Fir intins!
ArticolDeparte de pescuitul "traditional", pe care multi il percep ca o forma de procurare a hranei sau ca pe un batrin plictisit ce fixeaza o pluta nemiscata, asteptind ore in sir sa traga pestele, pescuitul sportiv este un mod de viata, un mod extrem de eficient de relaxare.

Cum sa alegem lanseta

Alegerea corecta a echipamentului este prima dintre tainele pescuitului, astfel ca inainte de a achizitiona o lanseta de pescuit, trebuie sa ne hotarim pentru ce o folosim. Ca sa nu gresim in alegerea unei lansete de pescuit, ca sa nu avem disconfort si, totodata, alte surprize, trebuie sa tinem cont de citeva caracteristici. Astfel, nu vom avea surpriza de a constata, dupa un timp, ca aceasta nu este deloc potrivita pentru scopul urmarit.
Un accesoriu folosit de pescari, pentru ca usureaza actiunea de nadire este prastia (sau catapulta). Prastia a devenit indispensabila in mai multe stiluri de pescuit ca, de exemplu, rubesiana, sheffield, feeder etc. Prastia pentru nadit asigura o nadire precisa la distante mai mari de zece metri de mal; posibilitatea lansarii unor nade usoare cum ar fi viermisorii, boabele de cereale, la distanta.
Cu toate ca gurile rele spun ca fondul piscicol a fost periclitat ba de braconajul masiv, ba de poluarea accidentala, peste mai este, si nu putin. Singura problema este ca-i acoperit cu apa. Asa ca este nevoie de maiestrie sa prinzi exemplare mai acatarii, nu cit un deget.
Cum sa alegem balta cu cel mai mult peste

Pentru a avea o partida buna de pescuit, mai ales in pescuitul crapului, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este alegerea baltii si, totodata, alegerea locului in care doriti sa pescuiti. Daca aveti mai multe ore petrecute pe acel lac, cu siguranta cunoasteti din experienta sau ati auzit despre "locurile" favorabile.
Tot in fondul piscicol intra si canalul Taut-Barmod, dar de prins se prinde bine si pe Crisul Pietros, Valea Rosie, Aries sau Piriul Iada. Speciile de peste variaza in functie de relief. In apele de ses se prind cel mai mult caras, rosioara, babusca, scobar, mreana, somn si crap (mai greu), in vreme ce, cu cit creste altitudinea cu atit se restring speciile de ape mai calme si apar cele de ape repezi - pastrav curcubeu, pastrav indigen si lostrita. Tot in apele din zonele deluroase si chiar de munte, mreana este deja o prezenta cunoscuta pentru pescari.
Complexul Tincabesti se intinde pe circa 100 de hectare, fiind impartit in doua bazine si un motel. Lacul Tincabesti este renumit pentru recordurile la crap, somn, stiuca si salau. Tincabesti este un lac adresat pescarilor amatori care vin pe o balta civilizata, curata care promite capturi numeroase de crap, platica, cteno, caras, stiuca, salau si somn. Complexul Tincabesti le ofera pescarilor cazare in motelul din incinta. Acesta este dotat cu opt camere duble, cu toate utilitatile
Cea mai mare acumulare de apa si cel mai mare fond piscicol din Romania este lacul de la Tileagd, ultimul in aval pe Cris din salba celor trei acumulari. Cu o lungime de peste 6,5 km si o latime medie de 1,8 km, lacul are povestile sale. Capturi de crap de peste 10-12 kg ori somn de 70 kg, la care a contribuit si imaginatia nativa a satenilor din zona, au dus la perpetuarea legendei monstrului ucigas care se spune ca ar fi un exemplar de somn lung de peste cinci metri.
Lacul Tileagd are cea mai mare densitate de peste din toate apele tarii si o varietate surprinzatoare. Gasiti aici de la banala albitura si babusca la mreana, pastrav si chiar lostrita. Exemplarele mari sint crapul, stiuca si somnul insa din speciile comune gasiti aici si caras de peste 1,2 kg ori salau sau biban gigantic de aproape 1,5 kg. Adincimea sa si conformatia fundului albiei fac insa din pescuit o problema pe care nu multi se pricep sa o rezolve. Lacul este administrat de AJVPS, iar pescuitul, ca, de altfel, si in celelalte cazuri, este acceptat doar cu permis de pescuit.

Din experientele unor amatori

Din povestirile unor amatori ati putea invata multe sau v-ati face curaj pentru o prima experienta de pescar. Adrian Boboc, in virsta de 20 de ani, student si pescar amator, practica acest sport de zece ani si recunoaste ca nu e profesionist. Pentru el pescuitul este o forma de divertisment, alaturi de prieteni.
Povestile pescarilor sint multe si niciodata pe sfirsite. Bancuri pe seama marimii pestilor, aduceri aminte de virsta copilariei, glume si birfe despre femei cam acestea sint discutiile principale ale pescarilor. Adi isi aduce aminte rizind de testoasa care se zbatea in undita, crezind insa ca era un peste de citeva kg, de stiuca care l-a muscat de deget, voind sa o scoata din undita, de nenumarate ori cind s-a rasturnat barca si a trebuit sa inoate pina la mal si multe alte patanii care fac deliciul vietii de pescar. Se lauda, in schimb, ca a prins un caras de 5 kg, dar fiind prea greu si neexperimentat l-a scapat in apa.
Senzatiile descrise de pescari sint cam aceleasi: relaxare totala, iesire din cotidian. "Cel mai curios e cind il scoti din apa nu stii cit de mare e", ne marturiseste Adi. De obicei, el prefera apele dulci, din apropierea Dunarii sau a Borcei, dar nu exclude si un viitor pescuit in mare.
Cind e sezon, Adi merge si in fiecare weekend, dar prefera sfirsitul verii si toamna. Pentru cazare alege cortul, pentru ca ii place in natura si daca e vreme buna sta cu prietenii si citeva zile, ajungind sa prinda pesti cu zecile de kilograme. E bine de stiut ca pescarii au si superstitii care, zic ei, le afecteaza marimea capturii: sa nu iti ureze cineva bafta, ci "Fir intins!", sa nu spui altor pescari cit ai prins cind trec pe linga tine, sa nu te intorci, daca ai uitat ceva.
Pescuitul nu este deloc un sport scump, Ilie Florina, 25 de ani, pescar amator, ne marturiseste ca 2 milioane de lei sint suficienti pentru achizitionarea unui echipament minim pentru un pescar amator. Dar asta depinde de fiecare, daca vreti echipamente mai sofisticate, cizme, momeli, cort, unditele nefiind deloc scumpe.
Daca vreti sa mergeti la pescuit, e bine sa aveti in jur tot amatori pentru ca, altfel, va veti simti in inferioritate si descurajati.
Daca marturiile acestor tineri pescari v-au facut pofta de o incercare, merita o aventura cu prietenii. Fir intins!TexT: Lidia dumitru

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona