Dracula te invita la Tihuta
Articol

Te-ai gindit vreodata cum ar fi sa poti dormi intr-un castel? Intr-unul bintuit de fantoma celui mai cunoscut roman? Ei bine acum este posibil, trebuie doar sa-ti faci bagajele si sa te inarmezi cu foarte mult curaj.

Spre rusinea mea, nu stiam mai mult decit ce se gaseste prin manualele de geografie despre pasul Tihuta. Mai tirziu am aflat ca nici nu era nevoie... cu cit stii mai putine cu atit este mai mare surpriza acelor locuri. O prietena imi spunea ca a fost in practica acolo si ca s-a speriat ingrozitor, in timp ce un prieten visa cu ochii deschisi la fuduliile pe care numai acolo le mai poti minca. Hmm suna interesant.

Preambul

Drumul pina la Vatra Dornei nu este foarte bun, cit despre cel care ajunge la Pasul Tihuta... mai bine nu povestesc. Cu toate acestea, inarmat cu o rabdare de fier si cu o curiozitate fara limite, sint convinsa ca oricine poate ajunge. Peisajul este formidabil, iar daca ai ocazia sa prinzi rasaritul pe acel drum, esti, cu siguranta, un om fericit. Pe mine m-a cuprins acel sentiment de mindrie ca sint romanca, de bucurie ca asta e tara mea, mai ales ca zona e putin populata si deci... foarte curata. Natura n-a simtit acolo mina distrugatoare a omului, iar peisajul parca e rupt dintr-un film cu decoruri atent si costisitor studiate. Pe parcursul fiecarui kilometru strabatut, curiozitatea mea scadea simtitor. "Ce-mi trebuie mie castelul lui Dracula cind sint inconjurata de natura si respir sanatate si puritate prin toti porii?", ma intrebam atunci, de parca acea portiune s-ar sfirsi brusc si as intra iar in lumea poluata si murdara in care traiesc zilnic. Ei bine, Castelul Hotel Dracula este situat in mijlocul acestui tarim de vis fara sa strice citusi de putin atmosfera, tronind maiestuos deasupra vailor.

Pe urmele legendei

Atit peisajul, cit si cladirea sint impresionante, dar adevarata surpriza despre care mi s-a vorbit am cunoscut-o abia in interior, cind ne-am lasat condusi in turul hotelului de receptionera. A urmat un drum prin niste cotloane intunecate, in care nu stii la ce sa te astepti. Scarile dintr-un lemn vechi, care scirtiie la fiecare pas, sint si ele foarte greu de observat in lumina nesigura pe care o raspindeste luminarea receptionerei, dar parca nici nu mai conteaza. Te afli intr-o calatorie din care nu te mai poti intoarce decit daca esti ultimul din sir, dar chiar si asa iti trebuie mult curaj sa strabati acele coridoare fara un strop de lumina. Nici unul dintre noi nu mai este stapin pe bataile inimii sale... sintem speriati cu totii. In sfirsit ajungem in odaia celui care a fost, si inca este pentru multi, contele Dracula - loc in care vei asista la o scurta povestioara a ghidului si vei admira picturile de pe pereti - desigur, tot la lumina luminarii. In mijlocul incaperii atit de mici, domneste un sicriu peste care se vad urmele multor luminari arse deasupra sa - "e sicriul in care se afla Dracula", ne spune receptionera. Vei observa asta cu ochii tai in acele citeva secunde in care capacul sicriului se deschide si odaia este luminata. Pare o povestioara puerila, dar tinind cont ca am trait-o pe pielea mea, nu pot spune decit ca linga sicriu ar trebui sa stea doar cei curajosi.

Dupa o experienta infricosatoare, dar inedita, ne relaxam in restaurantul hotelului, servind niste preparate traditionale delicioase. E cunoscut faptul ca suspansul creste pofta de mincare, deci poti profita din plin de meniul variat. Vei gusta aici niste preparate pe care nu le gasesti in multe locuri - momitele, maduvioarele, fuduliile sint doar citeva, la care poti adauga si un pahar de vin de prin partea locului.

Povestea lui Dracula

Istoria acestei cladiri incepe undeva prin anii 1970, cind comunistii au construit in aceste locuri un hotel, care se voia copia fidela a castelului temutului si singerosului conte Dracula, descris in romanul cu acelasi nume de Bram Stoker. Constructia propriu-zisa a inceput in 1976, dar finalizarea a fost reusita doar la mijlocul anului 1983, adica dupa sapte ani de munca. Batrinii din zona le povestesc si acum urmasilor ca la acest proiect au lucrat si 20 de englezi care si-au pus numele intr-o sticla si au ingropat-o la temelia micului castel, lasind posteritatii dovada implicarii lor.

Chiar daca initial a fost refuzat numele de Dracula, hotelul numindu-se Tihuta - dupa pasul peste care troneaza - turistii romani, ca si cei straini, au venit in numar foarte mare, pentru a dezlega misterul lui Dracula si pentru a vedea zona descrisa atit de frumos de Bram Stoker. Nu vom sti niciodata ce anume l-a determinat pe acest scriitor englez sa lege, in urma cu 150 de ani, istoria singeroasa a contelui Dracula de aaceste locuri blinde, frumoase si pasnice, dar este evident ca acest mit aduce inca multi vizitatori, fapt ce nu poate decit sa ne bucure. Aceasta punte de legatura intre Bucovina si Transilvania - Pasul Tihuta - reprezinta pentru multi o adevarata desfatare a simturilor. Climatul stimulent, tonic, cu un aer puternic concentrat in iod le ofera celor suferinzi de nevroze, cit si convalescentilor un remediu curativ natural.

Hotelul Castel Dracula a fost inaugurat in 1983 si este construit in stilul unei mici cetati medievale, situate in imediata apropiere a DN 17, la o altitudine de 1.116 m, loc de unde se deschide o splendida panorama asupra muntilor din jur.

De un pitoresc deosebit atit in anotimpul alb, cit si vara, zona Tihuta este un important punct de atractie pentru iubitorii de natura, oferind conditii excelente pentru practicarea sporturilor de iarna sau pentru drumetii. Hotelul dispune de 140 de locuri de cazare in cele trei apartamente si 62 de camere duble, toate dotate la standardele celor trei stele - baie, telefon, sauna, parcare. O camera dubla costa aici 220 ron pe noapte, dar merita toti banii.

Text & foto: Iulia Blanaru
InfoUtil
l Vechiul drum al romanilor din Muntii Birgaului, care se desfasoara paralel cu soseaua nationala Bistrita.

l Vatra Dornei, la nord de aceasta, la 5 km vest de Pasul Birgaului, in lungime de 11 km si de patru-cinci metri latim
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona