Calendar
Articol


Festivalul International de Chitara TransilvaneanaEditia de anul acesta a Festivalului International de Chitara Transilvaneana va avea loc la Cluj–Napoca, intre 22 si 25 noiembrie. Prin cele patru editii precedente, festivalul s–a constituit ca un pol cultural de renume in contextul national al acestui gen de manifestare. Vechile traditii ale culturii germane, legate indisolubil de istoria chitarei, au onorat editia precedenta a festivalului, prin prezenta lui Ulrich Muller in recital si in juriul concursului. Succesul rasunator de care s–a bucurat recitalul sau, alaturi de Constantin Andrei, si prietenia care s–a legat atunci au determinat ca, si in acest an, sa fie invitat in festival, in calitate de presedinte al juriului si de lector al cursului de master–class. Asociatia de Chitara Transilvaneana (ACT) isi propune prin acest proiect sa atraga publicul clujean in salile de concert, prin oferirea unor spectacole de inalta tinuta artistica si, de asemenea, sa sprijine fenomenul chitaristic romanesc.

Festivalul National de Teatru, la cea de a 17–a editie

54 de spectacole. 25 de regizori romani. 92 de reprezentatii in toate teatrele bucurestene (Teatrul National "I.L. Caragiale", Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Teatrul ACT, Teatrul Metropolis, Teatrul Masca), la Opera Nationala Bucuresti, Teatrul National de Opereta Bucuresti, Circul "Globus", Centrul National al Dansului sau la metrou, precum si la Sibiu. Asa s–ar putea caracteriza, in cifre, cea de–a 17–a editie a Festivalului National de Teatru, care va avea loc in perioada 2–15 noiembrie. A treia editie, la care criticul de teatru Marina Constantinescu este director artistic si selectioner unic, pastreaza structura propusa de anul trecut, spectacolele fiind grupate in 11 module: selectia oficiala, premiere gazduite de festival, spectacole invitate, participare internationala – spectacole si personalitati, dans, recitaluri, fenomenul Teatrul ACT, fenomenul Teatrul Masca, conferinte si intilniri, lansari de carte, expozitii (retrospectiva). Nume precum Silviu Purcarete, Andrei Serban, Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Tompa Gabor, Victor Ioan Frunza, Bocsrdi Lszl, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Gianina Carbunariu, Alexandru Darie, Felix Alexa, Dragos Galgotiu se vor regasi in selectia FNT 2007 cu cele mai recente creatii. Deschiderea oficiala a FNT 2007 va avea loc la Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, in seara zilei de 3 noiembrie. Daca anul trecut invitatii speciali ai FNT au fost celebrii regizori Lev Dodin si Patrice Chereau, anul acesta modulul Participare Internationala va gazdui zece spectacole de top ale scenei internationale. Astfel, in cele 14 zile si nopti de festival, pe scenele capitalei vor evolua pesonalitati precum coregraful Josef Nadj cu "Filosofii", un spectacol creat la Centre National Choreographique daOrleans, portugheza Vera Mantero, in doua solouri ravasitoare, cit si actorii faimoaselor trupe Schaub•hne am Lehniner Platz (Berlin), cu doua spectacole in regia celebrului Thomas Ostermeier, Needcompany (Bruxelles), cu doua spectacole de Jan Lauwers si Kleines Theater Kammerspiele (Landshut). Trupe din Irlanda, SUA, Republica Moldova fac parte, de asemenea, din selectia internationala a acestei editii. Cea de a 17–a editie a Festivalului National de Teatru este organizata de Ministerul Culturii si Cultelor, UNITER, Primaria Municipiului Bucuresti.

Festivalul National de Muzica Lautareasca Veche Zavaidoc

Primaria Municipului Pitesti, prin Centrul Cultural Pitesti, organizeaza editia a doua a Festivalului National de Muzica Lautareasca Zavaidoc. Festivalul isi propune promovarea muzicii lautaresti, sprijinirea si lansarea talentelor autentice, precum si readucerea la adevarata valoare a marelui interpret de muzica lautareasca Zavaidoc, nascut la Pitesti acum 111 ani, unde o strada ii poarta numele. Evenimentul se desfasoara sub forma unui concurs de interpretare, in perioada 16–18 noiembrie 2007, la Pitesti, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor Pitesti. Organizatorii sint Consiliul Local al Municipiului Pitesti si Primaria Municipiului Pitesti, prin Centrul Cultural Pitesti. Presedinte de onoare al festivalului este primarul Tudor Pendiuc, iar directorul festivalului si presedinte al juriului – maestrul Tudor Gheorghe. Sint invitati sa participe interpreti de muzica lautareasca veche (solisti vocali) din intreaga tara, indiferent de virsta. Interpretii vor fi acompaniati de Taraful Zavaidoc al Centrului Cultural din Pitesti. Participantii vor prezenta doua piese – din repertoriul de gen

(Anton Pann, Cristian Vasile, Farimita Lambru, Maria Tanase, Victor Gore etc.), obligatoriu una din repertoriul lui Zavaidoc ("Aseara fusei la una", "Batrinete, haine grele", "Ce n–as da", "Cintec de dragoste si joc", "Da–mi miinile sa le sarut", "Daca ea nu ma iubeste", "Foaie verde firul ierbii", "Din ochii care au plins vreodata"). Concurentii vor participa la preselectia ce va avea loc in data de 16 noiembrie 2007 la Casa de Cultura a Sindicatelor Pitesti, Piata Vasile Milea, nr. 3, incepind cu ora 10.00.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona