Delta Dunarii, locul unde se plamadeste un nou pamint..... Sf. Gheorghe, Insulele Sacalin
ArticolDeparte de lumea agitata a marilor orase invaluite in zgomot si viteza coplesitoare, departe de orice influenta nefasta a omului, natura traieste, transformindu-se in fiecare clipa intr-un paradis terestru. In Delta, peisajul se remodeleaza constant, creind forme noi de viata. Pamintul cucereste in fiecare an intre 40 si 80 de metri din imparatia apelor, devenind, la rindul lui, un regat pentru pasarile si animalele ce traiesc aici. Acest loc pulseaza de viata, iar pentru a simti acest lucru, oricine este binevenit sa faca o vizita.

Itinerarul incepe din Tulcea, poarta de intrare in "paradisul apelor". Localitate cu o istorie de peste 2.600 de ani, construita pe urmele cetatii geto-dacice Aegyssus, reprezinta pentru calator ultimul contact cu civilizatia, in care notiunile de internet, masini, cluburi ar mai avea un sens. Privita de pe dealurile din apropierea orasului, Delta se infatiseaza in toata splendoarea ei, o intindere de verdeata strabatuta de o multitudine de suvite argintii. Inaintind pe cursul batrinului fluviu, vaporul este singurul care face legatura intre cele doua lumi atit de diferite. Zilnic acestea conduc pasagerii din Tulcea spre localitatile Balateni de Sus, Mahmudia, Murighiol, Sfintul Gheorghe. Pretul biletului variaza intre 12 ron si 20 pentru nava clasica, iar pentru cea rapida intre 15 si 25. In functie de alegerea vaporului, plimbarea dureaza intre 3 si 5 ore, timp in care Dunarea isi dezvaluie incet privelistile.

Treptat ramin in urma asezarile omenesti, apoi se pierd si ultimele ramasite ale industrializarii, lasind loc apelor care cuprind din ce in ce mai mult tinutul. De acum incepe adevarata calatorie in Delta. Malurile fluviului, mlastinoase si cuprinse de salcii si stuf se indeparteaza din ce in ce mai mult, lasind loc albiei sa se largeasca. Canalele Dunarii incep sa se deschida prin imprejurimi, aducindu-si contributia de aluviuni si ape. Timpul se scurge la fel de usor ca apele Dunarii, astfel dupa trei opriri, vaporul isi coboara ancora in ultimul port, Sf. Gheorghe.

Satul fluviului...

Satul este situat la varsarea fluviului in mare, este o asezare micuta, cu doar 971 de locuitori, strajuita de ape. La o prima vedere, pare o pictura suprarealista. Sint citeva stradute, acoperite cu un nisip fin, care se reunesc in cruce , cu case vopsite in culorii vii si oamenii linistiti. Vreo doua masini, dovada a incursiunii tehnologiei in natura zac parasite de lume. In schimb sutele de barcute decoreaza albia fluviului. La marginile satului in orice directie se intind canalele Dunarii, acoperite cu nuferi albi sau galbeni. Stuful este prezent peste tot, pe marginile strazilor sau folosit in unele cazuri de sateni pentru acoperirea caselor. In vecinatatea satului se gaseste o plaja salbatica, cu nisipuri fine, ce se intinde de-a lungul tarmului pina la Sulina (38 Km). Pentru a ajunge la plaja, din sat se merg aproximativ 800 de metri pe un drum imprejmuit de canale si balti. Nu de putine ori, diferite pasari se string aici pentru a lua masa de seara sau pentru a-si face siesta, nederanjate parca de turistii care se indreapta spre plaja.
In aceste zone, vegetatia de stepa iti da impresia unui peisaj desertic ce se pierde in apropierea marii. Plaja este lata si foarte lunga, acoperita de un nisip diferit de cel din bine-cunoscutele statiuni de pe litoral. Melci si scoici cu forme si culori ciudate acopera nisipul din cind in cind. Apa marii este mai mult dulce, din cauza influentei Dunarii, iar briza sarata este aproape insesizabila. In dreapta plajei, la citiva metri, Dunarea isi revarsa apele. Plaja este vizitata in fiecare an de turisti veniti pentru a se bucura de linistea si salbaticia acestor locuri. Din pacate citiva dintre ei nu au fost invatati sa respecte minunatiile aceste locuri, conservate de secole, "imbogatind" drumul cu resturi menajere. Din cauza indiferentei lor, peisajul frumos, se poate transforma intr-o groapa de gunoi. In Sf. Gheorghe domina prezenta naturii, iar singura galagie la care trebuie sa se astepte cei care ajung aici este cea facuta de populatiile de pasari din aceasta zona. Pe linga plaja, satul mai ofera multe alte modalitati de relaxare si de petrecere a timpului. Se pot inchiria barcute sau salupe pentru a face scurte vizite pe canalele din apropiere, pentru aventura sau poate si citeva ore de pescuit. Pentru acestea, satenii reprezinta niste ghizi iscusiti.

Paradisul dintre ape

Cei ajunsi in satul Sf. Gheorghe pot profita de o ocazie unica de a vizita una dintre cele mai interesante locuri din Europa, Insula Sacalin. Initial Insula Sacalin era formata din doua insule mai mici: Sacalinu Mare si Sacalinu Mic. Insa cu timpul cele doua s-au unit si au format o masa unitara de pamint. Guvernul Romaniei a declarat zona o rezervatie a biosferei si a interzis popularea insulei. Desi accesul este teoretic restrictionat, satenii organizeaza scurte excursii cu barca pina pe insula pentru cei interesati. Peisajul este intr-o continua transformare, schimbarile putind fi observate de la un an la altul. Acum un secol, mai exact prin anul 1897, doua insule nisipoase ieseau timide din intinderea apei. Atunci masurau 5 km, iar in prezent, insula are 22 de km in lungime si 200-300 de metri.
Insula, in forma de semiluna si alcatuita din nisip amestecat cu cochilii, este saraca in vegetale de saratura si reprezinta zona cea mai importanta de migratie, caminul pe timp de iarna, pentru aproape 100 de specii.
Pentru a ajunge acolo se pleaca cu barca din micutul port al satului, urmind sa se traverseze fluviul. Se patrunde apoi in lumea luxurianta a canalelor imprejmuite de papura si acoperite cu plante acvatice ce se unduiesc lin la fiecare vislire de barca. Dupa citeva cotituri pe canalele intortocheate, privelistea se deschide larg spre mare.
In stinga apare limba de pamint a insulei Sacalin, iar imprejur sute de pasari lenevesc agale. Insula face legatura intre apele Dunarii si mare, astfel pe o parte se pot observa clar influenta fluviului, stuful, zonele mlastinoase, iar in cealalta parte se deschide timid un inceput de paja. Sa strabati insula de la un cap la altul nu dureaza mai mult de jumatate de ora, timp suficient pentru a descoperi minunile de pe aceasta bucata de uscat. Insula Sacalin reprezinta zona cea mai importanta de cuibarit, premigratie si migratie, un cartier de iernare important, iar o serie de circa 30 de specii cuibaresc aici. Un drum in Delta reprezinta o experienta unica, in care totul se imbina intr-o armonie perfecta, civilizatia cu frumusetile naturii. Este dovada unei lumi idilice care inca mai supravietuieste departe de orice fel de industrializare.

Text si foto: Ariana Vassopol
InfoUtil
Cai de acces
SNCFR
trenuri accelerate si personale, Bucuresti - Medgidia - Tulcea (5-8 ore)
trenuri personale, Constanta - Tulcea (4 ore)
AUTO: curse regulate, Bucuresti, Galati, Constanta - Tulcea
AERIENE: curse regu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona