Spania, chintesenta diversitatii culturale
Articol
Cine poate fi mai potrivit pentru a recomanda o tara precum Spania decit insusi ambasadorul acesteia? De aceea l–am rugat pe Excelenta Sa, Juan Pablo Garcia–Berdoy, ambasadorul Spaniei in Romania, sa ne dezvaluie citeva dintre secretele unui turism atit de infloritor.Cit de important este turismul cultural pentru Spania?

Cred ca joaca deja un rol foarte important si tinde sa devina din ce in ce mai semnificativ. Istoria noastra ne–a oferit beneficiul de a avea unele dintre cele mai importante nuclee culturale din lume, fapt pentru care sintem profund recunoscatori. Un exemplu ar fi chiar traditia araba, Alhambra din Granada, sau arhitectura clasica spaniola, cu castelele, palatele si casele din perioada de aur. Avem foarte multe aspecte culturale pe care le conservam si de care sintem mindri, cum ar fi traditiile din zona Sevillei sau drumul Santiago, care este mereu plin de pelerini. Cred ca, in definitiv, aceste atractii culturale si orasele in care sint plasate, oarecum strategic, reprezinta, pentru turismul spaniol, o baza foarte solida si un important punct de plecare.Ce oras din Spania ati alege pentru a deveni capitala culturala europeana?

Cred ca deja citeva dintre orasele Spaniei au fost desemnate capitale culturale si, daca nu ma insel, Salamanca este unul dintre ele. Este extrem de dificil sa alegi un singur oras. Faptul ca Spania nu este concentrata in jurul unui singur oras este un mare avantaj al acestei tari. Fiecare regiune detine propriul sau centru cultural, un oras sau, in unele cazuri, pot fi chiar doua sau trei care concentreaza tot ceea ce reprezinta traditie si cultura pentru zona respectiva. As putea spune ca, in unele cazuri, s–a dezvoltat o competitie constructiva in acest sens, de aceea consider ca ar fi incorect si chiar deloc intelept sa aleg un singur oras. Sa spunem ca as putea mentiona citeva, cum ar fi: Sevilla, Cordoba, Santiago, Madrid, Barcelona, Toledo. Este, oricum, o misiune extrem de dificila. Cred ca, intr–o tara precum Spania, nu vei gasi niciodata un singur oras care sa insumeze toate valorile culturale si traditiile acestei tari, este intotdeauna de preferat sa vezi mai mult, pentru a cunoaste macar putin. Salamanca este unul dintre cele mai frumoase orase, are una dintre cele mai vechi universitati din Europa, o reprezentare a perioadei renascentiste absolut impresionanta, dar ii lipseste influenta araba, atit de prezenta in Spania. As putea lua astfel fiecare oras in parte si, dupa ce i–ai descoperi minunatiile, ai ajunge la acel "dar", acel lucru care ii lipseste, dar pe care, cu siguranta, il vei regasi in alta parte.Care este motivatia pe care o oferiti unui turist pentru a va vizita tara?

Cred ca esenta Spaniei este deschiderea pe care o are fata de turisti si abilitatea de a–i face pe acestia sa se simta ca acasa. Iti ofera un sentiment cald, de familiar, dar, in acelasi timp, isi pastreaza farmecul si exotismul si toate celelalte caracteristici specifice uneia dintre cele mai vechi tari din lume. Pe parcursul istoriei, chiar din timpul romanilor, Spania si–a facut simtita prezenta, atit pe plan politic, militar, cultural cit si, de ce nu?, lingvistic. O mare contributie din punct de vedere turistic au avut–o si influentele latino–americane, dar si cele ale evreilor si arabilor, care au conferit o varietate culturala cu totul speciala. La un moment dat, sloganul Spaniei a devenit "Spania este diferita!". Bineinteles, la acea vreme, avea si o legatura cu faptul ca nu era integrata in Uniunea Europeana, insa, apoi, cred ca a devenit mai mult o declaratie a faptului ca avem foarte multe de oferit. Ceea ce as putea spune unui turist ce isi doreste sa viziteze Spania este ca va fi una dintre cele mai calde si mai fericite experiente din cite a avut pina atunci.Dati–ne exemplu de trei destinatii pe care nu trebuie sa le ocolim sub nici o forma atunci cind ajungem in Spania.

Cred ca trebuie sa mergi in Sevilla, capitala transatlantica a Spaniei, extrem de bogata in istorie si, in acelasi timp, una dintre capitalele Andaluziei, ale lumii musulmane. Apoi trebuie neaparat sa mergeti in Toledo, care nu numai ca este un oras extrem de frumos si de fascinant, insa poate, cu usurinta, sa faca o trecere prin toata istoria spaniola, araba, cea a evreilor si a credintei crestine. Un alt oras superb, care nu trebuie ocolit, este Santiago, un simbol al modernitatii, al schimbarii si al evolutiei prin care a trecut Spania. Are o importanta semnificativa, as putea spune, chiar pe plan european. Acestea ar fi cele trei alegeri: Sevilla, Toledo si Santiago.Povestiti–ne putin despre orasul in care v–ati nascut.

M–am nascut in Madrid, insa copilaria mea si cea mai mare parte a vietii le–am petrecut intr–un oras superb din partea Andaluziei, destul de aproape de Cordoba si de Sevilla, Antiquaria. Gasesti aici urme fermecatoare ale vietii de dinainte de civilizatie si de pe timpul romanilor, dar, in acelasi timp, combinate cu spiritul modern, un loc special, unde nu merg cit de des mi–as dori, dar pe cit de mult imi permit. Intruchipeaza in cel mai fidel mod viata in stil andaluzian, cu caii, cu viata la tara, cu luptele de tauri. Viata religioasa este extrem de importanta pentru aceasta zona, iar Saptamina Mare este o perioada cu totul speciala. Cred ca simplul fapt ca intr–un orasel atit de mic gasesti aproape 32 de biserici, nici una construita mai tirziu de secolul al XVII–lea, spune foarte multe. Este un oras vechi, care respecta traditiile, dar care se misca foarte repede. Oricum, nu as recomanda nimanui sa mearga in luna august, cind temperaturile sint foarte ridicate.Preferati aglomeratia unui oras sau linistea unui sat?

Ceea ce gasesc extrardinar in Spania sint orasele mijlocii, care nu sint nici atit de aglomerate si nu le lipseste nici farmecul acela al vietii la tara. Mie imi place foarte tare, spre exemplu, nordul Castiliei. Este un loc superb. Peisajele sint deosebite, densitatea populatiei este destul de scazuta si este o incintare sa vezi, in mijlocul terenurilor, o biserica, iar in jurul acesteia concentrate patru sau cinci case, nu mai mult.Aveti un loc special, de suflet?

Bineinteles ca pe primul loc se situeaza orasul in care am crescut, insa un alt loc unde merg cu cei care ma viziteaza in Spania este Cordoba. Un loc care m–a fascinat intotdeauna este moscheea din Cordoba, care reprezinta practic uniunea dintre lumea crestina, cea musulmana si romana. Este impresionant de spatioasa pentru a te putea plimba si reculege fara a fi deranjat. Citeodata simti nevoia de un ragaz in care sa te regasesti si sa dispui si de linistea necesara pentru a face acest lucru.Din punct de vedere cultural, unde ne recomandati sa mergem?

Fara nici un dubiu, Muzeul Prado, care este printre primele trei muzee din lume. Ce are cu adevarat special acest muzeu este colectia de arta nationala. Bineinteles ca regasesti si picturi celebre ale italienilor, spre exemplu, insa, cu precadere, in Prado regasesti lucrari ale artistilor autohtoni.Ati avut ocazia sa vizitati si o mare parte din Romania. Unde v–a placut cel mai mult?

Imi place foarte tare Romania, de aceea am si vizitat cea mai mare parte a tarii, poate singura regiune pe care trebuie sa o mai aprofundez este cea a Maramuresului. Imi plac mult manastirile din zona Moldovei, din Timisoara, Cluj, dar cel mai tare m–am atasat de zona Brasov–Sibiu. Drumul dinspre Brasov spre Sibiu, cu satele acelea saxone, este cu adevarat uimitor. Eu chiar am propus o idee in legatura cu acest traseu, ce ar putea avea semnificative urmari atit economice, cit si turistice. Ideal ar fi ca toate aceste sate sa fie unite pe un traseu de genul drumului Santiago, pe care sa se poata calatori doar pe jos, sau cu trasura, cu bicicleta, fara masini sau trenuri. Cred ca sint in jur de douazeci si ceva de astfel de sate, printre care si Copsa Mare, Viscri, Valea Viilor si toate celelalte, care, daca ar fi apreciate la adevarata valoare si puse in lumina corespunzatoare, ar avea foarte mult de cistigat. Am fost atit de impresionat de zona aceasta incit chiar am facut toate demersurile pentru a implementa un astfel de proiect. Am incercat si voi continua sa atrag cit mai multi investitori pentru a–i convinge de succesul pe care l–ar avea un astfel de traseu. Nu voi fi descurajat de nici un impediement care va aparea pe parcurs si voi da un exemplu de vointa si determinare pentru toti cei care au idei, dar care nu sunt foarte hotariti sa le puna in practica.Care ar fi strategia turistica pe care ar trebui sa o adopte romanii?

Cultura si arhitectura sint doua aspecte in care ar trebui investit, nu numai pe plan privat. Punctul meu de vedere este ca avutia cea mai de pret pe care o are Romania este natura. Ar trebui facute eforturi nu pentru a promova turismul in aceste zone de tara, ci pentru a conserva aceste minunatii naturale si a le apara de avalansa de curiosi. Strainii nu vin in Romania in cautarea litoralului, pe care il gasesc in orice tara, ei sint, cu siguranta, mult mai atrasi de simplitatea si de natura acestei tari. Secretul este sa invatati sa conservati aceste atuuri pe care le detineti. Ceea ce voi aveti de oferit nu sint in mod necesar modernitatea si zgirie–norii. Daca pentru acestea este faimos New York–ul, atunci de ce Romania nu s–ar evidentia prin minunanta sa natura?Text: Laura Pecie; Foto: Vlad Dumitreanu Si Ambasada Spaniei In Romania

InfoUtil
Spania pe scurt

Odata ce ai pornit in vacanta, trebuie neaparat sa vizitezi si Spania. Sageti care–ti indica pe neasteptate stradute intortocheate, care se deschid privirilor lasind loc arhitecturii moderne, te indruma spre localurile c
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona