Dresda - 800 de ani de istorie pe malurile Elbei
Articol


Martora a unei existente seculare, marcate de o multitudine de evenimente, capitala Saxoniei de altadata reprezinta unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Cunoscuta si sub numele de "Florenta de pe Elba", a celebrat 800 de ani de istorie, prima mentionare datind din anul 1206.

Ceea ce frapeaza este tocmai modul optim in care a fost conservat trecutul, in ciuda refacerii aproape generale de dupa bombardamentele din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Centrul vechi al orasului, ce urmeaza cursul lin al Elbei, are ca element central Zwingerul, un complex impresionant de galerii si pavilioane de la curtea regelui Augustus cel Puternic. Dorinta suveranului era construirea unui amfiteatru asemanator Colosseumului din Roma. O plimbare prin curtea interioara a cladirii te transpune in secolul al XVIII-lea, influentele stilului baroc fiind prezente la tot pasul. Tot aici se afla si cea mai spectaculoasa colectie de portelanuri din lume, provenind de la cea mai veche fabrica de portelanuri din Europa, aflata in Meissen, un orasel situat tot pe malul Elbei, la 25 de km de Dresda. In imediata apropiere a Zwingerului se afla Semperoper, care se impune atit prin arhitectura, cit si prin numeroasele spectacole si festivaluri pe care le gazduieste. In virful portalului cladirii se afla statuia zeului Dionysos, imortalizat intr-o trasura trasa de patru pantere. Interiorul edificiului acorda un farmec aparte locului, impresionind prin impletirea artelor traditionale cu cele moderniste. Pretul biletului pentru spectacole este cuprins intre 3 si 50 de euro, facilitind astfel accesul la programele culturale autentice tuturor categoriilor sociale. Al treilea punct de atractie din triunghiul Theaterplatz (Piata Teatrului) il constituie Hofkirche (Catedrala Sfintei Treimi). Construita in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, in stil baroc, reprezinta cea mai impunatoare catedrala romano-catolica din regiunea saxona. La aceasta se adauga si faptul ca inima regelui Augustus cel Puternic a fost asezata la temelia cladirii. Tot in centrul vechi se afla simbolul orasului, Frauenkirche (Biserica Fecioarei). Bazilica a fost recent restaurata, fiind afectata de citeva dintre de cele 650.000 de bombe care au distrus orasul in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Apartine cultului luteran si este construita in stil baroc, avind o inaltime de 95 de metri. A gazduit de-a lungul timpului o serie de importante concerte de orga, printre solisti numarindu-se si Johann Sebastian Bach. In acelasi perimetru este situata si Kreuzkirche (Biserica Sfintei Crucii), cea mai spectaculoasa biserica evanghelica din regiune. Trecutul acesteia urmeaza, in linii mari, acelasi traseu ca si celelalte obiective istorice, biserica avind de suferit in perioada razboiului. Portile sint deschise publicului larg, iar punctul de atractie il reprezinta panorama orasului ce poate fi admirata din turnul bisericii.
Dupa cum am vazut, catedrale ce apartin diferitelor religii reprezinta nucleul urban de-a lungul veacurilor, ceea ce subliniaza profunda importanta a vietii spirituale pentru germani. O plimbare pe malurile Elbei reprezinta o incintare deplina, incarcata de istorie. Frumusetea peisajului urban este completata de peisajul natural, spectaculoasa imbinare a celor doua dimensiuni constituind punti peste un timp care refuza sa imbatrineasca. Muzeul Transporturilor, cel al Colectiilor de Arta si al Sculpturilor sporesc importanta turistica a zonei. In orizontul de un albastru ireal, se remarca cladirea Yenidze, care aduce urbei un aer oriental. Initial, aceasta a fost o fabrica de tutun, ce apartinea unei companii turcesti eponime. Datorita arhitecturii, era cunoscuta si sub numele de "moscheea tabacului", fiind menita sa ilustreze elemente ale Orientului Apropiat pentru a le reaminti consumatorilor originea tutunului. Chiar daca in prezent cladirea este un monument architectonic destinat agrementului, numele ei a ramas inscriptionat pe turnul acesteia ca punct de reper al orasului.
Furati de peisajul incintator, ne indreptam spre Grosser Garten, un parc aflat in centrul orasului. A luat fiinta in 1676 si a reprezentat gradina de vinatoare a imparatilor vremii (Johann Georg al II-lea si al III-lea). Ulterior, acestia au construit un palat regal, ce se impune printr-o perfecta arhitectura baroca. El este pigmentat de ansambluri statuare, trei amfiteatre, fintini arteziene si gradinile atent ingrijite. In partea sudica a parcului se afla gradina zoologica, a patra ca marime din Germania. Un element distinctiv il reprezinta varietatea speciilor de maimute gazduite aici. Plimbarea in parc este foarte placuta: vegetatie abundenta, pasari ciripind vesel, copii jucindu-se. Mereu vezi un adolescent pe role sau o batrinica pe bicicleta. Viata pare a capata o alta dimensiune. In ciuda maretiei capitalei sale istorice, regatul Saxoniei trebuie privit ca ansamblu integrat. Astfel, se distribuie intr-o logica strategica fara seaman o multitudine de mici orase, adevarate bijuterii arhitectonice, incarcate de semnificatii istorice si culturale. Dintre acestea, se remarca: Meissen (care gazduieste cea mai veche manufactura de portelanuri de pe batrinul continent), Pirna (renumit prin celebrele sale castele, dintre care se remarca Kamellienschloss) sau Konigstein (incadrat de un relief vulcanic spectaculos, denumit Sachsische Schweiz).

Text&FOTO: hubate adalisa
InfoUtil
Posibilitati de cazare in Dresda

Hotel Ibis Bastei/Lilienstein/Kongstein, 2*
Adresa: Prager Strasse
Camera single - 61 de euro/noapte
Camera dubla - 76 de euro/noapte
Apartament - 101 euro/noapte

A
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona