Tulcea poarta catre Delta Dunarii
Articol
"Cetate veche este de la Dunare sau Istru,/ Cu ziduri tari: intr-insa nu-i lesne de patruns;/ Agyssus a cladit-o si-i zice tot Agyssus", spunea despre vechea asezare de la Dunare, Publius Ovidius Naso, vestitul poet roman exilat la Marea Neagra.

Ca radacinile vietuirii la Tulcea sint adinci, o dovedeste urma asezarii hallstattiene (sec. XI-VII i.H.) de pe Dealul Taberei; "coborita" dupa obiceiul roman mai in apropierea cailor de acces, fortificatia a fost consolidata in sec. II-III. A fost stapinita de bizantini (sec. VIII-IX), folosita de genovezi (sec. X-XIII), intrata in componenta formatiunii politice autohtone prefeudale, condusa de Balica, de Dobrotici (de unde probabil si numele de Dobrogea) si, incepind cu 1390, de Mircea cel Batrin.

Tulcea, un oras
cu un istoric bogat

Din 1416, otomanii controleaza Dobrogea, localitatea devine Hora-Tep (Hora colinelor, sapte la numar, sustin bastinasii gindind la Roma). Cea mai veche mentiune o datoram consulului Andrei Taranowski care, in jurnalul sau de calatorie catre Constantinopol din 1570, scria: "De la Chilia am navigat in sus pe Dunare... si am ajuns la un orasel cu numele de Tulcea". Tulcea apare si la 1595 in relatarile lui Pado Giorgio si este amintita La Mottraye care o vede in 1711 "... un sat asezat pe o inaltime strajuit de un mic fort cu sapte turnuri"; i s-a mai spus si orasul morilor - "pe o colina de pe tarm ne apare o priveliste din cele mai placute: este vorba de o armata de mori, zorind care mai de care mai repede, parca grabite sa termine mai curind", scria Boucher de Perthes (Voyage Constantinopole, Paris, 1853).
In 1848, germanul Ungeweiter semnala "un mic santier de vase fluviale de 300 de t". Urbanizarea se intrevede insa dupa 1860 cind Tulcea este resedinta de sangeac (provincie) si prinde contururi definitive in urma Razboiului de independenta (1877-1878).

Orasul sociocultural

Se stie ca Dobrogea este locul unde traieste fara conflicte interentice un amalgam de populatii. Municipiul Tulcea nu face exceptie de la aceasta regula; aici convietuiesc 14 etnii grupate in mai multe culte, deservite de 22 de locasuri de cult. Exista 11 biserici ortodoxe, patru biserici ortodoxe de rit vechi, o biserica romano-catolica, o biserica baptista, o biserica adventista, case de rugaciuni (baptisti, evanghelisti), templul evreiesc, o moschee.
In fiecare an, pe faleza orasului se organizeaza festivaluri internationale de muzica. Festivalul International de Folclor "Pestisorul de Aur" din perioada 15-19 iulie este cel mai cunoscut dintre acestea si cel mai cautat de turisti. In aceste zile, centrul orasului se umple de costume populare, de muzica traditionala si, nu in ultimul rind, de vizitatori. Pe mai multe scene in aer liber din oras acestia impreuna cu tulcenii se pot bucura de magia traditiilor fiecarei etnii participante. Daca nu ajungeti in Tulcea, in aceste zile de iulie, tulcenii vor mai astepta la Festivalul International de Interpretare "George Georgescu" din luna mai ori la Festivalul International al Dunarii "Dunarea - Fluviu al Europei" din 12-15 august. Pe linga festivalurile de muzica Zilele Orasului, Ziua Marinei sint asteptate cu nerabdare pe malul drept al Istrului. Imi amintesc cu placere cum in fiecare an focul de artificii il depaseste in frumusete pe cel din anul precedent. Se pare ca organizatorii fac o treaba buna.

Tulcea turistica

Iar daca ajungi in Tulcea cind nu este nici un festival, cu caldura, iti recomand, calatorule, sa vizitezi unul dintre muzee, gradina botanica, Piata Civica cu statuia lui Mircea Cel Batrin, faleza cu sutele de barci, parcul personalitatilor si, nu in ultimul rind, Colnicul lui Horea unde se afla si muzeul de istorie si monumentul inchinat eroilor cazuti in Razboiul de independenta.
Muzeul de Arta Tulcea (str. Grigore Antipa, nr. 2) unde sint lucrari ale pictorilor dobrogeni, cel de Etnografie si Arta Populara (str. 9 Mai, nr. 4) care adaposteste numeroase expozitii temporare de creatie si obiceiuri populare traditionale specifice Dobrogei si intregii tari, Muzeul de Stiintele Naturii "Delta Dunarii" si Muzeul de Istorie si Arheologie (Parcul Monumentul Independentei, Str. Gloriei) sint obiective turistice ce nu trebuie ratate. Poti vedea pelicani sau cormorani de foarte aproape in colectia de pasari impaiate, speciile de pesti din Dunare, sturioni si pesti exotici in acvariul muzeului. Este foarte utila vizita la acest muzeu inainte de a vizita Delta. De asemenea, plante specifice deltei sau din Dobrogea, o minunata colectie de trandafiri te asteapta in Gradina Botanica Tulcea (Str. Elizeului, nr. 74) de pe Dealul Bididia, gradina construita si intretinuta cu devotament de sotii Dorosencu.
Cea mai buna panorama a orasului este de pe Colnicul lui Horea, unde daca tot ai ajuns, e pacat sa nu vizitezi si ruinele cetatii Agyssus, si muzeul de istorie. La monument, cum ii spun localnicii, este locul de intilnire al indragostitilor si al tinerilor, care in serile de vara merg cu chitara sa cinte si sa se bucure de priveliste. Catre nord de acolo se vede destul de clar Izmailul, un oras ucrainean aflat la aproximativ 15 km. Noaptea este o adevarata feerie: luminile Tulcei reflectate in apa Dunarii, cite o barja intirziata pe apa, sus mii de stele (precipitatiile sint scazute si in marea majoritate a timpului te bucuri de albastrul cerului).
Informatii suplimentare se pot obtine de la Centrul de informare turistica Tulcea (Str. Garii, nr. 26, pe Faleza Dunarii) si de la Centrul de informare al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (Str. Portului, 34 A).

Unde mincam, unde stam, unde facem cumparaturi
Dupa o vizita la obiectivele turistice, ar prinde bine o masa buna, o ora la o terasa sau citeva ore petrecute la cumparaturi. Daca vrei sa maninci o pizza buna pe Strada Issaciei si pe Strada Babadag, sint citeva locuri numai bune pentru asa ceva. Carul cu bere te asteapta sa te racoresti si sa maninci bine sub o umbra deasa, in imediata vecinatate a Pietei Civice. Iar daca vrei sa fii pe vasul cu zbaturi, Republica te asteapta pe puntea sa cu o bere rece. Pentru cumparaturi, recomand Complexul comercial Pelican sau fostul magazin "Diana", actualul "Winmarkt", unde oferta este generoasa. Asadar, am vizitat, am mincat, am facut cumparaturi. Seara, am putea iesi intr-unul din barurile cochete, precum Jazz, unde muzica live la pian intregeste atmosfera, Deep 2, unde se asculta muzica la tonomat, sau in club in MGM (chiar linga muzeul de arta), Club 21 (Str. Grigore Antipa - incinta Modern Proiect), Club Marinarul (str. Spitalului, nr. 34) sau complexul turistic "Europolis", amplasat pe malul lacului Casla, la marginea orasului Tulcea.

Text si foto: Andrei Pirciog
InfoUtil
Cazare
l Hotel Rex (4 stele) - tel.: 0240/511351; 511352; 511353; Fax: 0240/511354,
Localizare: oras Tulcea, str. Toamnei 1
l Hotel Delta (2-3 stele) - S.C. Complex Delta S.R.L. - 0240/514720, Fax: 0240/516260
Localizare: cen
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona