Tirgul Iesilor intre piatra si suflet
ArticolIasiul este un oras al bisericilor si manastirilor, in care frumusetea pietrelor este secondata de nobletea sufletului uman. Cel putin, aceasta este impresia pe care o ti–o lasa, la prima vedere, capitala moldava. Iar la sfirsitul celor citorva zile in care descoperi "dulcele tirg", iti dai seama ca, intr–adevar, ceea ce te atrage aici sint piatra si omul.Si cum orice poveste are un inceput, al nostru se intimpla dis–de–dimineata in Gara Centrala Iasi. Observi destul de repede ca nu esti asaltat de "taxi, taxi" ca in multe alte orase si asta pentru ca sint foarte putine masini–pirat in gara. Majoritatea celor aflate in parcarea garii sint de firma si usor de recunoscut, de cele mai multe ori soferii asteptind turistii linga masina cu portbagajul deschis. In timpul calatoriei, ti se arata printre blocuri si virfuri de copaci, turle de biserica, multe, in diverse forme si culori, unele linga altele. Cam greu de crezut si totusi este adevarat, aici gasesti locas linga locas, chiar la citiva zeci de metri unul de altul, incit ti–e greu sa–ti dai seama daca fac parte din acelasi ansamblu sau sint separate.

De altfel, o caracteristica a Iasiului este aceasta grupare a punctelor de interes turistic in citeva zone, facind vizitarea orasului mult mai usoara. Desigur, cei care au pus bazele localitatii nu s–au gindit la planul turistic in acele momente de demult, ci au profitat de relieful zonei. Situat pe riul Bahlui, era, pina acum citeva secole, legendara urbe a celor sapte coline. Odata cu extinderea si dezvoltarea localitatii, acum al doilea municipiu, dupa Bucuresti, orasul a devenit al celor noua coline. Pentru orientarea catre principale zone de interes, fie cumparati o harta a orasului de la tarabele de ziare, plan care cuprinde si liniile de transport in comun si costa vreo 10–15 lei, fie va bazati pe ce va ofera internetul si abilitatea dumneavoastra de orientare. In acelasi timp, puteti intreba localnicii, care, pe linga directii, va ofera si o multime de informatii despre locul respectiv.

Locul de inceput al vizitei poate fi reprezentat de Palatul Culturii si Piata Stefan cel Mare si Sfint. Acesta este usor de gasit, fiind in centrul orasului si cunoscut de toata lumea. Desi te astepti sa vezi o cladire extraordinar de mare si impunatoare, ramii un pic surprins la prima vedere, caci Palatul nu este inalt, iar, intre cladirile moderne din zona, pare chiar mic. Inaugurat in 1926 de catre Ferdinand de Hohenzollern, monumentul a fost ridicat pe ruinele vechii curti domnesti, fiind dezvoltat in plan orizontal, si nu vertical, o caracteristica a majoritatii cladirilor vechi din Iasi. Cu toate acestea, odata ce te apropii, Palatul isi arata frumusetea prin exteriorul decorat cu elemente heraldice, sau, mai pe intelesul tuturor, cu steme si blazoane din istoria Moldovei si Romaniei. Interiorul ascunde sediul Complexului Muzeal National "Moldova" si cuprinde o serie de muzee: cel de Istorie, Etnografic, de Arta si cel al Stiintei si Tehnicii, Stefan Procopiu. Cu 1,5 lei pentru fiecare muzeu sau 6 lei pentru toate, merita timpul, mai ales datorita faptului ca fotografierea interioarelor se limiteaza la culoare si este permis, contra unei taxe de 10 lei. Orologiul cu carillon instalat in turnul central este format dintr–un ansamblu de opt clopote, care reproduc, la ora fixa, "Hora Unirii".

Aproape de Palat, alte doua puncte: Casa Dosoftei, care gazduieste Departamentul de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana, locul in care se afla cel mai vechi manuscris continind Letopisetul lui Grigore Ureche. Cladirea de piatra are un aer arhaic si a apartinut, initial, bisericii "Sf. Nicolae Domnesc", adapostind o tipografie. Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", construita de Stefan cel Mare, este cel mai vechi edificiu religios pastrat pina acum, a fost locul de ungere in domnie a majoritatii domnilor Moldovei, de unde apelativul de Domnesc si functia de Catedrala Mitropolitana.

In fata Palatului se deschide Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint, calea de legatura dintre principalele piete ale orasului si cam tot centrul vechi al Tirgului Iesilor, flancat, de o parte si de alta, de repere spirituale, religioase sau culturale. Pe stinga, prima care se arata ochilor este Manastirea "Trei Ierarhi", cea mai frumoasa ctitorie a domnului Vasile Lupu, despre care se spune ca este "o adevarata simfonie a artelor in rugaciune" si pe buna dreptate. O singura privire asupra exteriorului bisericii si iti petreci, fara sa iti dai seama, o zi intreaga incercind sa numeri cite motive decorative au fost sculptate in piatra. Pare o munca imposibila, un fel de cazna pentru a mai plati din pacatele facute si, totusi, frumusetea edificiului transforma totul intr–un canon benevol, o rugaciune. Trebuie sa ai putere si credinta ca sa–ti imaginezi ca ornamentele exterioare, care acopera intreaga cladire si care combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persane cu motive arhitecturale romanesti, intr–o superba dantelarie cu peste 30 de registre decorative care nu se repeta, au fost, initial, aurite.

Pentru a vedea restul orasului, trebuie sa parasesti manastirea, dar ramii in sfera religiei pentru inca un timp, cit sa vezi Catedrala Romano–Catolica si Mitropolia Moldovei, care sint la o distanta de citiva zeci de metri. Cladirea catolica nu aduce a locas de cult, ci, mai degraba, se aseamana cu un centru modern, cu forme reci geometrice in exterior si neoane in interior, insa luminile puternic colorate ale vitraliilor si scenele din Drumul Crucii care decoreaza peretii creeaza un contrast cel putin inaltator, ce merita vazut, la fel ca si inedita forma a bisericii.

Cu totul alt sentiment ai atunci cind treci de poarta Mitropoliei. Catedrala Mitropoliei este in renovare, ca, de altfel, aproape toate locasurile de cult din Iasi, asa ca, in mare parte, trebuie sa iti furisezi privirea pe dupa schele daca vrei sa vezi cite ceva. Grandoarea bisericii, dar si a restului cladirilor din complex, albul incredibil al peretilor (rar mai gasesti intr–o metropola o culoare atit de curata), bunicutele cu buchete de busuioc si, peste toate, liniste, fizica si sufleteasca, cam asta este imaginea care te inconjoara aici. Lucrarile au mutat ceremoniile religioase in cladirea Bisericii Sf. Gheorghe, fosta Mitropolie, unde se gaseste acum si racla cu moastele Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei. Parasind partea religioasa a implinirii sufletesti, gasiti, de partea cealalta a bulevardului inchis traficului auto la sfirsit de saptamina, Palatul Roznovanu, actualmente sediul Primariei, iar in dreapta, pe lateralul unei cladiri din micuta piata din fata lui, o harta turistica a municipiului, cu principalele lui atractii. Parcul din stinga Primariei se deschide catre Teatrul National Vasile Alecsandri. Ridicata pe locul vechii primarii, cladirea teatrului este considerata a fi cel mai vechi si cel mai frumos locas de acest gen din tara. Odata cu teatrul, a fost inaugurata si uzina electrica a acestuia, moment ce a marcat inceputul iluminatului electric la Iasi. Aflat in renovare, teatrul ii atrage acum mai mult prin pictorii care lucreaza in parc si de la care poti lua un tablou sau chiar poti pleca acasa cu propriul tau portret.

Lasind centrul, te poti indrepta catre Piata Unirii, cu impunatoarele hoteluri Unirea si Grand Hotel Traian, cu monumentul dedicat lui Cuza si, de acolo, spre Piata Mihai Eminescu si Dealul Copoului, trecind pe str. Alexandru Lapusneanu, cu Muzeul Unirii, in renovare, dar si o serie de anticariate, tarabe cu cele mai diverse lucruri pe care nu

te–ai fi asteptat sa le vezi scoase la vinzare si o franciza a celebrului magazin de dulciuri Loli Pops din Paris. Intreaga zona, cu Biblioteca Centrala Universitara, Ripa Galbena, un ansamblu de scari sub forma unei cetati ce da in Strada Garii si statia feroviara, si Bulevardul Carol I ce duce spre Parcul Copul este un loc linistit, potrivit pentru o plimbare de dupa– amiaza. Se trece pe linga Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea mai veche universitate din tara, aflata pe primul loc in rindul unitatilor de invatamint superior. Daca ii treci pragul, cu ceva emotii, ajungi sa iti amintesti perfect de prima zi de facultate, sentiment impus de atmosfera din "Sala Pasilor Pierduti" care se deschide vederii imediat cum treci pragul.

Pe linga Universitate, strada V. Pogor duce la casa cu acelasi nume, sediul muzeului de literatura romana moderna si contemporana, dedicat societatii literare "Junimea", casa care ascunde, pe linga carti, un restaurant dragut, cu o gradina ce se imbina cu cea a curtii muzeului si care poate fi un loc placut pentru a servi masa.

In Copou, cei care au o slabiciune pentru poezia eminesciana pot vedea Muzeul Mihai Eminescu, ridicat in apropierea teiului poetului. Pentru ceilalti, citiva pasi prin parc iti scot in cale cel mai vechi monument din Romania, Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut si ca Obeliscul cu Lei, realizat de Mihail Singurov, in 1834. Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. E singurul monument din zona, asa ca nu il puteti rata, caci nu este marcat in vreun fel, situatie valabila si pentru Tei, care, aplecat de ani, acopera cu crengile sale si bustul poetului aflat in apropiere, si soclul pe care o placa te anunta ca te afli in fata celebrului copac. O alternativa pentru o plimbare este Gradina Botanica, unde, cu 5,5 lei, ai acces atit in gradina, cit si in sere. In sera–turn, un palmier, un bananier si inca vreo citeva specii exotice creeaza o atmosfera ciudata si, ridicind privirea spre imensele frunze ce ating peretii superiori ai structurii de sticla, nu poti sa nu te intrebi ce se va intimpla daca mai cresc copacii.

Aflate in afara acestui traseu care taie Iasiul de–a lungul, mai sint citeva locuri in care trebuie sa ajungeti. Biserica Barboi, pe unde a fost diacon si Creanga, si replica moldava a unor edificii similare de pe Muntele Athos ofera o surpriza placuta ochiului si sufletului, prin puternicul contrast intre exteriorul in doua culori, din piatra si caramida, si interiorul bogat, aurit.

Daca orasul e facut din piatra si suflet, orbecaitul pe stradute intortocheate si fara indicatoare da mai multa valoare oamenilor intilniti in cale. Pe unul dintre acestia il gasesti la Bojdeuca Ion Creanga, cea din Ticau, prima casa memoriala din tara. Nu e povestitorul, ar fi frumos sa fie asa, dar nici diferenta nu este prea mare. Cu toata istoria adunata, bojdeuca nu e mai mult decit o casuta cu doua camere, un hol si un cerdac. Omul care o deserveste ii da viata, prin povesti, prin poezii, prin vorbele celor care si–au legat destinele de aceste locuri. Poate ca stiti intreaga viata a povestitorului si toata opera sa dar nu o stiti insa asa cum o sa o auziti aici.

Al doilea loc este Manastirea Golia, unde cautam Turnul Goliei, cel inalt de 30 metri, unul dintre locurile privilegiate ale Iasiului, de unde pelerinul poate contempla "orasul celor sapte coline", daca este dispus sa urce cele 120 de trepte. Si uite–asa, la ceas de seara, pe cind treceam pragul manastirii, mai era prin curtea plina de flori si materiale de constructii pentru renovare un singur calugar, care ma lasa sa ma plimb si sa fac fotografii in liniste. Spre plecare intra in vorba, de unde sint, ce fac... Prind curaj si intreb daca pot urca in turn, sa vad Iesii de sus. Cu privirea pierduta catre zidurile crenelate imi spune ca e cam greu, "acolo sus sint doua porti mari de fier si doua lacate grele, si–i tirziu in noapte..." Era, intr–adevar, tirziu pentru el, era ceas de rugaciune, caci de undeva din tirg se auzeau clopote.Text Si foto: Marcella DrAgan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona