Vacanta la Gura Humorului
ArticolCineva spunea ca e greu sa vorbesti despre frumusetile Bucovinei, dupa cum e greu sa poti descrie Capela Sixtina. Bucovina e cu adevarat un miracol. Au recunoscut acest lucru, de-a lungul secolelor, calatorii de pretutindeni in consemnari ce au ramas pina azi, considerind in acea pitoreasca ingemanare dintre deal si munte ca "Dumnezeu isi oglindeste aici chipul".

Turistii avizati din secolul nostru afirma, fara ezitare, ca in "Tara fagilor" cu arhipelag minastiresc sub protectie UNESCO, Bucovina este "o lacrima din ochiul lui Dumnezeu". Din aceasta "lacrima" s-a nascut Gura Humorului, cea mai tinara statiune turistica a Romaniei. Molcom unduita in obcine, la umbra padurilor nesfirsite de la poalele Obcinei Mari, unde s-a ridicat in 1530, la indemnul voievodului Petru Rares, Minastirea Humor cu cele mai vechi fresce exterioare din Bucovina (sec. XVI), un valoros centru de cultura, localitatea Gura Humorului se mai inscrie cu noi date de turism cultural.

Cu telescaunul,
deasupra Voronetului
Am asistat la sfirsit de mai la implinirea unui vis al locuitorilor din Gura Humorului, incluzindu-i si pe cei ai satului apartinator, Voronet. Era un moment ce marca, de fapt, si inceperea promovarii turistice a Bucovinei printr-un viitor Tirg de turism, o initiativa a organizatorilor de la ROMEXPO, implicati in promovarea turismului prin "Anul Bucovina". Asadar, de curind s-a pus piatra de temelie a unei instalatii de telescaun, ce va panorama si "minunea Voronetului", incununata de UNESCO cu premiul "Marul de Aur", dar si a unei viitoare pirtii de schi in lungime de 1500 de metri, cu tot ce inseamna ea: instalatie de nocturna, 12 hidranti pentru tunuri de zapada, terenuri de sport. Locul de la "Sosire" a primit finantare europeana inca din decembrie, 2005. Aici va fi si o parcare pentru 350 de masini, zece autocare si se va indigui riul Moldova la "Puntea Suspendata". Se va construi, de asemenea, o piscina cu dimensiuni olimpice, iar primarul orasului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, ne-a asigurat ca in iarna anului 2007 schiorii vor putea pluti, pentru prima oara, la 100 de metri altitudine peste asa-numita "punte suspendata".
Parcul dendrologic
si telescaunul
de la Arinis
Parcul dendrologic, cu 267 de specii, care au aproape o jumatate de secol, parc ce se intinde pe o suprafata de 24 de ha, va avea alei iluminate, instalatia de nocturna functionind si, in cele opt terenuri de sport. Se preconizeaza in iarna lui 2008-2009, organizarea la Gura Humorului a primei "olimpiade a risului". Si totul e cu fata spre viitorul copiilor de azi, care se vor bucura de aceasta investitie, fiind foarte multi copii sportivi in Bucovina. De notat: in zona Arinis vor fi doua pirtii de schi, deservite de aceeasi instalatie de transport pe telescaun cu semafoare, o instalatie unica. Sint in constructie alte pensiuni, ce vor completa cele 1.100 de locuri de cazare existente in Gura Humorului.

"Cu umorul stam bine"
Veniti la festivalul gastronomic "Gusta din Bucovina", ce va avea loc in perioada 29 iunie - 1 iulie. Cei care vin la noi se vor convinge ca in Bucovina se maninca bine (avem reprezentante 14 minoritati), se pastreaza bunele traditii, obiceiurile si portul. Si va vom conduce pe 20 de trasee turistice, la alegere, dar si in zona fortificata, la vestigii ale fostului imperiu, la vechile cetati, cazemate sau la un sit dacic, la Cetatuia. Gura Humorului are si helioport. Si nu uitati! Aici incepea Dacia Libera. Chiar si romanii au venit in aceasta zona ca prieteni. Sintem pe terenul umorului... si ... cu umorul stam bine! Daca ai sti ce pierzi daca nu vii in Bucovina, cu siguranta vii si pe jos!".
In viziunea organizatorilor din judetul Suceava, a celor locali, in parteneriate public-private, Bucovina apare ca singura alternativa reala la Valea Prahovei. Am mers in acest demers de promovare la invitatia organizatorilor de la Romexpo. In bunele sale obiceiuri, ca specialisti in tirguri si expozitii,
s-a implicat in promovarea turismului bucovinean, organizind un tirg de turism in premiera la Suceava. In Anul Turistic Bucovina, care a inceput in iunie (Serbarile orasului Suceava), se vor desfasura pe durata unui an calendaristic evenimente importante, incluzind Festivalul Medieval (iulie, 2007) la Complexul Muzeal Suceava, Festivalul pastravului (Ciocanesti, in august), Tirgul mesterilor populari (august, 2007). Sint numai citeva manifestari de amploare, in aceasta vacanta de vara, pe care o puteti petrece in mirifica Bucovina.

Recomandari de vacanta in zona
Turism religios
Minastirea Humor, ctitorie din 1530, cu fresca de amploare,
o invocatie la apararea Moldovei in fata amenintarii otomane, valoros centru de cultura.
Minastirea Voronet, ctitorie din 1488 a lui Stefan Cel Mare si Sfint, cu pictura exterioara de o valoare artistica, unicat in Europa, unde Adam ara, Eva toarce lina (Facerea lumii) - e considerata Capela Sixtina a Orientului Ortodox.

Turism de relaxare
In zonele si localitatile din Obcinele Bucovinei, unicat in Europa.

Turism balnear
Vatra Dornei Bai, ape bicarbonate feruginoase, una dintre cele mai vechi statiuni balneare din Carpatii Orientali.

Turism extrem - sporturi de vara
River rafting pe Bistrita, zona Zugreni, singurul traseu de river rafting din Europa (18 km).
Mountain climbing cu motoscutere 4/4 - Giumalau.
Escalada cu diferite grade de dificultate omologate - Masiv Rarau.
Pescuit sportiv - in iazuri si in riuri repezi (Ciocanesti, Putna, Brodina)

Turism cinegetic
Muntii Bistritei, Rarau, Calimani, Suhard

Turism stiintific
Rezervatii naturale
Voronet, Neagra Sarului, Fundul Moldovei, Poiana Stampei, Slatioara

Text si foto: Elisabeta Iosif
InfoUtil
Unde ne cazam
l 56 pensiuni; sase hoteluri; patru moteluri
l Preturi pentru toate buzunarele; de la 50 lei pina la 130 de euro, apartament
l Pensiunea Orhideea*** (0745.611.924);
l Complexul turistic Casa Elena****, Voronet,
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona