Prin chei, pe urmele Nerei
Articol


O superba zona montana romaneasca, aflata pe riul Nera, in judetul Caras-Severin, intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou. Distanta pe care se intind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise. Zona nu este amenajata turistic, dar constituie un spatiu perfect pentru amatorii de drumetii prin locuri salbatice. Traseul
ii ofera drumetului privelisti minunate prin felul in care
si-a sapat drumul prin piatra calcaroasa.

Riul Nera izvoraste din Muntii Semenic de sub virful Piatra Goznei (1447 m), unde poarta si numele de Nergana. Dupa ce parcurge 131 km, cea mai mare parte a traseului aflindu-se in Muntii Aninei, unde strapunge calcarele din care sint constituiti acesti munti si formeaza niste chei salbatice, se varsa in Dunare prin Delta Nerei. Din tot parcursul acestui riu, cea mai frumoasa si mai spectaculoasa parte o constituie cheile, dominate de pereti abrupti, in care Nera a creat numeroase meandre si unde se gasesc fecvent grote si pesteri.

Zona este slab dezvoltata din punct de vedere turistic, accesul fiind dificil, insa tocmai acest lucru da farmec locurilor, iar efortul care trebuie facut pentru a vedea aceste minunatii ale naturii merita din plin.

Minunile Nerei
Una din atractiile turistice ale acestei zone il constituie numeroasele mori de apa, care se integreaza perfect in peisaj si care ne aduc aminte de vechile tehnici ale oamenilor si de istoria lor. O ultima moara pe care o puteti intilni pe traseul din Sopotu Nou, in drum spre cheile Nerei, este Moara lui Untan, un important reper al turistilor care viziteaza aceste chei, pentru ca de aici mai este aproximativ o ora de mers pina la cel mai important punct de atractie al cheilor, si anume Lacul Dracului, unul dintre cele mai frumoase lacuri carstice din tara. Lacul se afla in partea stinga a Nerei, la gura pesterii cu acelasi nume, cu o lungime de 68 m. Are o forma aproape circulara, o adincime de 9 m si a aparut la lumina zilei prin prabusirea boltii pesterii, din aceasta cauza o parte din malurile lacului se afla in surplomba. Lacul este alimentat de apele subterane ale Nerei, dar si din precipitatii. Este intunecat, de o culoare albastru-verzuie, infricosator la prima vedere, insa ofera ochiului niste privelisti unice, de neuitat, fiind considerat monument al naturii. Un alt obiectiv turistic interesant il prezinta avenul cutezatorilor, spre care pleaca o poteca din Poiana Meliugului. A fost descoperit in 1972 de un grup de pionieri din Resita, are circa 40 m adincime si a fost amenajat de descoperitori pentru a fi vizitat. Vegetatia in aceasta zona este una luxurianta, parca te afli intr-o padure amazoniana, neexistind poteci, ci, practic, tunele prin desisul de liane si copaci. Cam asa se prezinta lucrurile dupa ce parasesti Poiana Meliugului si continui traseul spre chei. Pina in Poiana Alunilor nu este nimic spectaculos decit vegetatia, insa de aici incolo peretii se apropie si ingusteaza drumul, privelistea devenind spectaculoasa. Trecem mai intii pe linga citeva pesteri cum ar fi Pesterile de la Farna, Pestera Boilor, Pesterile lui Vit, unde s-au descoperit urme de locuire medievale si Pesterile La Gauri, unde materialele gasite apartin eneoliticului, perioadei daco-romane, medievale si secolului XV-XVIII d.Hr., toate acestea merita vizitate, si continuam prin spectacolul impresionant al naturii, care culmineaza cu Cleantul "La Cirlige", unde abrupturile salbatice de piatra string apele Nerei ca un cleste. Printre aceste minunatii puteti observa si copacii crescuti prin piatra, cu tulpinile lor care string ca un sarpe stinca in aceasta lupta apriga de supravietuire. Totul este minunat, iar de aici pina la Cantonul Damian doar asa-numita Padure a Fantomelor ne mai poate speria, o padure sinistra, deasa, de un verde dens, din care se aud ciudatele cintece ale pasarilor.
Daca innoptati la Cantonul Damian, seara veti avea parte de un spectacol al licuricilor banateni, care sint in numar extraordinar de mare in aceste zone.
De aici inspre Sasca Montana mai puteti vizita Pestera Dubova, care se afla pe malul sting al Nerei, fiind una dintre cele mai mari pesteri din chei, are intrare suspendata la 20 m inaltime. Insa, un loc care trebuie neaparat vizitat este valea Beusnitei, cu renumitele cascade ale Beusnitei. De la Cantonul Damian spre Potoc se lasa un drum in dreapta care ajunge la o pastravarie, un loc superb unde puteti campa. Inca putin de mers de aici si ajungeti la Lacul Ochiul Beu, care se afla in unghiul format de confluenta Beusnitei cu Beul Sec. Lacul este alimentat de un izbuc imens situat pe fundul dolinei in care este instalat, are o forma ovala, o suprafata de 284 de metri patrati si o adicime de 3,6 m. Datorita faptului ca nu ingheata, gazduieste rate salbatice, stirci cenusii si alte pasari migratoare care isi petrec iarna aici in loc sa-si continue calatoria. Beusnita pe tot parcursul ei de la obirsie pina la varsare curge intr-un sir neintrerupt de cascade in trepte formate pe un tuf calcaros. Insa, adevaratele Cascade ale Beusnitei se afla la o jumatate de ora de Lacul Ochiul Beu. Prima cascada are 15 m si este acoperita de muschi verde, lucru care o face si mai frumoasa. A doua cascada este mai mica, dar mai dezvoltata de latime, iar un ultim urcus ne scoate la a treia cascada, cea mai salbatica, unde poteca se infunda. Cascadele sint minunate, unice in tara si ofera satisfactii vizuale extraordinare, care cu greu vor putea fi egalate in calatoriile voastre viitoare. De aici va puteti intoarce la pastravarie si de acolo mai departe catre Sasca Montana. De la podul de peste Beu pina la Sasca, traseul este presarat cu tunele sapate in stinci, puncte de belvedere, poduri suspendate care dau un farmec aparte acestor locuri.
Toate aceste frumuseti care impresioneaza pe fiecare om care a trecut pe aici, dar si existenta unor specii de plante rare unele endemice si animale rare precum scorpionul carpatic, vipera cu corn sau fisa mare, un peste endemic, relict glaciar, au dus la crearea in 1990 a Parcului National Cheile Nerei - Beusnita. Insa, zona a stirnit interesul oamenilor mai de demult, inca din 1945 s-au intreprins actiuni de protectie a padurilor din Valea Beusnita si Nera, in 1973 s-a instituit regimul de protectie asupra versantilor impaduriti ai dealului Rol, iar in 1982 au mai fost create 3 zone protejate in care nu se intreprind lucrari silvice. Aceste locuri ofera satisfactii atit celor pasionati de drumetii, care mai pot vizita si Cheile Susarei culminind cu Cascada Susarei, inalta de 15 m si formata din doua trepte, cea de sus de 6 m si de ce jos de 8-9 m, cit si celor pasionati de alpinism, speologie sau rafting. In ceea ce priveste rafting-ul parcurgerea Cheilor Nerei cu barca este o activitate care sporeste adrenalina si ofera o noua perspectiva asupra acestor chei. Un alt traseu de rafting foarte interesant si spectaculos este pe Valea Rea, tot aici exista si un punct de belvedere. Pentru cei pasionati de speologie exista in aceasta zona numeroase pesteri, multe dintre ele putin cunoscute, pe cele mai interesante mentionindu-le mai sus.
In aceasta zona s-au facut puternice exploatari miniere, in urma lor pot fi gasite acum halde de steril, care strica peisajul, fiind un exemplu al actiunilor distructive ale omului.
Acest lucru poate fi facut de fiecare in parte. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa nu lasam nici o urma a trecerii noastre pe acolo. In acest fel miile de oameni care vor veni dupa aceea se vor bucura de frumusetea nealterata a naturii.

Text si foto: Ciprian Irinel Baciu, Bogdan Dudau
InfoUtil
Cazare
1. Popas turistic Cabanera - 20 de locuri
Telefon: +40742.597.149, +40256.421.111

2. Pensiunea Cheile Nerei - 14 locuri
Adresa: Sasca Montana, nr. 55
Telefon: +40 721.095.591, 0740-086620

3.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona