Sarmizegetusa Regia
Articol

Gradistea de munte, judetul Hunedoara

Acest complex de sanctuare situate la 1.200 m altitudine pe un platou terasat artificial, departe de ochii neinitiatilor, pare menit pentru descifrarea mecanismelor astrale si a marilor cicluri cosmice. Cei mai multi istorici estimeaza ridicarea lor in secolele III–II i.Hr, dar sint si calcule (raportate la ziua solstitiului de vara) din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare. Dintre ele, doua sint cele mai importante: sanctuarul mare rotund si "soarele de andezit".

Este de remarcat asemanarea uimitoare intre planurile sanctuarului mare rotund de la Sarmizegetusa Regia si al celui de la Stonehenge, care este atit de evidenta, incit creeaza impresia ca planurile au fost desenate de acelasi personaj (diferente existind doar in privinta dimensiunilor si a materialelor de constructie).

O constatare similara se poate face si in ceea ce priveste "soarele de andezit", care este foarte asemanator cu celebrul calendar Maya. Cum au reusit sa construiasca intr–un timp relativ scurt si cu materiale aduse de la cel putin 100 km – de la Magura Calan ramine un mister...
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona