De la turismul la pas la turismul ecvestru
Articol

Nu-i poti vorbi cuiva despre drumetie, daca nu te-ai convins tu, mai intii, de farmecul ei. De aceea, am sa va spun, pentru inceput, ce a insemnat pentru mine prima calatorie in cel mai extins masiv vulcanic al Romaniei - Calimani. Eram la virsta adolescentei si doream sa vad acel sanctuar de cult al dacilor, "12 Apostoli" despre care vorbeau specialistii. Ma fascinau fantezia naturii si misterul creat in jurul acestui grup statuar. Intr-o dupa-amiaza de vara am ajuns impreuna cu colegii mei la Vatra Dornei. Mergeam spre Bazinul Dornelor si am pornit direct de la gara pe traseul marcat cu triunghi albastru. Nu functiona telescaunul. Am parcurs in citeva ore o distanta apreciabila, mergind printre poieni si urcind pe creasta. La un moment dat n-am mai vazut nimic. Eram la propriu "cu capul in nori", cum se spune si ceata ce ne inconjura stirnise un vint aducator de ploaie. Era impresia umezelii create de nori in plina arsita. Dar vintul, in citeva minute, spulbera ceata densa care ne luase vizibilitatea si, spre uimirea noastra, deasupra norului ce se lasase asupra noastra, ca o avertizare, era soare. Acesta e muntele! Dar astrul isi ascunse curind ochiul rosiatic de dupa deal si geana inserarii se lasa peste tot ce ne inconjura. Trebuia sa innoptam in Neagra Sarului. Am intilnit in drum o stina si ciobani, care ne-au servit cu o cana de lapte proaspat si ne-au sfatuit sa nu mergem noaptea, fiindca ne putem intilni cu ursul. Si ne-au indrumat spre cabana forestiera din apropiere, dupa ce ne-au povestit cum le omorise ursul in noaptea precedenta o oaie.
Am sa descriu, pentru cei care nu stiu ce este o cabana forestiera, cum arata, pentru a nu fi o surpriza, asa cum a fost pentru noi, care innoptam intr-un asemenea loc pentru prima data in viata noastra. "Paturile" circulare, ca si cabana, aveau presarat fin proaspat sub patura ce servea drept cearsaf. In mijlocul ei, o vatra pentru foc, fiindca ne avertizase ciobanul care ne insotea, noptile sint foarte reci. Deasupra noastra, cerul instelat. Fiindca pe acolo iesea fumul, functionind ca un horn. Cu gindul la steaua ce clipea deasupra noastra, in parfumul finului cosit am adormit intr-un tirziu. Nu stiu cit a trecut, fiindca ne-au trezit zgomotele si bubuiturile din usa. Ursoaica cu pui, despre care ni se povestise, zgiltiia usa mormaind. Am intetit focul, am batut cu vatraiul in peretele usii. Numai intr-un tirziu am reusit s-o alungam. Se lumina a ziua si am inceput sa ne pregatim de drum. Eram in plina aventura? Era un alt fel de drumetie, cu un anume romantism? Oricum, am incercat sa-mi imaginez, precum copilul Heinrich Heine in lumea povestilor, cum aseara ciobanii venisera "sa ruleze pajistile ca pe niste covoare, sa dea jos din cui soarele, sa stringa copacii iar dimineata le-au pus la loc, pieptanind pajistile si aprinzind lampa universala". Acum era o mica lume Cea reala. Pe care ne-o "fabricam", chiar fara voia noastra uneori in vacanta...

Calare, prin Muntii Calimani
Peisajul de poveste, strajuit de formele ciudate ale celor "12 Apostoli", poate un fost sanctuar de cult, se "viziteaza" azi si prin varianta unei excursii de circa sase zile, printr-o noua provocare lansata de ghizii Parcului National Calimani. Este prevazuta si varianta celor care nu stiu sa calareasca luind lectii de echitatie in centrul special deschis de catre Parcul National Calimani in Vatra Dornei.
Asadar, pornim la drum calare prin Muntii Calimani.
In prima zi, dupa citeva ore, se ajunge la izvorul piriului Apa Rece. Din acest loc, traseul marcat cu trunghi albastru coboara in stinga crestei, ducind spre comuna Sarul Dornei. Sosirea e in satul Neagra Sarului. Aici, acomodare, cina, cazare.
A doua zi, micul dejun, acomodare cu calul. Pentru a ajunge la Rezervatia 12 Apostoli, ne deplasam de la Neagra Sarului pe creasta ce formeaza cumpana apelor, coborind dinspre Calimani peste culmile Tamau si Pietrele Rosii. De departe se zaresc figurile zoomorfe si antropomorfe "sculptate" de intemperii, fragmente de lava cimentate. Formele fantastice, precum Dragonii, Mosul, Maresalul, Ramses, daltuite de natura par ca intr-un sanctuar, pe care e bine sa-l vedeti cu propriii dumneavoastra ochi. Aceste formatiuni au constituit unul dintre argumentele infiintarii aici, in anul 2000, a Parcului National Calimani, care adaposteste si cocosul de mesteacan, monument al naturii, unicat in Bucovina. O alta rezervatie: Lacul Iezerul Calimanilor, un lac de baraj natural, un punct de atractie al zonei. Se adauga habitatului molidul si zimbrul, ultimul unic in tara si foarte rar in Europa. E bine sa cunoasteti toate acestea, pentru a le recunoaste pe traseu.
In ziua a treia, dupa micul dejun, deplasarea se face pe traseul 12 Apostoli - Pietrele Rosii - Poiana Izvoarelor. Dejun pe traseu. Campare. Ziua a patra, dupa micul dejun se face deplasare pe traseul Poiana Izvoarelor - Pietrosul Calimanilor (drumul Mariei Tereza) - Lacul Iezer.
In ziua a cincea, traseul merge de la Lacul Iezer - la Calimanul Cerbului - Poiana Taieturii. Dejun pe traseu. Campare. Cina.
In ziua a sasea, dupa micul dejun se pleaca spre Neagra Sarului, unde se ia si prinzul.
Serviciile cuprinse in tarif/persoana (450 de euro - 75 de euro/zi): cazare, masa, inchiriere cal si obiecte de campare (sac de dormit, cort etc.), ghid ecvestru, vizita la stina, informatii despre flora, fauna, observare animale (foto safari, o forma de turism extrem de atractiva).
Telefon administratie parc: 0230.374197;
e-mail parc@calimani.ro
Salvamont Vatra Dornei: 0744.332.378; alarmare Salvamont: 0725.826.668; 0745.701.320; 0744.968.034. Regula parcului: nu plecati singur pe munte!

Petreceti, asadar, sase zile in natura salbatica a masivului Calimani. Eu va doresc privelisti care sa va patrunda in suflet, iar cerul acestor locuri sa nu-l uitati niciodata.

TexT: Elisabeta iosif
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona