Drumul sarii trece pe la SlAnic Prahova
ArticolViata oamenilor din Slanic Prahova se invarteste in jurul sarii. Si ca sa nu ne invartim in jurul cozii, am facut un tur de forta care a inclus Muzeul Sarii si Mina Unirea. Intre aceste doua elemente se contureaza esenta Slanicului si am constatat diferente mari intre cele doua, de la dimensiuni si pana la atitudinea personalului de acolo.

In cazul Muzeului Sarii (aflat in Casa Camarasiei) au un spatiu relativ mic, dar exploatat la maximum. Camarasul era echivalentul managerului de azi, care raspundea direct in fata domnitorului. Liviu Vintila, actualul muzeograf si fost inginer de foraj, contribuie substantial la atmosfera, prin explicatiile bine documentate si implicare in proiect. Aici ti se ilustreaza la propriu istoria exploatarii salinei. Comunitatea a inceput sa se dezvolte odata cu interventia lui Mihai Cantacuzino, care a cumparat mosia de la taranii liberi. La inceput a platit doar o jumatate de teren, facind invoiala cu satenii. Daca urma sa fie sare buna, avea sa le dea si cealalta jumatate din suma. Comparativ cu tari ca Israelul sau Egiptul, sarea care se extrage aici este mai scumpa, dar mai buna. In afara de clorura de sodiu, mai sint inca alte opt minerale care intra in alcatuirea ei si o imbunatatesc.

Din aceste tari vin insa turisti straini interesati de metode de extragere si utilaje si care cauta acest tip de documentare. Muzeul detine echipamente unice si nu mai exista decit cu mici exceptii o institutie atit de bine documentata si completa. Ai astfel ocazia sa vezi cum extrageau sarea ocnasii in 1860 si care a fost evolutia extractiilor pina in 2003. Etajul superior e structurat de la geneza la transformarea sarii in produse si iti creeaza privirea de ansamblu, inainte sa intri in mina. Iar pentru toate aceste informatii platesti doar 2 RON (1 RON redus). In subteran, este amenajat un sanatoriu cu dotare corespunzatoare: paturi, scaune, mese pentru astmatici carora li se asigura asistenta medicala de specialitate. In alte camere, sint amenajate terenuri de fotbal si handbal, piste de alergari.
Urmeaza o coborire de 200 de metri, care strabate si mina Mihai. Aceasta exploatare este mai veche decat Unirea, dar este inchisa publicului. Odata la doi ani aici se desfasoara Concursul National de Aero-modelaj, datorita curentilor sai de aer. In Slanic nu exista un club de acest tip, cel mai aproape fiind sediul din Ploiesti.

Calatorie in inima salinei
Odata liftul ajuns, in adincime ti se deschide o priveliste neobisnuita. Structura si ecourile galeriilor ar permite aici organizarea unor evenimente artistice cu rezonanta. Inchipuiti-va decorul cu adevarat monumental, animat de muzica clasica sau de un spectacol de balet. Veti fi insa repede treziti din reverie de tipica colectie de busturi traditionale cu trimiteri istorice de la muzeul istoric in sare, denumit "Sala Genezei", in care se pot admira busturile lui Traian si Decebal si alte elemente reprezentative ale popoarelor dac si roman.
Preferatul nostru este Burebista. Linga el avem pitici de gradina si decorurile de Craciun de anul trecut. Toate acestea, plus renii care trag la sania lui Mos Craciun pe deasupra saramurii completeaza atmosfera neobisnuita de care vorbeam la inceput.

Relaxare si voie buna
Cu toate astea, balanta atirna in favoarea aspectelor pozitive: ca sa te integrezi si mai bine in peisaj, esti liber sa colinzi si sa explorezi.
Cand ai obosit de toate acestea, poti sa te asezi intr-un balansoar sau la o cafea, sa joci volei, fotbal sau biliard chiar in inima minei. Ca sa iei cu tine o "bucata de salina", iti sta la dispozitie centrul foto - "poza din adancuri".
O alta pata de culoare o da colectia de chihlimbar, alaturi de mostre de sare recristalizata. Ca sa va puteti bucura pe deplin de toate acestea va recomandam sa veniti in concediu in perioada cea mai torida a verii. Pregatiti-va pentru 13s C, 530 Hg si 50-60% umiditate. Asta implica haine groase si eventual un termos cu un ceai fierbinte.
Odata intorsi la suprafata oferta de suveniruri nu e foarte bogata. Pe linga "hit-urile" - "palaria rosie de cowboy mioritic" si "icoana fosforescenta de plastic" gasiti si aranjamente saline pe care nu ti-e rusine sa le iei acasa.

Lumea din Grota Miresei
Daca timpul va permite si vreti sa faceti o plimbare in zona, nu ratati Grota Miresei cu lacul ei, de asemenea, sarat, sau Piatra Verde. Legenda locului povesteste cum mireasa s-a sinucis in acest loc pentru ca familia ei nu o lasa sa se marite cu omul pe care ea il iubea. Lacul adapostit de grota e o veche exploatare al carei perete s-a surpat, fiind apoi inundata.
Piatra Verde. Aceasta roca ciudata contine un pigment verde prafos, care atunci cind ploua capata o nuanta foarte intensa de verde.
Daca nu vrei sa pleci foarte repede, oferte de cazare gasesti pretutindeni, iar preturile sint decente. In caz contrar, aventurierii care n-au venit cu masina trebuie sa fie pregatiti pentru surprizele transportatorilor. Tren direct nu exista din Bucuresti asa ca va trebui sa schimbati in Ploiesti. Aici primul tren ajunge la 16:10, iar ultimul pleaca la 17: 00. Adica ajungi la timp sa vezi cum se inchide mina si mai prinzi si trenul de intoarcere. Optind pentru calatoria cu microbuzul risti sa tii calatori in poala ta. Pe linga cele 14 locuri, soferii ataseaza taburete din lemn, si le alterneaza cu locurile in picioare. Acestea fiind scrise, acceptati provocarea unei curse cu obstacole pina la mina din Slanic. Felul in care natura si-a creat propriul monument compenseaza anumite greseli de management comise de oameni. Nu va descurajati pentru fiecare maruntis care nu merge cum trebuie. Lasati-va surprinsi de textura si culoarea sarii si nu uitati sa inspirati aerul sarat, cu efecte terapeutice.

Text & foto: Ioana Marinescu
InfoUtil
Obiective turistice
3 Piatra Verde. Se trece prin Grosani si apoi pe drumul asfaltat ce leaga Slanicul de Valenii de Munte.

3 Plimbari de aproximativ 30 de minute se pot face la izvoarele cu ape sulfurate, calcice, cloro-sodice
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona