in 1975 premiul "Marul de Aur", acordat de Uniunea Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor din Turism. Manastirile au fost ridicate in secolele al XV-lea si al XVI-lea, in timpul domniei voievozilor Stefan cel Mare si Petru Rares. Fiecare dintre acestea are o culoare dominanta, "albastrul de Voronet", "verdele de Sucevita", si prezinta scene unice prin compozitia lor grafica, scene care descriu momente importante din religie sau din istoria Europei: Cucerirea Constantinopolului, la Humor, Geneza, la Voronet, Scara virtutilor, la Humor.
Locasele de cult
In vremurile tulburi de la sfirsitul secolului al XVI-lea, Sucevita a fost construita ca o adevarata manastire - cetate, cu masive ziduri de incinta si cu puternice turnuri de aparare, destinata a fi necropola, stralucita ctitorie voievodala, adevarat blazon al familiei Movila. Constructia a fost finalizata in 9 iunie 1591.
Biserica manastirii cu hramul "Invierea Domnului", avind planul moldovenesc treflat, resimte puternic traditia bizantina a artei locale. Pictura are o serie de trasaturi noi atit in conceptia iconografica, cit si in compozitie si desen. Sucevita reprezinta un adevarat "testament al artei moldovenesti".
Cei doi pictori ai Sucevitei, Ioan si Sofronie, au aplicat la pictura bisericii canoanele specifice miniaturii si iconografiei. Imbinarea culorilor, predominante fiind verdele crud metalic si rosul singeriu, creeaza impresia unei uriase pagini de carte miniata. Sucevitei ii este specific caracterul narativ al picturilor, ceea ce a facut ca unitatea ansamblului sa fie farimitata intr-o multime de tablouri, fiecare cu personalitatea sa artistica.
Printre cele mai reprezentative teme ce se regasesc in pictura exterioara a Sucevitei se afla Arborele lui Ieseu, Scara lui Ioan Climax in care este redata lupta dintre bine si rau, Friza profetilor si filosofilor antichitatii, intre care ii regasim pe David si Solomon, pe Homer, Sofocle si Aristotel.
Pictura Sucevitei este cel mai complex ansamblu iconografic regasit in bisericile feudale din Moldova. Tabloul votiv din naos il prezinta pe ctitor, domnitorul Ieremia Movila, impreuna cu familia. Muzeul manastirii, situat in fostele case domnesti, adaposteste capodopere ale artei medievale bisericesti.

Biserica Manastirii Putna, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", este prima dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare. Lucrarile de construire a manastirii ce urma sa fie necropola domneasca au inceput in 10 iulie 1466 si s-au incheiat in 1469, iar, in 1481, erau finalizate fortificatiile de incinta. Locasul a avut mult de suferit de-a lungul timpului, din cauza unui puternic incendiu, a fost pradat in doua rinduri: de cazaci, apoi de polonezi. Puternicul cutremur din 1739 a contribuit si mai mult la ruinarea minastirii.
In pronaos se afla mormintul lui Bogdan al III-lea, mort la 1517, al surorii acestuia, Maria, al sotiei lui Petru Rares si al lui Stefanita Voda. Linga mormintul domnitorului, se afla cel al sotiei sale, Maria Voichita, decedata in 1511. In partea de nord a gropnitei se afla mormintul Mariei de Mangop, cea de a doua sotie a domnitorului, si al fiilor marelui domnitor, Bogdan si Petru.
Asezamintul de la Putna si-a cistigat renumele si datorita inestimabilelor valori artistice : broderii, tesaturi, manuscrise impodobite si ferecate in aur si argint, icoane, obiecte de cult, care se gasesc in muzeul amenajat in incinta manastirii.

Manastirea Moldovita este ctitorie, din 1532, a domnitorului Petru Rares.
Biserica cu hramul "Buna Vestire" continua conceptia constructiva, deplin cristalizata de artistii epocii lui Stefan cel Mare, aducind ca elemente specifice epocii raresiene dimensiunile marite si tendinta de inaltare. Elemente tipice goticului tirziu transilvanean dovedesc ca la constructie au participat mesteri pietrari transilvaneni.
Pictura Moldovitei, realizata la cinci ani dupa ridicarea bisericii, reprezinta, alaturi de pictura Voronetului, un exceptional document artistic al epocii, de o mare stralucire spirituala, in care a domnit Petru Rares. Tendinta de umanizare a figurilor divine, prezenta simtamintelor profund omenesti, in multe dintre scenele ciclului evanghelic, sint trasaturi proprii minunatelor fresce care si-au pastrat nealterate prospetimea si stralucirea culorilor. Frescele interioare, repictate culoare peste culoare, in secolul al XVII-lea, respecta continutul ideatic si programul iconografic al epocii lui Stefan cel Mare.

Manastirea Voronet este ctitorie din 1488 a lui Stefan cel Mare. Biserica manastirii cu hramul Sf. Gheorghe este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie, de o ingeniozitate stralucita, rezultatul fiind, un stil nou, de o originalitate aparte - stilul arhitectonic moldovenesc.
Pictura interioara a Voronetului este realizata in timpul lui Stefan cel Mare, avind ca model iconografia bizantina, si poarta pecetea epocii artistice stefaniene: stil sobru, concentrat, plin de maretie, reducind la esential imaginile si expresiile. Se remarca imaginea "Pantocratorului", "Cina cea de taina", "Impartasirea cu piine a apostolilor", "Impartasirea cu vin", "Spalarea picioarelor".
Pictura exterioara este de o exceptionala valoare artistica. "Judecata de apoi", capodopera unica in lume, cea mai ampla compozitie, se remarca prin intensitatea dramatica, bogatia imaginatiei, elementele de reinterpretare locala, armoniile coloristice in care predomina albastrul metalic si tonurile aurii.

Biserica Manastirii Humor, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", este ctitorie a marelui logofat Teodor Bubuiog, construita in 1530. A fost imprejmuita dupa obiceiul timpului cu puternice ziduri de piatra, dintre care au ajuns pina astazi doar turnul masiv din piatra bruta. Un element caracteristic al bisericii il constituie acea desfasurare a picturii, in dauna decoratiei arhitecturale a fatadelor, care va deveni o nota disctincta a bisericilor construite in timpul domniei lui Petru Rares. Inovatia apare la pridvor care, la Humor, este deschis in patru arcade in arc frint. In interiorul bisericii sint tablourile votive: unul dintre ele reprezinta familia domnitorului Petru Rares, cel de-al doilea pe logofatul Teodor Bubuiog si pe sotia sa, Anastasia, iar cel de-al al treilea tablou, pe Daniil Hatmanul.

Manastirea Dragomirna se afla in comuna Mitocu Dragomirnei. Ea este ctitorie, din 1609, a marelui carturar si miniaturist Anastasie Crimca si a marelui logofat Lupu Stroici. Ulterior, in anul 1627, din porunca domnitorului Moldovei, Miron Barnovschi, se construiesc masivele ziduri de aparare, flancate de turnuri de aparare si contraforti care-i dau aspectul unei formidabile cetati. Prin proportii si elemente decorative, Dragomirna reprezinta o noua etapa a arhitecturii moldovenesti. Un prim element novator este turla foarte inalta si zvelta. Printre alte elemente noi se afla fatadele din piatra bruta, pilastrii si turla sculptata in piatra ce creeaza imaginea unei adevarate dantelarii. Briul torsada care incinge longitudinal biserica in partea de mijloc constituie un alt element arhitectural nou. Influenta gotica se resimte in ancadramentele usilor si ale ferestrelor.
Pictura interioara se distinge ca noutate in alegerea si tratarea temelor, cu multe elemente ale artei miniate. Muzeul manastirii cuprinde manuscrise, broderii, odoare de pret, icoane vechi de o deosebita valoare.

Manastirea Probota a fost ridicata de Petru Rares pe locul vechii biserici in mai multe etape: biserica in 1530, pictura in 1536. Zidul de incinta a fost ridicat in 1550. Este necropola domneasca.
Pictura apartine unui mester cu serioase cunostinte si notiuni de perspectiva geometrica, apropiate de cele ale contemporanilor sai din tarile Renasterii occidentale. Tema "Apocalipsei" reprezinta aici o adevarata manifestare de viziune fantastica moderna.
Tabloul votiv il prezinta pe Petru Rares impreuna cu familia. In gropnita se afla mormintul lui Petru Rares, al doamnei Elena si al fiului lor Stefan.
Probota a fost un important centru cultural, aici formindu-se vestitii carturari ai epocii: Dosoftei, Grigore Rosca, Gheorghe Movila.

Poze obtinute cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Turism

TexT: LIDIA DUMITRU
InfoUtil
Cele mai importante obiective turistice
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului
Este unicul muzeu din Romania de acest fel. Vizitatorul intra in atmosfera speciala a satului bucovinean aflat la ceas de sarbatoare: Sf. Andr
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona