Drumul vinului incepe la poalele Apusenilor
ArticolSavoarea exceptionala a vinurilor romanesti a fost cunoscuta si apreciata inca din vremuri antice . Se poate afirma pe buna dreptate ca viticultura este un domeniu de referinta pentru tara noastra. Culturile de vita-de-vie ocupa un sector semnificativ, iar productia vinului respecta cu sfintenie mestesugul si traditiile strabune. Imbinind traditia cu inovatia, judetul Alba lucreaza de citeva luni la un proiect inedit de relansare a zonelor viticole prin turism.Un traseu cultural redescoperit

Istoria viticulturii in judetul Alba isi are radacinile inca de pe vremea dacilor, cind pe aceste meleaguri, se cultiva planta din care se producea " bautura divina ". Peste aceasta zona pitoreasca veghea insusi zeul vinului, Dionisos, iar perioada recoltarii era una de sarbatoare pentru toata lumea. Considerat drumul intre placere si pacat, vinul este unul dintre putinele produse care au dainuit de-a lungul istoriei, pastrindu-si importanta si renumele. Podgorii ca Jidvei si Tirnave isi aduc contributia substantiala pe piata romaneasca, cit si pe cea internationala, oferind vinuri din soiuri alese. Aici traditia s-a pastrat, oamenii locului acordind importanta cuvenita meseriei pe care stiu sa o practice cit mai bine: cultivarea vitei-de-vie. Aceasta renumita zona viticola detine cea mai mare suprafata dintre podgoriile Podisului Transilvaniei. Aria sa corespunde aproape in intregime Podisului Tirnavelor, strabatut de riurile Tirnava Mare si Tirnava Mica. Numai podgoria Jidvei dispune de peste 1.000 de hectare cultivate cu soiuri alese. Oricine ajunge in aceasta zona poate vizita pivnitele in care se pastreaza, de citeva sute de ani, productia de vinuri.Scoala culturii vinului

Pentru a valorifica obiceiurile acestei industrii, Consiliul Judetean Alba a propus realizarea unui program turistic. Intitulat "Drumul vinului", programul este ocazia ideala pentru relansarea turismului in zona, dar si pentru sprijinirea micilor producatori care vor sa-si promoveze produsele si sa-si dezvolte afacerea. Proiectul a fost selectat dintre cele 12 proiecte la nivel national, care beneficiaza de sprijin financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene. Acesta face parte din Programul PHARE 2004-2006 - Coeziune Economica si Sociala, subcomponenta Infrastructura locala si regionala, iar valoarea sa se ridica la 9,6 milioane de euro.

"Drumul vinului nu este un simplu marcaj geografic, o simpla linie trasata pe o harta, ci o retea de producatori care ofera servicii. Producatorii se reunesc pentru a promova, comercializa si vinde un produs, de aceea este o adevarata scoala a culturii vinului. Noi o sa trasam un drum al vinului pentru a crea punti culturale intre judetul nostru si celelalte euroregiuni" declara dl. Marginean, vicepredesedintele Consiliului Judetean Alba.Drumul vinului, pas cu pas

Itinerarul se intinde intre Vintu de Sus si Vintu de Jos, localitati care delimiteaza "Tara vinului" - Alba si podgoriile Jidvei si Blaj. Traseul are circa 200 de km si strabate trei municipii - Aiud, Alba si Blaj, traversind zece comune, fiecare remarcabile prin cultura si traditiile sale. Investitiile in acest proiect au inceput sa se dezvolte, urmind ca, in curind, "Drumul vinului" sa fie din ce in ce mai cautat de turistii care vor sa faca un astfel de circuit.

Traseul incepe de la poalele muntilor Apuseni si parcurge o zona de o frumusete rara. Acesta strabate localitatile Cilnic, Girbova, Alba Iulia, Sard, Ighiu, Ighiel, Telna, Barabant, Tibru, Cricau, Teius, Aiud, Craciunelu de Jos, Blaj, Ciumbrud, Jidvei, Cetatea de Balta. Fiecare localitate se evidentiaza cu specificul ei, iar pe linga traditiile legate de producerea vinului, turistii vor putea admira si obiective istorice, naturale si de cult. Acesta este un spatiu incarcat de istorie, cu elemente de civilizatie diferite, de la cea daco-romana pina la cea romana, maghiara si germana, iar obiectivele turistice sint nenumarate si de o importanta si frumusete neasemuite.

De exemplu, in apropiere de satul Ighiu, urmind pasii strabunilor pe vechiul drum roman al vinului, Via Magna, se afla un minunat lac de baraj natural, Iezerul Ighel. Acesta este situat in partea de sud a muntilor Trascaului, iar ca sa ajungi aici trebuie sa parasesti dumul care leaga Aiud de Alba Iulia, pentru a porni spre comuna Gilda de Jos. De aici pina la lac mai sint 16 km de drum care serpuieste pe la poalele muntilor. Trecind prin satul Cricau, ar fi pacat sa nu popositi citeva minute la biserica construita in stil gotic, care dateaza din secolul XIII. Legenda spune ca aceasta ar fi fost ridicata pe ruinele unei bazilici romane. Ultimul sat intilnit, pina sa se ajunga la lac, este Ighiu. De aici pasul drumetului mai are de mers opt km. Lacul s-a format in mod natural prin bararea unui piriu. Toamna padurea de fag si stejar din imprejurimi capata o culoare auriu-roscata, iar lacul se transforma intr-o pata de culoare verde-smarald. De aici se pot observa imprejurimile muntilor si se poate pleca in diferite trasee montane.

Alt obiectiv este Cetatea Trascaului. Aceasta a fost in proprietatea familiei maghiare Thoroczkai si a fost distrusa partial in 1704 de trupele austriece. Desi nu mai pastreaza arhitectura initiala intacta, cetatea domina imprejurimile si atrage turistii, datorita frumusetii sale. De aici, se deschide o splendida panorama asupra muntilor Trascau, Piatra Secuiului si Coltii Trascaului.

Aiud, Alba si Blaj, cele trei municipii strabatute de drumul vinului, ofera turistiilor un cadru ideal, imbinind reperele istrice, culturale cu distractia contemporana. Obiectivele turistice sint diverse, de la cetati sau crame pina la manastiri, in celalalt capat al preferintelor intilnindu-se puburile, teatrele, locurile mai tineresti.

In Europa, multe zone viticole beneficiaza de un asemenea proiect turisitc. Vecini nostri, cei din sudul regiunii Transdanubia, si-au dovedit priceperea in domeniul turistic, stiind sa scoata in evidenta si sa profite de fiecare particularitate a locului in care traiesc. Zona Villany-Siklos este prima de acest gen din Ungaria. Cunoscuta initial pentru vinurile sale, Villany-Siklos s-a remarcat insa in ultimul timp, datorita unui proiect denumit "Drumul vinului". Proiectul a fost initiat in cadrul unei largi colaborari europene cu Italia si Spania si finantat partial prin INTERREG si cuprinde activitati care sa faca cunoscute traditiile, sa imbunatateasca serviciile de cazare, vizitare si informare. La fel ca in Romania, circuitul propus este bazat in cea mai mare parte pe viticultura, urmind apoi traseele naturale si obiectivele culturale din zona.

Si in Romania acest tip de proiect a devenit un model de urmat. In primavara 2007 a fost semnat un parteneriat intre Consiliul Judetean Mehedinti si Primaria orasului Virset, din Serbia, care isi propune sa valorifice turistic zonele viticole situate de o parte si de alta a frontierei romano-sirbe.O asociatie si un logo

Succesul proiectului depinde in primul rind de o buna colaborare si coordonare a tuturor celor implicati. Astfel, s-a stabilit ca este necesara infiintarea unei asociatii care sa mobilizeze comunitatiile locale implicate, investitorii, cit si expertii in oenologie. In urma cu un an, la la sediul Consiliului Judetean Alba, s-a semnat actul constitutiv al Asociatiei "Tara Vinului" si au fost alesi presedintele, vicepresedintele si membrii Comitetului de Gestiune al Asociatiei. Florin Marginean, vicepresedinte al CJ Alba, a fost ales presedinte. Membrii asociatiei au datoria de a materializa scopul infiintarii asociatiei, acela de a propulsa domeniul turistic si viticol din judetul Alba in circuite turistice, contribuind la cresterea economica locala. "Este practic o forma organizata, in care fiecare dintre actori va avea sarcini bine stabilite, urmind ca, prin munca noastra comuna, sa putem lansa in circuitul turistic acest itinerar al vinului din judetul Alba", a declarat vicepresedintele Florin Marginean.

Printre actiunile viitoare ale Asociatiei se numara si promovarea productiei de vin prin organizarea de crame si oenoteci, dar si imbunatatirea infrastructurii de drumuri, alimentari cu apa, canalizare si a infrastructurii de telecomunicatii, in special a retelelor de internet. Brandul turistic "Drumul vinului" este reprezentat grafic printr-un logo specific. Membrii asociatiei au propus ca imaginea acestuia sa o constituie un ciorchine de struguri cu forma judetului Alba.Colaborare interjudeteana cu Muresul

Pentru atingerea scopului dorit, autoritatile au trebuit sa investeasca in reabilitarea arterelor de circulatie. Drumul turistic DJ107 este unul comun cu CJ Mures, astfel cele doua consilii judetene vor lucra impreuna la acest proiect. In Alba, DJ107 este al treilea drum ca lungim, suporta un trafic mare si traverseaza 16 localitati dintre care doua sint municipii. Tronsonul propus pentru reabilitare are o lungime de 26,8 km lungime si va fi cofinantat de CJ Alba cu 92 de miliarde lei vechi. Valoarea totala a investitiei este de 7.443.922,46 euro. Costurile ne-eligibile vor fi asigurate de cele doua consilii judetene, Muresului revenindu-i o contributie de 171.059,24 euro. Pentru infaptuirea acestui proiect, acordul a fost semnat intre Agentia de Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de autoritate contractanta, respectiv Consiliul Judetean Alba si Consiliul Judetean Mures si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

In proiectul mai amplu al revigorarii turismului romanesc si al popularizarii locurilor inedite, o initiativa ca "Tara Vinului" reprezinta o sansa ideala de a atrage atentia turistilor si investitorilor in judetul Alba. Traseul exista si pe vremea romanilor, pur si simplu astepta sa fie pus in evidenta si facut cunoscut. Este important insa ca pe linga serviciile legate de vin sa existe un cadru natural deosebit, cit si un plus de obiective turistice culturale si istorice.Text & foto: Ariana Vassopol
InfoUtil
Localitati cuprinse in traseu

1. Cilnic

2. Girbova

3. Alba Iulia

4. Sard

5. Ighiu

6. Ighiel

7. Telna

8.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona