Spre Padurea de Argint de la Vinatori - Neamt
Articol"Peste tot si peste toate se aprinse la rasarit, ca o candela de strajuire, luna plina a sfirsitului de iunie. Si prin raristea neagra a padurilor isi trimise pina la mine intiile luciri fantastice si miscatoare ale razelor sale argintii, piezise si reci. Dar, curind, imi descoperii capul, plecindu-mi fruntea inaintea rasaritului."

Cine altul decit Calistrat Hogas, ca un rapsod homeric al drumurilor parcurse "In Muntii Neamtului", ar fi descris mai bine "susurul domol, prelung si nehotarit al tacerii mute", peste abisurile ca o "cintare fermecata de leagan", strabatind potecile si codrii pina la Vinatorii Neamtului?
"De treci codrii de arama, de departe vezi albind/ si-auzi mindra glasuire a padurii de argint". Si pe marele nostru poet, Mihai Eminescu, l-a fermecat, l-a inspirat sa-i cinte frumusetea, padurea de argint, care astazi cu vechimea sa de peste 100 de ani, virsta inaintata pentru mesteacan) a devenit o rezervatie pretioasa a Parcului Natural Vinatori - Neamt.
Sint mai multe rezervatii in acest perimetru, constituit in 1999 ca Parc Natural. Se afla intre Agapia si Varatec. In afara rezervatiilor "Codrii de arama" (de pe masivul Filioru, la o altitudine de 650 m) si "Padurea de Argint", se gasesc exemplare de gorun de peste 150 de ani, Parcul Natural Vinatori -Neamt detinind, astfel, un record al ecosistemului forestier din Muntii Neamtului. Dar cu exemplarele cu virste intre 200-300 de ani si inaltimea de 25-35 m se lauda Valea Ozanei "cea frumos curgatoare" a lui Ion Creanga. Dumbrava de stejar a devenit o rezervatie cu o importanta valoare genetica, motiv pentru care se afla sub patronajul Academiei Romane.

Uriasii de la "Dragos Voda"
Cronicile si insemnarile de cancelarie din Moldova, Muntenia si Transilvania stau marturie a prezentei pe aceste meleaguri romanesti, inca din timpuri stravechi, a Zimbrului. E atestata si prin toponimie: Valea Zimbrului, Izvorul Zimbrului, Zimbrita, Zimbroaia
In Romania, istoria zimbrului in libertate ne plaseaza in secolul al XIX-lea, ultimul zimbru vinat in muntii nostri, dupa unele argumente istorice, fiind in jurul anilor 1800, ultimul exemplar murind de batrinete la 1830.
De aceea, prin infiintarea Rezervatiei de zimbri si fauna carpatina - Dragos Voda, s-a refacut un fond faunistic important al padurilor romanesti carpatine. In 1974 se nasc aici primele doua exemplare, marcind contributia plaiurilor stravechi moldave la constituirea domeniului RO din istoria moderna a zimbrului. Si Societatea Zoologica din Londra confirma in 1998 viabilitatea ecosistemelor forestiere din Muntii Neamtului, pentru viata zimbrului in libertate.

Turism si cultura
Cred ca v-am dat suficiente motive sa calatoriti in acest colt fantastic de lume. Dar in aceste inedite locuri romanesti sa nu uitati minastirile, unicat si ele. Minastirea Neamtului, ridicata in perioada 1375-1391 de catre Petru Musat, e o expresie a stilului arhitectural moldovenesc. Ctitoria lui Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche, Minastirea Secu, construita in 1602, e inca o dovada a frumusetii bisericilor moldave. Asezamintului monahal al minastirii Varatec i se datoreaza constructia actuala a minastirii din 1785, ridicata in1808. Aici veti gasi si sediul administratiei Parcului Natural Vinatori-Neamt, in apropierea Padurii de Argint si a Codrilor de Arama. Si nu uitati Minastirea Agapia, fondata in 1644, pictata de Nicolae Grigorescu (1858-1860), si Casa memoriala Alexandru Vlahuta. Veti avea, cu siguranta, o vacanta de neuitat.

TexT: elisabeta iosif
InfoUtil
Modalitati de acces
Cu autoturismul: E85 Bucuresti - Roman - Cristesti; DN15B pina la Tirgu Neamt; dinspre Vatra Dornei DN17 B pina la Poiana Largului, DN15B - spre Vinatori-Neamt; din Suceava DN2 pina la Cristesti si DN15B pina la Tirgu Neamt.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona