Evadare din cusca
Articol
Fie ca e Cuptor, fie luna lui Cuptor, fie, ca in calendarul republican, Messidor sau Thermidor, denumirea lunii iulie asociaza naduful, zapuseala din aceasta perioada a verii cu un cuptor infierbintat, care pirjoleste, cu caldura-i solara si paminteana, aerul din iulie pina-n august. La fel de banale au devenit, poate, si proverbele si zicatorile populare iuliene: "E caldura de te inadusi" ori "E cald de poti sa coci un turc". Fara sa mai vorbim despre traditiile acestei luni toride: "Ziua fintinilor" ori "Sarbatoarea izvoarelor", cind satul iese la curatatul si amenajarea lor, se stropesc cu apa, se inchina izvoarelor.
Traditii, chiar daca unele pagine, cu atit mai incitante, de altfel, care te fac sa te indoiesti de maniera proprie de a trai cu sine si cu celalalt, de sedentarismul romanului caruia ii este suficient sa iasa la o "iarba", la un mic si la una mica lasind in urma, la fel ca lacustele, un teritoriu pustiit.
Turist de duminica, care ignora arhitectura mentala a turistului modern, farmecul si insolitul deplasarii in alte scopuri decit acela de a-ti satisface nevoile primare.
Turist de duminica, care ignora golul pe care-l poarta de ani si ani in el si pe care si l-ar putea umple, chiar daca nu definitiv, deodata, ci progresiv si inteligent. Sfirsitul zilei nici macar nu-l fericeste, din contra, il apasa si il streseaza, in ciuda exclamatiilor fals satisfacute si stereotipe.
Turist de duminica, care are inaintea lui mirificul, surpriza, insolitul, diversitatea, orizontul niciodata atins, dar visat, libertatea de a visa si de a face din visul in sfirsit implinit materie pentru a se transforma, pentru a fi altul, pentru a-si intelege fragilitatea si a o respecta pe a celorlalti.
"Partir caest mourir un peu", spun francezii, da, ceva moare in noi cind plecam, insa, si acest lucru este cel mai important, renastem mai impliniti datorita locurilor noi care ne vor "locui" din acel moment si oamenilor pe care i-am ignorat pina atunci, si care ne imbogatesc prin diversitate, prin acel superb si sublim "altfel" de a fi si de a gindi.
Cine n-a visat sa paraseasca macadamul oraselor, cosmarul de beton al oraselor, asurzitoarele claxoane si decibeli ai bolizilor pe patru roti, sa fumeze altceva decit oribila teava de esapament matinal-prinz-serala, sa-si arunce in debara pantofii de lac cu tocul cui, tinuta de seara, cravata sufocanta, hainele cenusii de toate zilele, sa indolieze televizorul Cine n-a visat sa primeasca, pentru o vreme, ziarul alb ca neaua, sa scape de facturile si reclamele care se sufocau deja in cutia de scrisori Cine nu si-ar uita, macar pentru citeva zile, tristetile care-l macina in fata unei sticle care se goleste, nesperat de repede, in ciuda avertismentelor televizate, cine nu si-ar insela depresia cu un optimism viril? Cine n-a visat sa-si reincarce bateriile cu altceva decit cu ambitii nemarturisite, cu ipocrizii, cu zimbete fals incurajatoare, cu ascunse dorinti de cit mai multe zerouri pe fluturasul mensual?
Indrazniti sa visati, sa iesiti din carapacea de egoism si apatie care va sufoca, cautati-i pe ceilalti, veti descoperi caldura lor cautati locuri veti descoperi farmecul lor sarbatoarea apelor, a izvoarelor, a dealurilor, a muntilor. Fiti, macar pentru un timp, liberi!

Corina Tileaga
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona