Ruse orasul - port cu 60 de corabii
Articol
Ruse este un vechi oras bulgar, cu o istorie bogata dar, in acelasi timp, tumultuoasa, datind de citeva secole. Din vechi timpuri, orasul asezat pe malul drept al Dunarii a constituit o zona ideala si prospera pentru locuitorii sai. Apropierea fluviului, cit si bogatiile zonei au transformat treptat localitatea intr-un punct major de interes. In trecut era cunoscut sub numele de Sexaginta Prista, denumire care inseamna "orasul-port cu saizeci de corabii". Se presupune ca Prista a avut 60 de locuri de acostare pentru corabii, de aici si aceasta denumire. In prezent orasul Ruse este considerat cel mai mare port bulgar si beneficiaza de o importanta aparte.

Imediat dupa ce treci de Podul Prieteniei, cel care leaga Giurgiu de Ruse, la 15 km urmeaza orasul Ruse, situat foarte aproape de malul Dunarii si de Romania. Orasul pastreaza o istorie comuna cu a tarii noastre, langa Ruse, la Cerven fiind ruinele cetatii geto-dace. Cu timpul, Ruse a devenit un oras atractiv pentru turisti, in special pentru romanii care vin aici pentru cumparaturi si relaxare. Orasul, ideal pentru aceste lucruri, are multe obiective culturale, manastiri, pesteri, ruine, locuri care stirnesc interesul rominilor si strainilor din toate colturile lumii.

Calatoria
in Sexaginta Prista

Din punct de vedere turistic mai importanta este Zona Centrala Ruse, care se intinde de la Centrul Vechi al Orasului, de-a lungul corsoului Alexandrovska pina la Parcul Orasenesc al Tineretului. Aceasta include Zona Cheiurilor Ruse si cuprinde un traseu compact care este foarte potrivit pentru tururi ale orasului.
Ca in orice oras, de o asemenea importanta exista diferite resurse cultural-isorice. Printre cele mai reprezentative si interesante care m-au atras foarte tare se numara si Manastirea de piatra Basarbovo. Aceasta este construita din piatra si este situata la est de satul Basarabovo. O legenda minunata dainuie in jurul acestei manastiri. Ea a fost gasita in secolul XIV de catre conducatorul valah Basarab I, tatal vitreg al regelui Ivan Alexander. Un tinar chipes, pe nume Dimiter, a luat drumul manastirii. Dupa moartea sa apele involburate i-au carat trupul departe de riul Rusenski Lom. Dupa ce ramasitele sale au fost duse departe de riu, minuni au inceput sa se intimple: Sf. Dumitru a inceput sa protejeze satul, atunci satenii au dat satului numele Dimiter.
Pina la biserica am urcat pe scari de piatra. Acolo este un altar din lemn care dateaza din zilele noastre. Astazi, "Sf. Dumitru Basarabovski" este singura manastire din piatra care mai functioneaza in Bulgaria.
Acum se pastreaza la Catedrala patriarhala "Sf. Constantin si Elena". Ramasitele sfintului sint in Romania, desi biserica acestuia este in Bulgaria . Venerabilul Dimiter Basarbovo pare sa-i reuneasca pe romani cu bulgarii.
Un alt lacas de cult care merita vizitat este Manastirea de la Nisovo. Situata pe muntele stincos, in apropierea sa se intinde o pajiste verde, presarata cu flori. Pentru a ajunge la manastire, trebuie sa urci fie pe niste trepte de piatra, fie pe unele de lemn deteriorate in prezent.
Pe intreaga intindere a Lomului nu putem gasi o biserica din piatra mai spatioasa. Desi afectata, fresca cu picturile sfintilor si are scenelor biblice ramine de o frumusete de nedescris.
Trecind de capitolul biserici si manastiri interesante din zona Ruse, am ajuns, condusa fiind de gazdele din Bulgaria, la Pestera Orlova Chuka. Aceasta a fost descoperita in 1941 si este una dintre cele mai interesante pesteri, situata la 45 km departare de Ruse. Este situata pe malul stang al riului Cherni Lom si poti cobori pe partea superioara a stincii prin niste trepte de piatra. Este formata din piatra calcaroasa. Galeriile pesterii au fost formate un pic mai tirziu - la sfirsitul Pliocenului si al Cuaternarului ca rezultat al procesului carstic. Intrarea in pestera este la 170 m altitudine. Pina acolo se urca 104 trepte de piatra. Au fost descoperite urme de animale, de unelte, bucati de ceramica si alte obiecte care dateaza dinainte de Epoca Pietrei si a Bronzului. Expeditiile speologice au scos la lumina peste 12.000 metri de galerii subterane de acum 20 de ani. In ceea ce priveste lungimea detine al doilea loc in Bulgaria. In 1977 Orchestra Filarmonicii din Ruse a sustinut un concert in pestera Orlova Chuka cu o rezonanta perfecta. Atentia mi-a fost atrasa de frumoasele stalactite care formeaza cortine si draperii din Marele Vestibul. In pestera se gaseste si un izvor. Este considerat ca fiind cel mai frumos sit din Orlova Chuka. Pestera este habitatul a 5.000 de specii diferite de lilieci.

Mormintele tracice
de la Svestari
.
Trecutul bulgarilor se aseamana foarte mult cu cel al romanilor. Pina sa ajung in aceasta tara nu stiam ca aici exista dovezi de pe vremea tracilor. Ajunsa aici, am vizitat mormintele tracice, care s-au pastrat de-a lungul timpului.
Suprafata orasului era de 10 ha, fiind un oras cu un comert dezvoltat cu Asia, Grecia si Italia, avind cca 3.000 de locuitori. La sfirsitul sec. IV, in urma unui cutremur, orasul a fost abandonat si apoi distrus. Unul dintre cele mai importante morminte este cel regal care avea o aedicula (o usa fixa) de influenta greceasca un fronton incadrat cu banda rosie si ornamentat cu Gorgona Meduza cea care impietrea chipurile oamenilor. Mormintul este foarte bine conservat. Descoperirile au fost facute in 1982, iar din 1985 intra in patrimoniul UNESCO. Decorul apare pe peretele opus intrarii si consta in 10 cariatide ce au rol decorativ.
Plimbarile prin orasul Ruse,
mi-au oferit posibilitatea de a descoperi locuri interesante din acest acest oras, pe care le recomand oricarui calator. Bineinteles, am avut niste ghizi iscusiti, organizatorii tirgului regional de turism "Weekend turism", care s-a desfasurat in perioada 10-12 mai 2007. Acestia mi-au aratat o parte a Bulgariei pe care n-avusesem ocazia s-o descopar.

La plimbare prin Ruse

In centru orasului, domneste mindru Monumentul Libertatii. Acesta este simbolul orasului Ruse. El a fost construit din donatiile locuitorilor orasului Ruse la initiativa Fratiei Combatantilor-Voluntari in 1908. A fost proiectat de Simeon Zlatev si Stoicho Kyarizov. Statuia si piedestalul au fost modelate de sculptorul italian Arnaldo Tzoky.
Intr-una din zile am facut o plimbare pe la Muzeul National al Transporturilor. Situat aproape de malul Dunarii, reprezinta un obiectiv turistic foarte interesant, fiind unic in Bulgaria. Aici exista o colectie de locomotive cu abur si vagoane de epoca, datind de la mijlocul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, incluzand trenurile sultanului otoman, ale tarului Ferdinand si Boris al II-lea. Ajuns aici, iesi din timpul actual, pierzindu-te printre domnite si domni imbracati in straie de epoca, care te conduc pe drumurile muzeului.
In centrul orasului, se afla Teatrul din Ruse. Este o cladire veche, renovata si pusa in valoare cu maiestrie de catre locuitori. Aceasta se mindreste cu prima trupa de teatru dramatic fondata in Bulgaria. Cladirea teatrului este un reper principal al orasului Ruse. Daca te afli in zona, nu ai cum sa nu-i remarci frumusetea.
Un reper vizibil din orice colt al orasului este Turnul de Televiziune. Are o inaltime de 206 de m incluzand antena. Este cel mai inalt turn din peninsula Balcanica. Din cafe-barul din virful sau, unde poti savura linistit o cafea, ai o panorama a regiunilor vecine. Poti admira orasul cu stradutele intortocheate, de la asa o inaltime vei putea sa privesti chiar si tarimurile romane si orasul Giurgiu.

Povestea
orasului medieval

In apropiere de Ruse, in trecut a fost o cetate, cetatea Cerven, care inca isi mai pastreaza maretia.
Orasul medieval poate fi gasit daca mergeti de la pestera Orlova Chuka catre satul Tabachka pe malul riului. Luind in consideratie meandrele inaccesibile ale riului Lom, vechea fortareata bulgara de la Cerven a fost construita de traci, romani si bizantini. Orasul Cerven a atins apogeul sub domnia tarului Ivan Alexander ( 1331- 1375).
Cercetarile de la Cerven dateaza de peste un secol. Ramasite ale vechiului oras, fortarete impresionante, biserici, camere boieresti si fierarii au fost descoperite aici. Fragmente de ceramica si obiecte din aur au fost bine conservate. Olarii din Cerven au produs ceramica frumoasa. Monedele bulgare si straine gasite aici dovedesc puternicele relatii comerciale cu Venetia, Genova, Rusia si Siria.
Sapaturile au scos la iveala ramasite ale cetatii. Lucrarile pentru alimentarea cu apa constituie o remarcabila descoperire din Cerven. Deosebit este izvorul subteran carstic. Fundatia celor 11 biserici care sint similare celor din Tarnovo si Mesembria au fost descoperite in vechiul Cerven. Linga biserica au fost gasite ramasitele unei alte mari biserici cu o cupola in forma de cruce. Frescele in marime naturala datind din secolul XIV au fost gasite in ultima biserica descoperita. Ocupatia turceasca din 1388 a dus orasul la declin. Pina atunci, un alt centru important - cel al orasului Ruse - s-a dezvoltat in acea regiune.
Bulgaria are multe de oferit, pe linga litoralul care este ales din ce in ce mai mult de turistii romani. Orasele, obiectivele turistice, serviciile si modalitatiile de relaxare, toate se ridica la nivelul celor mai pretentioase asteptari. Profitati de ocazie si vizitati aceasta tara, care merita descoperita. Costurile unei excursii prin aceste tinuturi se pot compara cu cele din Romania, mai mici decit pe Valea Prahovei, de exemplu.*Echipa Vacante&Calatorii doreste sa multumeasca oraganizatorilor tirgului regional de turism "Weekend turism" si municipalitatii orasului Ruse pentru profesionalismul si interesul de care au dat dovada pe tot parcursul tirgului. Multumim pentru aceasta minunata ocazie de a descoperi o parte a Bulgariei pe care n-o cunoscuseram asa cum merita.

Text si foto: Lidia Dumitru, Ariana Vassopol
InfoUtil
In Bulgaria sint foarte multe strazi cu sens unic. Va sfatuim sa consultati o harta inainte de a porni la drum.
Cind va opriti intr-un bar sau restaurant puteti cere un meniu in limba romana. Datorita numarului mare de turisti romani, foarte multe
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona