Festivalul palariilor - Castelul Chantilly si sarbatoarea Dianei
Articol

Motto:
"De ce m-ati adus de sapte ori la Versailles si niciodata la Chantilly?"
Richard Nixon

Stralucitoare si senzuala ca o curtezana, capitala Frantei, poate cea mai frumoasa din lume, tine captiv orice turist. Cei care incearca totusi sa se elibereze din tentaculele pariziene si au puterea sa gaseasca o zi pentru a evada in imprejurimi vor fi rasplatiti din plin. La doar doi pasi se afla localitatea Chantilly, recunoscuta pentru castelul, parcul si hipodromul pe care le gazduieste. O data pe an, Chantilly este luat cu asalt de zeci de mii de parizieni si devine de-a dreptul neincapator. Asta se intimpla in a doua duminica a lunii iunie, in timpul sarbatorii Dianei Hermes, o renumita competitie unde se intrec cei mai frumosi si performanti minji de rasa din intreaga lume. Spectatorii nu se lasa mai prejos si se intrec si ei intr-o competitie neoficiala: cine are cea mai spectaculoasa palarie...
N-am gasit niciodata un cufar vechi, dar imi imaginez ca asa ar trebui sa fie: il deschizi si ti se taie picioarele, e plin cu bijuterii si pentru ca sint atit de multe, pe moment nici nu-ti dai seama cit de pretioasa este fiecare in parte. Aceasta senzatie dulce-ametitoare am avut-o cind am ajuns in mica localitate aflata la mai putin de 50 de km de Paris. Si asta, in ciuda faptului ca ploua aproape torential
Giuvaier al patrimoniului Frantei, domeniul Chantilly apartine din 1884 "parlamentului savantilor", asa cum se mai numeste Institutul Academiei Franceze. Atunci ducele de Aumale, caruia ii murisera cei doi fii, a donat proprietatea, cu conditia sa fie deschisa publicului dupa moartea sa. Dar inainte de 1900 era practic imposibil sa patrunzi pe acest tarim fermecat. Timp de citeva sute de ani, pe aici s-au perindat unele dintre cele mai ilustre familii nobiliare si regale din Franta, precum Montmorency si Bourbon-Cond. Franois I si Henric al II-lea, Henric de Orleans, au facut din Chantilly propria lor resedinta si au adaugat, fiecare, cite un sirag de perle in cufarul fermecat. Inconjurat de ape, domeniul prezinta un ansamblu de monumente care acopera o jumatate de mileniu de istorie si cultura. "Micul castel" a fost construit in 1560 de Jan Bullant, iar "Marele castel", distrus in timpul Revolutiei, a fost reconstruit de catre ultimul descendent al familiei, ducele de Aumale. Lucrarile au durat timp de zece ani, din 1875 si pina in 1885, si au fost coordonate de arhitectul Honor Daumet. Inchid ochii si ma las o secunda transportata in timp: muzica de epoca, rochii de brocart, dantela mai subtire decit pinza de paianjen, toalete care iti taie respiratia, trasuri, baluri somptuoase si incredibile focuri de artificii.
Castelul se afla in inima unui domeniu imens de aproape 8.000 de hectare, strajuit de trei paduri seculare. In acest spatiu guverneaza si se potenteaza reciproc natura si arhitectura, salbaticia si ordinea, farmecul si logica. Exista mai multe gradini splendide dintre care, cea frantuzeasca, realizata in secolul al XVII-lea, exceleaza in gratie si frumusete, un tarim al visului, dar si... al preciziei, renumit pentru canalul pe care se poate naviga (Le Grand Canal), jocurile de apa si cascada lor. Conceptia ii apartine celebrului Le Notre, arhitectul peisagist de la Versailles. Se mai gaseste aici o gradina anglo-chineza, realizata un secol mai tirziu, recunoscuta si ea pentru labirintul si satul rustic, o idee preluata de la Maria-Antoaneta, care facuse, la rindul ei, la Versailles, o mica asezare taraneasca. In restaurantul aflat in apropiere puteti testa delicioasa crema Chantilly. Baronul de Oberkirch spunea ca in viata lui nu a mincat o crema mai buna decit cea de aici In secolul al XIX-lea a mai fost adaugat inca un parc, pur englezesc de data aceasta. Pe lacul acestuia plutesc nu doar lebede serene, ci si o insula a dragostei, unde se afla templul lui Venus. Templul a fost creat de printul de Cond in 1822, reconstruit in 1855 de ducele daAumale si restaurat de curind.
As mai aminti si "Micul parc", unde exista in derulare un proiect al muzeului national de istorie naturala, acela de a reabilita gradina zoologica a printului de Cond. Pe peluza printului Henric pot fi admirati wallabies, o specie de canguri pitici pe care copiii ii adora.
Gloria castelului este "Muzeul Cond", unde se afla peste o mie de tablouri si cinci mii de gravuri si desene. Sint si aici citeva nestemate: "Cele trei gratii" si "Madona Casei daOrlans", ambele pictate de Rafael, alaturi de multe alte lucrari apartinind unor nume la fel de celebre: Delacroix, Ingres, Watteau, Corot - un adevarat regal pentru iubitorii de arta. In castel exista si o biblioteca cu carti rare, care contine peste 30.000 de volume - in mare parte manuscrise si carti vechi. Castelul are si o capela ale carei vitralii au fost restaurate de curind.
Nu am epuizat nici pe departe oferta domeniului. Daca ajungeti aici veti descoperi cu siguranta alte citeva locuri de neuitat. Depinde doar de timpul pe care doriti sa-l petreceti la castel. Eu va sfatuiesc sa dedicati Chantilly-ului macar o zi intreaga. Merita!
Scriitori celebri au locuit si au creat la Chantilly. Printre acestia: La Bruyre, La Fontaine, Molire, Racine, Chateaubriand, Proust si lista e infinit mai lunga.
Astazi castelul a devenit un loc la moda pentru diverse ceremonii private ca, de exemplu, mariajul. Renumitul fotbalist Ronaldo a platit aproape 60.000 de euro ca sa inchirieze o seara castelul. De asemenea, aici s-au turnat peste zece filme, chiar si unul cu James Bond in 1984.
Chantilly a fost mereu o emblema a cailor de rasa. Aici exista Marile Grajduri, hergheliile si Muzeul calului, unde au loc spectacole cu superbe exemplare cabaline. In apropiere, se afla si hipodromul - locul unde emotiile rivalizeaza de multe ori cu cele de la bursa. Din 1843, se desfasoara "Premiul Dianei", o sarbatoare a luxului, pentru ca protagonistii sint caii pursinge si palariile fastuoase. Premiul Dianei echivaleaza cu premiul Jokey Clubului. Sint in joc peste 800.000 de euro, din care cistigatorul primeste in jur de 500.000, iar cheltuielile de organizare depasesc, la rindul lor, un milion de euro. Cele opt curse de galop, care se desfasoara pe o distanta de 2.100 de metri, transforma evenimentul in cea mai importanta competitie a cailor in virsta de trei ani, si nu numai. Premiul Dianei Hermes este un mare eveniment monden: se fac pariuri, se maninca pe iarba si se prezinta cele mai extravagante palarii. O lume unde eleganta face casa buna cu umorul, unde fantezia permite cele mai neasteptate amestecuri, unde rafinamentul si origalitatea se imbina perfect.
Am participat si eu la acest urias picnic si am profitat de ocazie ca sa fac citeva fotografii celor mai bizare palarii.
In fiecare an, o tara este invitata de onoare la Premiul Dianei. Sint alese, de obicei, tari recunoscute pentru traditia cresterii cailor. In 2004, a fost invitata Polonia, in 2005, Mongolia, iar anul trecut, Tunisia. Anul acesta, India este regina balului.

Informatii utile
Cu exceptia zilei de marti, castelul si parcul sint deschise intreaga saptamina.
Muzeul este inchis in mod exceptional in ziua de 29 iunie.
Exista citeva restaurante in interiorul domeniului, se poate petrece o zi intreaga aici, nu e nevoie sa iesiti pentru prinz. Acestea sint La Capitainerie, Les Cuisines de Vatel, Les Goutres Champetres (renumit pentru preparatele traditionale si pentru crema care poarta numele domeniului), la Courtille, la Table de Lions.
Pretul biletului de intrare in castel si in parc este de 9 euro, iar pentru minori este gratuit. Exista un bilet de 16 euro, care permite intrarea la toate obiectivele.
In ceea ce priveste Sarbatoarea Dianei, biletul este de 8 euro, pensionarii beneficiaza de o reducere de 50 %, iar pentru minori este gratuit.
Intrarea la Muzeul Calului costa 9 euro. In acest tarif intra vizitarea si o demonstratie de echitatie. Daca vreti sa vedeti unul dintre spectacolele care se desfasoara aici, trebuie sa platiti intre18 si 30 de euro. In prezent au loc urmatorele spectacole: Cavaleri nomanzi pe drumul matasii; Calul intre vis si poezie si Calul in vacanta.
Din aprilie si pina in noiembrie, exista si citeva metode agreabile de a parcurge nesfirsitul domeniu: un vaporas electric cu care se poate naviga pe marele canal construit de Le Notre, un mic trenulet care opreste la cele mai importante obiective, iar, in weekenduri, trasuri cu cai.
Daca va hotariti sa ramineti mai mult de o zi, puteti petrece noaptea la unul dintre hotelurile aflate in apropiere. Am selectat trei variante:
- La Dolce Chantilly, amplasat in centrul istoric al localitatii, 4*, o camera costa aproximativ 65 de euro.
- La Campanile Hotel Chantilly, situat in padurea Chantilly, 2*, o camera costa aproximativ 54 de euro.
- la Kyriad Hotel Chantilly, aflat la iesirea din localitate, 2*, o camera costa aproximativ 36 de euro.


Text&FOTO: Daniela cEUSESCU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona