Indonezia, salba de smaralde a Ecuatorului
ArticolNici un seism si nici o calamitate nu au putut scoate Indonezia din topul celor mai vizitate destinatii. Atrage din ce in ce mai multi curiosi, iar despre secretele ei ne povesteste chiar Excelenta Sa, Nuni Turnijati Djoko, ambasadorul Indoneziei in Romania.Indonezia este una dintre destinatiile de top. Care este punctul forte al turismului din tara dumneavoastra?

Turismul cultural este unul dintre punctele forte si s–a dezvoltat extraordinar de mult in Indonezia. Avem o multime de destinatii care chiar merita vazute si, in afara gastronomiei, care te cucereste imediat, a climei placute si a atmosferei atractive, descoperi si monumente pline de incarcatura culturala si spirituala, precum si elemente naturale spectaculoase. Este cea mai mare tara–arhipelag din lume, avind 18.100 de insule, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumirea de "Salba de smaralde a Ecuatorului".Unde ne recomandati sa mergem si care sint locurile care nu trebuie ratate?

Putem incepe cu Sumatra care, prin flora extrem de variata, peste 3.500 de specii, imensele paduri ecuatoriale, cu o fauna specifica (tapiri, urangutani, macaci, giboni, tucani, elefantul si tigrul de Sumatra,) este renumita pe plan mondial. Apoi sa pornim incet spre insula Java, care este formata din Java Centrala, Java de Est si Java de Vest. Incepind cu Java Centrala, ea este situata in inima insulei si este recunoscuta ca fiind cea mai "indoneziana" parte a acestei tari. Aceasta parte a insulei a fost centrul civilizatiei indiene, iar originile culturii javaneze se afla aici. Bineinteles ca ajungem si in Bali, care se afla intre insulele Java Sumatra si Lombok si care, indiscutabil, este una dintre cele mai mari atractii turistice din lume. Este faimos pentru ceaiul traditional, pentru spa–uri, pentru dansurile specifice. Apoi o insula superba este Makassar, cu plajele imense si tot specificul unui port.Cit de diferit este litoralul indonezian de cel din Romania?

Makassar este un oras foarte important, iar ca port a cistigat foarte multi turisti in ultima vreme. Din foarte multe puncte de vedere, Constanta se aseamana cu Makassar, de aceea s–a si semnat un acord intre primarii ca, din luna iulie, sa devina orase infratite.Care vor fi urmarile acestui acord?

Un efect imediat va fi cresterea schimbului de turisti intre cele doua orase. Apoi va exista un flux constant si semnificativ de informatii si experiente, de care vor putea beneficia ambele porturi. Toata aceasta colaborare va duce clar la o dezvoltare efectiva a turismului. Primarul Constantei a anuntat deja ca va fi prezent la festivitatile din Makassar, iar vizita, bineinteles, ii va fi intoarsa. De asemenea, noi, cei de la ambasada, vom merge mult mai des in Constanta si vom incerca sa gasim noi metode de promovare.Cite zile sint necesare pentru a putea cunoaste Indonezia?

Cel putin zece zile sau, mai degraba, doua saptamini. Noi organizam in fiecare an asa–numitele "famtrip", unde participa aproximativ 25 de tour–operatori, pentru a vedea exact care este oferta tarii noastre. Abia dupa acest sejur de 12 zile, agentiile pot vedea exact care sint conditiile si potentialul acestei destinatii si invariabil, ulterior, am regasit pachete turistice create special. Mai mult, am inregistrat o crestere de mai mult de 20% a turismului de cind am inceput sa organizam aceste sejururi.Exista foarte multi curiosi care ar vrea sa viziteze Indonezia, insa sint descurajati de planificarea efectiva a unei astfel de vacante.

O reusita extraordinara pe care am avut–o pe parcursul sederii mele aici este "visa on arrival". Aceasta ofera posibilitatea de a pleca spre Indonezia fara a mai fi necesar sa treci pe la ambasada din Bucuresti pentru a–ti lua viza. Mai mult decit atit, este si mai ieftin, pentru ca, obtinuta de la ambasada, costa 45 de dolari, in comparatie cu 25 de dolari, cit costa cea luata de la aeroport. Un lucru care trebuie luat in considerare este faptul ca Indonezia a semnat o astfel de intelegere cu 63 de tari, iar daca toata lumea va apela la acest serviciu, va imaginati ca devine destul de aglomerat si sistemul se ingreuneaza. De aceea, desi aceasta facilitate exista si este extrem de utila, eu le recomand tuturor, daca au posibilitatea, sa ia totusi viza din tara, pentru a nu mai pierde timp pretios atunci cind ajung pe tarimul indonezian.Ce loc de acasa va este cel mai drag?

Cu siguranta, Bali. Este o insula mica, in estul insulei Java, cu relief muntos si cu virfuri care ating peste 2.000 de metri, in cazul lantului muntos din centrul insulei, unde se afla si vulcanul Agung. Inainte de a fi descoperita de turisti, arta balineza nu era apreciata ca fiind ceva aparte. Artistii sculptau sau pictau doar pentru a–si petrece timpul sau pentru ca ei considerau aceste lucruri ca facind parte din viata de zi cu zi. Dar in zilele noastre acest lucru nu mai este valabil, dovada fiind abundenta de magazine si galerii de arta care se gasesc acum in Bali. Atractiile sint nenumarate. Spre exemplu, teatrul wayang are o insemnatate spirituala, aratind lupta binelui cu raul, iar muzica gamelan este diferita in Bali de cea din celelalte regiuni ale Indoneziei si acompaniaza teatrul si dansurile balineze. Dansurile sint si ele de foarte multe feluri, fiind una dintre cele mai interesante atractii, dar specifice sint acele dansuri in care actorii danseaza in stare de transa. Nu pot sa nu ma gindesc si la frumusetile orasului meu natal. Eu m–am nascut in Java de Vest. Acolo exista un munte impresionant, care arata ca o barca intoarsa si care are si o sumedenie de povesti fermecatoare si legende impresionante. Vulcanul "Printesa Vulcanilor" nu trebuie ratat. Apoi, orasul este vestit pentru deliciile culinare, deoarece exista o varietate foarte mare de preparate si de produse extrem de aromate si parfumate.Cit de greu a fost sa va acomodati in Romania?

Ca diplomat, trebuie sa calatoresc foarte mult si, de fiecare data, intilnesc un climat diferit, culturi distincte, insa aceasta este cariera mea si a trebuit sa ma adaptez. In schimb, aici a fost foarte simplu, pentru ca oamenii sint foarte calzi, m–au primit extrem de bine si m–am integrat foarte repede. Ca turist, m–am indragostit de Sibiu, pentru ca este foarte bogat din punct de vedere cultural. In Maramures m–au impresionat minastirile, Iasiul are o universitate impresionanta, cu standarde extrem de ridicate. Apoi, un alt loc minunat este Brasovul. Am remarcat ca toti cei care vin aici vor neaparat sa vada Casa Poporului. Poate voua nu vi se mai pare atit de spectaculoasa, insa, pentru turistii straini, este extrem de impresionanta, fiind a doua cladire din lume, dupa Pentagon. Indonezienii care vin aici sint impresionati si doresc sa vada cit mai multa arhitectura. La acest capitol ar trebui sa lucreze mai mult ambasadele voastre din strainatate. Sa promoveze mai bine tara si sa ii indrume pe straini sa vina aici si sa o descopere. Poate nu ar fi o idee rea sa organizeze acelasi gen de "famtrip–uri", in care sa aduca operatorii de turism in Romania, pentru ca, ulterior, acestia sa creeze mai multe pachete turistice pentru incoming. Ceea ce va lipseste este promovarea. In cei trei ani cit am stat aici, mi–a fost mai greu sa promovez Romania decit Indonezia. In aceasta perioada, am avut foarte multi vizitatori indonezieni aici, si nu numai diplomati, ci si turisti care au venit in concediu. Trebuie sa recunosc ca este insa destul de greu sa ii convingi sa vina intr–o tara despre care nu cunosc mai nimic. Ei nu stiu cite lucruri minunate pot vedea aici si credeti–ma ca au o curiozitate foarte mare. Am avut invitata o jurnalista de la revista "Seventeen" si a fost extrem de impresionata nu numai de orase precum Sinaia sau Brasov, ci si de Slanic, unde minele de sare sint o curiozitate pentru oamenii din tari ca Indonezia. Am foarte multe amintiri frumoase, insa sint si extrem de mindra ca am putut fi prezenta aici, in Romania, la momentul integrarii ei in Uniunea Europeana. Bineinteles ca m–am bucurat de intreaga evolutie pe care a avut–o Romania in perioada aceasta, insa acest moment este unul intr–adevar istoric. In afara de asta, gastronomia romaneasca este extraordinara si m–am obisnuit cu ea. Fasolea imi place mult, iar mamaliga nu este numai preferata mea, ci a intregii mele familii. Cea care ma ajuta cu bucataria si care a venit cu mine din Indonezia a invatat deja sa gateasca romaneste, asa ca, din acest punct de vedere, sint norocoasa. Mai dificil este cu ingredientele, pentru ca, spre exemplu, faina de griu nu exista in Indonezia. Dar o sa fac provizii si o sa iau cu mine de aici.Text: Laura Pecie Foto: Emil Badea
InfoUtil
Bali este un paradis exotic, o insula cunoscuta pentru vulcanii sai maiestuosi (inalti de peste 3.000 m), culturile de orez spectaculos terasate, dar, mai ales, pentru cultura sa complexa si traditiile pastrate de milenii. Bali gazduieste numeroase ceremo
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona