Parcul National Cozia, frumusete unica - Interviu cu inginerul Pavel Prundurel - directorul Parcului National Cozia
Articol


Parcul National Cozia este o zona montana cu o geografie spectaculoasa si un cadru ambiental ideal pentru turism. Pavel Prundurel, administratorul parcului, ne-a explicat unicitatea si frumusetea acestui spatiu natural, oportunitatile de agrement oferite, dar si felul in care turismul modern trebuie sa se impace cu natura.

Unde este amplasat Parcul National Cozia si care sint particularitatile sale geografice?
Parcul National Cozia este o arie protejata de prima marime in Romania. Acesta se intinde in totalitate pe teritoriul judetului Vilcea pe o suprafata de 17.100 hectare. Este asezat in partea central -sudica a Carpatilor, de o parte si de alta a riului Olt care aproape imparte parcul in doua jumatati cam de aceeasi structura a compozitiei habitatelor si peisajelor.

Cum va organizati pentru administrarea optima a acestui spatiu montan vast?
Parcul are o structura de administratie compusa din 12 persoane, dintre care un sef de parc, un biolog, sase rangeri, personal administrativ si o persoana care se ocupa special de partea turistica, educativa si de constientizare publica. Rangerii se implica atit in ghidarea oamenilor de stiinta, cit si a turistilor, cu activitati educative, paza si patrulari cu jandarmii. La supravegherea parcului colaboram foarte bine cu jandarmeria Calimanesti.

Pentru o buna administrare a parcului si mai ales a zonelor protejate aveti nevoie de un plan de management. Care este situatia acestui document?
Noi avem inca de anul trecut un plan de management la care am lucrat doi ani. Acesta este intocmit pe cinci ani si inaintat spre aprobare. Din cauza ca nu exista inca o Agentie Nationala a Ariilor Protejate, documentul nu este, deocamdata, un instrument real de lucru. In plus, acum imi dau seama ca nu am dat suficienta importanta unor fenomene cum ar fi amploarea turismului, retrocedarile.

Referitor la zonele protejate, ce specii de flora si fauna pot fi intilnite in Cozia?
Aici se gaseste o mare varietate de plante de la arbori - parcul fiind 95% o zona impadurita cu pini, brazi si goruni care poarta greul diversitatii pina la flori si animale salbatice. Capra neagra, ursul brun si risul sint podoabe ale faunei din Cozia, iar pe stincarii se intilneste vipera cu corn si pe sub blocurile de stinci, scorpionul mic, specie mediteraneeana neveninoasa. Specii-emblema de plante sint: trandafirul de Cozia, laleaua pestrita, iedera alba. Toate acestea, alaturi de multe pasari si fluturi. In anul 2006 in parc au fost identificate habitatele si speciile care au nevoie de un statut de conservare, iar intreaga suprafata a parcului este propusa ca sit NATURA 2000. Situl prevede zone speciale de conservare in care nu se desfasoara nici o activitate, decit cercetarea stiintifica, iar in afara acestora planul de management prevede limitarea interventiei omului pentru a nu se aduce daune.

Cum se integreaza activitatea omului, inclusiv turismul in acest nou program de preotejare?
Obiectivul nostru principal este mentinerea si chiar sporirea pe viitor a biodiversitatii in parc. Conservarea si mentinerea frumusetii peisajelor. In functie de acest obiectiv primordial vrem sa se organizeze si turismul.
Ceea ce avem noi aici este un tezaur natural de o mare insemnatate si valoare. In noiembrie 2006, am facut o prezentare intr-un parc national din Germania si am luat cu mine un pachet de materiale promotionale, poze din parc si, in sala, dupa fiecare slide cu imagini din Cozia, auzeam oftatul celor care vedeau ce valori deosebite avem aici. L-am avut ca invitat intr-un parteneriat pentru dezvoltare stiintifica pe biologul de la Parcul National White Mountain din Statele Unite care, timp de doua saptamini, nu a coborit din zona muntilor spunind ca a descoperit frumuseti si valori ale biodiversitatii care iti taie respiratia. Statea cu cei 20 de studenti, zece americani si zece romani cite o jumatate de ora la o piatra de proba de un metru patrat.

Tinind cont de existenta acestor arii de conservare, ce tipuri de turism pot fi practicate totusi in Cozia?
Zona noastra ramine un obiectiv turistic important, fiind recunoscuta atit pentru turismul in spatii naturale, cit si datorita monumentelor antropice si traditiilor populare care supravietuiesc aici de secole.
In parc se pot face drumetii pe opt trasee mari, bine delimitate, care pornesc din localitatile din apropierea parcului Calimanesti, Caciulata, Pausa, Patesti, Dingesti, Valea Lotrului si Brezoi. Toate ajung ori in Virful Cozia, ori in Virful Naratu. Exista un traseu foarte mare de legatura, care merge pe Valea Lotrisorului - Naratu-Olanesti, dar inca nu este amenajat in totalitate, deoarece e o zona de conservare speciala unde s-au introdus masuri de management. Toate traseele sint marcate, ordonate si puse pe harti turistice. Pe linga drumetii pot fi practicate si sporturi, cum ar fi alpinismul pe versanti veriticali atit pe valea Lotrisorului, cit si in alte zone, expeditii in defileul Oltului, Cascada si cheile Lotrisor, Cascada Gardului, Bulzul.
Asa cum spuneam, obiectivele antropice sint foarte numeroase, in zona parcului aflindu-se numeroase vestigii istorice. De la cele antice, cum sint masa imparatului Traian, Castrul Arutela pina la numeroasele manastiri si schituri dintre care amintim manastirile Cozia, Turnu, Stinisoara si schiturile Cornet si Ostrov.

Ce traseu turistic le recomandati vizitatorilor?
Pentru a observa si a se bucura de varietatea floristica a regiunii, am initiat citeva trasee tematice florale. Acestea pornesc din zona localitatii Brezoi si au fost denumite potecile florilor, deoarece fiecare se deruleaza pe teritoriul natural al unei specii de flori caracteristice: floarea-de-colt, dediteii doabrei si trandafirul Coziei.
Alte obiective inedite sint formatiunile din stinca, poarta animalelor si poarta vinturilor. Poarta animalelor este un obiectiv natural, consacrat de transhumanta care face legatura cu Tara Lovistei din nord.

Zona Cozia cuprinde multe asezari umane in care se practica meserii ancestrale si in care traditiile sint pastrate de secole. Care sint cele mai importante manifestari ale culturii populare de aici?
Ne aflam, intr-adevar, intr-un spatiu cu numeroase traditii. In cele peste 20 de asezari umane din apropierea parcului se mai practica inca pasunatul si transhumanta traditionala. Tara Lovistei este o zona a pestelui a vinatului si padurilor. Aici exista sate plasate in cadre naturale unice in care se pastreaza un mod de viata ancestral, asa cum a fost admirat de catre presedintele Organizatiei Internationale pentru Turism de la Madrid care a vizitat zona Lovistei si a spus ca nu a mai vazut asa ceva in alta parte, un sat care sa fie in totalitate ascuns in vegetatie. Tot in zona Lotrului se organizeaza un mare tirg de Sfintul Ilie la care sint vindute animale si obiecte traditionale. Rudarii de aici confectioneaza obiecte din nuiele, de asemenea sint realizate obiecte pentru uz gospodaresc, mobilier de lemn, tesaturi, toate acestea fiind accesibile intr-un centru de vinzare si prezentare din localitatea Valea lui Stan.

Cum se impaca practicarea turismului cu ariile protejate din parc?
In prezent, obiectivul nostru principal este conservarea ecosistemelor naturale, nu turismul excesiv, care le poate distruge. Dar si recreerea face parte din cotidian, iar Parcul National este deschis publicului. Exista doar doua locuri in care se percepe tarif de vizitare cu masina. Din pacate multi vizitatori nu respecta regulile si intra cu automobilele in alte zone decit cele delimitate la care se adauga ATV-uri zgomotoase, foarte daunatoare pentru mediu si care ii deranjeaza pe cei care merg cu adevarat la recreere.


Care este la ora actuala situatia turismului in Parcul National Cozia?
La ora actuala, zona este suprasaturata de turisti, numarul acestora ajungind la aproape 100.000 in 2006.
Noi dorim sa ne implicam mai mult in promovarea zonelor din imediata vecinatate a parcului Cozia, cum sint Tara Lovistei si depresiunea Jiblea Berislavesti zone putin cunoscute, aflate in cadru natural ideal si incarcate de traditii si obiceiuri populare. Aceasta strategie poate duce la o relaxare a turismului din zona Cozia si poate aduce un plus de dezvoltare regiunilor limitrofe. Localnicii de la marginea parcului sint foarte dornici sa dezvolte ecoturismul, iar in prezent fiecare se descurca dupa puteri. Exista citeva pensiuni in interiorul comunitatilor de pe valea Lotrului, unele mai bine dotate, altele mai putin. Nu sint asa de bine cunoscuti.

A consemnat Roxana Mazilu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona