Interviu cu presedintele ANT, Monica Barbuletiu
Articol

- Se simte sau nu un aflux mai mare de de turisti straini in Romania, ca urmare a proiectelor de promovare a Romaniei peste hotare?
- Este timpuriu sa vorbim despre rezultatele campaniei de promovare a Romaniei pe pietele exerne, incepute din toamna anului trecut. Cel mai corect ar fi sa analizam aceste rezultate, eventual in toamna acestui an, cind perioada de concedii si vacante va fi incheiata si Institutul National de Statistica ne va furniza date cu privire la circulatia turistica din Romania si tarile de origine ale turistilor straini care ne-au vizitat tara.

- Citeva idei reiesite din aceste proiecte de promovare.
- Campaniile de promovare derulate de ANT se centreaza pe promovarea Romaniei ca destinatie turistica ideala pentru orice anotimp. In paralel cu campaniile, ANT promoveaza destinatia Romania prin participarea la tirguri internationale de turism, organizarea de vizite de documentare pentru mass-media si tur operatori si actiuni de PR specifice.

- Ce zone turistice vizati si care sunt domeniile in care se vor face investitiile?
-In anul 2006 a fost aprobat un plan national de investitii in infrastructura turistica care cuprinde proiecte de pe sase directii: domeniul schiabil, zona montana inalta, Delta Dunarii si litoral, statiuni balneare, turism cultural si Sibiu, capitala culturala. Proiectele din aceste sectoare vor fi finantate de catre Guvernul Romaniei.

- Se vor primi si fonduri nerambursabile europene.
- In urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, turismul romanesc va beneficia de fonduri nerambursabile importante, sub forma fondurilor structurale. Exista astfel numeroase posibilitati de atragere a banilor europeni: fie sub forma investitiilor directe in infrastructura turistica, pentru cresterea calitatii serviciilor turistice, fie pentru pregatirea si perfectionarea personalului din domeniu, fie pentru dezvoltarea serviciilor de agrement turistic, precum si pentru valorificarea, protejarea si conservarea patrimoniului turistic natural.
In vederea accesarii fondurilor structurale, Romania a elaborat programe operationale sectoriale pentru perioada 2007-2013, care cuprind proiectele ce urmeaza sa fie finantate, precum si bugetele alocate. Aceste programe urmeaza sa fie negociate si aprobate de Comisia Europeana, speram, pina la jumatatea acestui an.
Turismul se regaseste ca axa in doua programe operationale:
(a) Programul Operational Regional care are ca obiectiv accelerarea cresterii economice a tuturor regiunilor cu prioritate a celor mai slab dezvoltate si care contine Axa prioritara nr. 3 "Dezvoltarea turismului regional si local".
Aceasta axa vizeaza: valorificarea resurselor turistice existente, precum si a celor neintroduse inca in circuitul turistic (resurse turistice istorice, culturale, naturale). De asemenea, se urmareste crearea a noi locuri de munca si cresterea veniturilor din activitati turistice. Un alt obiectiv este realizarea a noi surse de venit in zone izolate cu potential turistic.
Bugetul total al acestei axe pentru perioada 2007-2013 este de cca 577,94 milioane de euro, din care 491,25 milioane de euro, proveniti de la Uniunea Europeana, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, si 86,69 milioane de euro din fonduri nationale publice. Fondurile vor putea fi atrase direct si de catre operatorii din turismul balnear prin intermediul proiectelor de investitii pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare, achizitionarea de aparatura medicala si tratament, servicii de agrement turistic, tot ce inseamna atingerea unor standarde europene de care trebuie sa tinem seama.
(b) Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" are ca obiectiv cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti, in vederea reducerii decalajelor fata de productivitatea medie europeana.
In cadrul acestui program, turismul se regaseste la Axa prioritara nr. 5 "Romania - destinatie atractiva pentru turism si afaceri", care vizeaza sustinerea cresterii competitivitatii economice prin imbunatatirea imaginii Romaniei, promovind turismul romanesc. Axa 5 va aloca fonduri pentru doua domenii de interventie nationale majore: promovare turistica si dezvoltarea retelei nationale de centre de Informare si promovare turistica. Bugetul total al acestei axe pentru perioada 2007-2013 este de cca 131,76 milioane de euro, din care 112 milioane de euro, proveniti de la Uniunea Europeana prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, si 19,76 milioane de euro, fonduri nationale publice. Operatorii din turismul balnear vor putea accesa fonduri importante prin intermediul asociatiilor profesionale si al ONG-urilor pentru proiecte care vizeaza oferta de turism intern si activitati de marketing specifice pentru dezvoltarea turismului intern.
In plus, activitati specifice din domeniul turismului vor putea fi finantate de catre operatorii din domeniul turismului si in cadrul altor programe operationale sectoriale si anume: Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" pentru activitati de formare si perfectionare profesionala, Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu pentru alinierea la standardele UE in materie de mediu respectiv protectia si conservarea mediului.
De asemenea fonduri importante vor fi alocate pentru dezvoltarea turismului in spatiul rural prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Din acest fond va fi finantat Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala, care prevede sustinerea dezvoltarii turismului rural in axa nr. 3 de dezvoltare rurala.
A consemnat Ella Nica
Interviu realizat pe data de 16 martie 2007
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona