Mangalia - intre traditie si dezvoltare
Articol

Mangalia este cea mai sudica statiune de pe litoralul Marii Negre. Situata in extremitatea de sud-est a Romaniei, pe malul Marii Negre, la 44 de km sud fata de Constanta, la aceeasi latitudine ca si orasul francez Nisa.

Mangalia, oras-port cu traditii culturale, inaltat pe ruinele cetatii Callatis, este in prezent un important centru economic si cultural de pe coasta vestica a Marii Negre. Cei peste 2.500 de ani de istorie stau ca marturie in favoarea binecuvintarii acestui lacas pentru civilizatiile si etniile care l-au populat de-a lungul timpului.
Lacul Mangalia, separat initial de mare, este acum un golf al acesteia, cu 261 ha suprafata, in nordul caruia sint bogate izvoare de apa mezotermale (26 - 28 grade Celsius), sulfuroase. La 3 km de municipiul Mangalia si 500 de m de malul Marii Negre se afla o frumoasa herghelie - Herghelia Mangalia, care detine un hipodrom si ofera plimbari cu trasura de-a lungul Marii Negre.
Sezonul de vara a inceput in ultimii ani sa se prelungeasca pe toata perioada anului, datorita bazelor de tratament geriatrice si balneologice ce atrag din ce in ce mai multi turisti, in special straini. Thalassoterapia si turismul balnear din Romania sint recunoscute pe plan international. Valoarea bazei turistice locale este amplificata de existenta a patru mari baze de tratament balnear care exploateaza in mod fericit celebrele namoluri, precum si apele mezotermale sulfuroase din zona: Sanatoriul Balnear Mangalia, bazele de tratament din cadrul complexurilor Mangalia, Hotel Hora si Balada - Saturn si Hotel Doina-Neptun.
Statiunea are doua baze de tratament moderne: un hotel la Mangalia cu peste 500 locuri in camere de doua paturi, dotat cu instalatii de tratament proprii: patru bazine pentru kinetoterapie cu apa sulfuroasa, o sectie pentru electroterapie, doua sectii pentru hidroterapie, o sectie de pneumoterapie, sali de gimnastica medicala si saloane pentru masaj, laboratoare pentru analize si investigatii, cabinete pentru acupunctura, bazine cu apa de mare incalzita si un sanatoriu balnear pentru recuperare. Acesta are numeroase sectii care, prin dotarea excelenta, permit tratamentul zilnic pentru 500 de persoane.
In Mangalia, promovarea valentelor turistice ale zonei reprezinta "cheia" si, in acelasi timp, cartea de vizita ce poate "vinde" imaginea orasului la nivel national si international, prin componentele de turism clasic, cultural, balnear si de afaceri. Deschiderea Mangaliei catre lume, stabilirea de relatii strinse de colaborare cu institutii, organizatii guvernamentale si nonguvernamentale din tarile Comunitatii Europene, si nu numai, au contribuit la impunerea imaginii orasului Mangalia la nivel international. Municipiul Mangalia este infratit cu orasele Greenport (SUA), Lavrio (Grecia), Struga (Macedonia), General Tosevo (Bulgaria), Porto Viro si Santa Severina (Italia) si este membru al Uniunii Vechilor Porturi Grecesti din bazinul mediteraneean si al Marii Negre, alaturi de 36 de orase si 11 tari din Europa si de pe coasta mediteraneeana a Africii.
Dezvoltarea locala este puternic sustinuta de investitii din Belgia, Grecia, iar Centru Roman de afaceri "Marea Neagra", complex hotelier modern dotat cu sali de conferinta, gazduieste cursuri si seminarii cu participare romana si internationala, adresindu-se unui spectru larg al mediului de afaceri. Industria alimentara, transportul naval din Portul Comercial, societatile de turism, intreprinderile mici si mijlocii completeaza imaginea unui oras cu economie dezvoltata, aceasta explicind si rata scazuta a somajului de 3% pe timpul verii si 6,8% in extrasezon.
Atmosfera de turism cultural propusa de municipalitate are ca scop promovarea ofertelor de agrement pentru a pune in evidenta potentialul turistic al zonei. In ultimii ani, Mangalia se identifica cu manifestarile Festivalului Callatis, Gala Tinarului Actor, organizata in colaborare cu UNITER, si Festivalul International "Zile si nopti de literatura", organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania.
Festivalul Callatis este singurul inscris in Federatia Internationala a Festivalurilor si premiat de Asociatia profesionistilor de televiziune din Romania. Nota de unicitate este conferita de unica scena plutitoare din Romania si Europa de Est, bucurindu-se de prezenta a 500 de artisti romani, 20.000 de spectatori zilnic la evenimentele Festivalului si, bineinteles, vedete internationale invitate in concert.
Din 1998 Mangalia are un nou monument al eroilor, intr-o conceptie moderna, materialul de baza fiind piatra dobrogeana. Monumentul Eroilor s-a nascut din necesitatea unui simbol care sa reprezinte Mangalia, datorita istoriei sale milenare si a rolului pe care l-a avut din Antichitate. Inaugurat la 9 mai 1998, Ziua Eroilor si a Europei - data aleasa si pentru festivitatile prilejuite de Zilele Municipiului Mangalia, este un triptic pe aliniament V-E: Poarta, Altarul si Inaltarea.
Atractii turistice: un mormint scit descoperit in anul 1959, cind arheologii au dat la iveala fragmente dintr-un papirus in limba greaca, primul document de acest fel gasit in Romania; " Vestigiile Cetatii Callatis, ridicate in sec. VI i.H. - sec. IV d.H. (Portul antic Callatis, Apeductul roman, morminte antice, bazilica de tip sirian), morminte de incinerare (necropola cetatii Callatis datind din secolele IV-II i.e.n); moscheea turceasca Geamia "Esmahan Sultan", monument de arhitectura din 1525, in stil maur (colectie de covoare orientale, obiecte de cult valoroase, fantana rituala, Lapidarium, cimitir turcesc , " Muzeul de Arheologie "Callatis" , infiintat in 1925 (colectie de antichitati greco-romane: coloane antice, basoreliefuri, sculpturi, podoabe, ceramica fina de alabastru, statuete, numismatica), adapostind o insemnata colectie de amfore si sculpturi din perioada Greciei antice, fragmente de sarcofage de piatra.
In apropierea orasului Mangalia se afla ferma pentru cresterea armasarilor arabi pursinge. Totodata, orasul ofera numeroase posibilitati de recreere si distractie. La nord de Mangalia, pe o distanta de 8 km se gasesc statiunile estivale Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun si Olimp. Administrativ acestea apartin de Mangalia. Legatura intre oras si statiunile mentionate este asigurata de autobuze si microbuze.
Specialitati gastronomice
Preparate specifice bucatariei dobrogene: ciorbe pescaresti, ciorba de burta, peste marinat, saramura de crap, peste la protap, crap umplut, cirnati de oaie, miel la protap, chebap, chefir, baclavale, dulciuri cu stafide si rahat.

TEXT: lidia dumitru; foto: Ionel VIlcan
InfoUtil
Cazare Mangalia

HOTEL PRESIDENT ****
Adresa: Str. Teilor nr. 6
Capacitate de cazare: 274 camere cu 516 locuri
Ruinele cetatii Callatis pot fi vizitate intr-o sala special amenajata din interiorul Hotelului President (4
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona