Arta echitatiei la Beclean
Articol
Beclean, cunoscut si ca Beclean pe Somes, este un oras in judetul Bistrita-Nasaud, atestat documentar din 1235. Ca mijloc de protectie impotriva deselor incursiuni tatare, au fost ridicate initial palisade si valuri de pamint. Cetatea a fost construita ulterior, pe cheltuiala familiei nobiliare Bethlen, de care se leaga numele localitatii. In timpul revoltei curutilor (1703-1711) cetatea a fost serios afectata.

Herghelii faimoase
Intri in Beclean si nu-ti ia un sfert de ora de mers cu masina, ca si esti deja la celalalt capat al orasului. La 12.000 de locuitori, localitatea numara nu mai putin de 21 de locase de cult. Biserica reformata (Piata Libertatii) a fost construita in secolul al XV-lea, in stil gotic. In aceasta biserica se gasesc morminte ale familiilor Bethlen si Bnffy.
Insa, cea mai mare atractie turistica din zona orasului Beclean este herghelia situata pe DN 17 (Dej-Vatra Dornei) la km 28, la aproximativ 3 km est de oras.
Escapada
Desi obligatia m-a adus in acest colt uitat de lume (si ce pacat de aceasta uitare!), dupa ce am petrecut doua saptamini in care am mers zilnic la calarie in racoarea diminetii si in superbele apusuri linistite de vara, astazi caut timp in vacantele mele sa ajung negresit "pe Somes". Pentru iubitorii de cai nu mai e nevoie sa explic ce satisfactii pot avea din aceasta vizita insa pentru cei care, ca si mine, (pina vara trecuta) au visat cai si au urmarit filme, documentare si sporturi, cu dorinta si speranta, aceasta "gura de aer" este imperioasa.
Si unde altundeva sa te initiezi in ale calariei si in alte activitati legate de aceste animale superbe (dupa unii, cele mai loiale atunci cind le cistigi increderea, cele mai inteligente conform etologilor) decit in cadrul unei herghelii si, in special, intr-una in care cresc cu mindrie cei mai potriviti cai?
Cine crede ca omul a domesticit calul se insala pe jumatate. Pentru ca si calul a "domesticit" citeva instincte agresive ale omului. Dresind caii, am descoperit arta dialogului. Arta ecvestra descopera dialogul constructiv solar, altul decit cel mioritic.
Societatile care mai stiu sa pretuiasca frumusetea calului au un al saselea simt: acela al elitelor. In lumea cailor, exista si gloabe, si cai de rasa. Fiecare cu rolul sau, fiecare cu valoarea sa. Fara conflicte, fara discriminari Romanii au avut in istoria lor si elite cabaline. Ce bine ar fi sa reinvatam naturaletea acestui elitism! Avem de invatat multe de la cai in acest sens. Daca nu mai avem modele la catedre, exista o catedra nepieritoare pe care o ignoram deocamdata: sa invatam de la natura, de la ritmurile sale armonice. Caii sint buni invatatori ai artei dialogului si noi alegem sa ne intoarcem din nou spre simplitate, modestie si armonie, departe de stresul cotidian, de mizerie si urit.

Herghelie de renume
Becleanul are cea mai mare herghelie din Transilvania si se numara printre primele trei din tara. Specializata pe cresterea raselor Lipitan si Semigreul romanesc, herghelia Romsilva adaposteste un patrimoniu genetic cu care deserveste, pentru imbunatatirea raselor locale, cinci judete din regiune. Infiintata in 1955, herghelia are sapte grajduri si adaposteste 340 de capete, dintre care 140 de armasari de monta publica si 35 de iepe-mama.
In plus, aici se pot lua ore de calarie, la un tarif orar de 4 euro, si se pot inchiria trasuri - pentru nunta sau chiar vinatoare, cu 10 euro pe ora.
Cladirea administrativa, complet renovata, gazduieste centrul de turism ecvestru, avind capacitate de cazare, in conditii excelente, pentru 20 de turisti, dornici sa petreaca citeva zile in preajma indragitelor animale.
In sezonul de iarna se fac plimbari cu sania trasa de cai.

Lipitanii cai nobili
Lipitanul, recunoscut drept calul-emblema al Imperiului Austro-Ungar, este o rasa veche, ale carei baze au fost puse inca din anul 1580 odata cu infiintarea hergheliei Lipizza de catre Karl Steiermark al III-lea. Calul din aceasta rasa are o inatime de 157 - 167 cm la greban, poate fi alb, murg, vinat sau negru. Corpul suplu, cu o alura eleganta, capul cu profil usor berbecat sau normal si gitul musculos, in forma de aagit de lebadaaa, fac din el unul dintre cei mai gratiosi cai.
Spinarea lunga, salele scurte si rezistente, umerii usor proeminenti, mersul inalt si spornic il recomanda pentru agrement. Considerat un cal blind si cuminte, usor de dresat, el este folosit la calarie si tractiune usoara. Este una dintre rasele foarte apreciate pentru trasura. Ion Covaci, seful Centrului de reproductie si selectie a animalelor, spune ca la Beclean, doar 30 la suta din cai sint din aceasta rasa, care a fost adusa pe meleagurile Bistritei si ale Nasaudului de contele Bethlen. Acestia insa sint exemplare dintr-o linie de singe mai rara, respectiv linia Incitato, obtinuta prin amestecul unor cai spanioli cu cei autohtoni, care se distinge prin culoarea cenusiu-tarcata a blanii, si despre care se stie ca a fost creata chiar de familia grofilor Bethlen.
Astfel, in Romania, pot fi gasiti cai lipitani din opt linii de singe (Neapolitano, Conversano, Pluto, Favory, Siglavy-Capriola, Maestoso, Tulipan) cea de-a opta fiind Incitato. Linia Incitato este alcatuita din cai ageri, buni pentru concursurile de atelaje, la care, de altfel, sint si folositi. Pentru a recupera linia de singe, conducerea Hergheliei Beclean a fost nevoita sa recurga la achizitionarea unui astfel de cal, care a dus imediat la conservarea speciei. In prezent, lipitanii de la Beclean se pregatesc pentru concursuri de atelaje, in intentia de a participa la campionate de talie mondiala. Un exemplar din aceasta rasa poate ajunge la peste 10.000 de lei, dar acesti cai nu pot fi folositi la munci agricole, ci numai pentru agrement.

Tel.: + 40 (263) 343034
Mobil: + 40 (744) 775974
Tel./Fax: + 40 (263) 343021

TEXT&FOTO: alexandra floareS
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona