Echipament (alpinism)
Articol
Coarda reprezinta cel mai important material tehnic, de calitatea de folosirea ei corecta depinzind securitatea si viata membrilor echipei. Simbolul garantarii calitatii ei reprezinta eticheta UIAA. Caracteristici:
diametrul: variaza intre 10 si 12 mm
lungime: 50 m
forta de soc maxima suportata: 920 - 1000 kg; alungirea statica: variaza intre 6,5 si 8%; nr. minim de caderi normate: 6;
greutate: 66-77 g/m;
Semicoarda - difera de coarda, in conformitate cu normele UIAA pret: 65.000 lei/m (L = 50 m)
Incaltamintea: - espadrile speciale pentru catarare. Caracteristici:
talpa flexibila;
foarte buna aderenta la stinca, greutate redusa;
forma ergonomica adaptata dupa laba piciorului.
De obicei, se cumpara espadrile cu un numar mai mic decit cel obisnuit pentru a stringe piciorul si-a avea o mai buna aderenta. Pret: intre 1.200.000 si 1.900.000 lei
Scaunul ("hamul") este confectionat din chinga de cel putin 5 cm latime. Anumite modele sint prevazute cu cureluse pentru reglare si ajustare, in functie de grosimea piciorului (hamuri reglabile). Sint prevazute, de asemenea, cu bucle pentru prinderea echipamentului; marimile sint variate, in functie de lungimea taliei (L-XXL), iar greutatea hamului este de 300-400 g. Pret: 1.725.000 lei
Casca - confectionata dintr-un material dur, rezistent la socuri; pret 1.350.000 lei, greutate: intre 250-500 g.
Carabinierele - sint dispozitive de asigurare la piton si coarda. Sint confectionate din duraluminiu si exista doua tipuri:
a) Cu siguranta - servesc la asigurarea directa a alpinistului in regrupare sau la coborire/filare (pret: 240.000)
b) Fara siguranta; 168.000 lei - servesc la asigurarea la piton (se numesc carabiniere cu clapa dreapta); - pentru asigurarea corzii (carabiniere cu clapa curba). Greutatea variaza intre 55 si 90 g
Bucla echipata - lant de asigurare, format din doua carabiniere si o bucla de chinga. Sint necesare opt-noua bucle pentru traseu.
Se foloseste la prelungirea lantului de asigurare in scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele sau prin prezenta unghiurilor datorate profilului traseului. Lungimea unei bucle poate avea trei valori de (eficienta normelor UIAA): 11 cm - mica; 17 cm - medie; 25 cm - mare; pret 290.000 lei.
Optul de rapel - dispozitiv de coborire si filare. Se confectioneaza din duraluminiu anodizat si are multiple forme si grosimi. Greutate 100 g; pret: 280.000 lei.
Alte obiecte: saculetul pentru carbonatul de magneziu (praf ce asigura aderenta sporita miinilor in pasaje dificile); blocatoare (de diferite tipuri - Petzl, Shiunt, Bonaiti), amortizoare de soc, pene.
Cai de acces:
Din Predeal se merge pe sosea pina la Cabana Trei Brazi; de acolo este urmat drumul marcat cu crucea albastra, care prin padure, ne poate duce in chei; se poate ocoli pe la Poiana Secuilor, avind aceeasi destinatie
O alta varianta este: Timisu de Sus - Valea Calului - Saua Calului - Valea Cheii (marcat cu triunghi rosu) - Cheile Risnoavei.
Acces Auto:
Bucuresti - Predeal (pe DN1). Din Predeal se intra pe DN 73A spre Piriul Rece - Risnov. Se ajunge la Cabana Cheia, de unde se merge pe drumul forestier marcat cu triunghi rosu.
Informatii suplimentare privind echipamentul la magazinul Himalaya.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona