Bruxelles, printre zgirie–nori, in inima Europei
ArticolProbabil ca nu putini sint aceia care si–ar dori sa viziteze lumea asta larga. Insa, este destul de putin probabil sa reusim intr–o viata de om un asemenea lucru. Dar calatoriile de o zi pot fi o cheie a succesului. Iar noi am incercat pe pielea noastra sa descoperim cit mai multe despre lumea captivanta a Bruxelles–ului intr–o singura zi.Fie ca esti europesimist sau nu, daca iubesti arhitectura, zgirie–norii, parcurile, mincarea buna, ciocolata, viata de noapte sau afacerile, atunci Bruxelles (de asemenea, oficial Brussel si Br•ssel) este o destinatie ce nu trebuie ratata. Mai ales ca intr–o ora cu trenul de mare viteza poti sa ajungi fie la Paris, fie la Amsterdam. Sau, in doua ore, la Londra. Cind incepi sa planifici o calatorie, in primul rind te gindesti unde te cazezi. Iar in cazul capitalei Belgiei, este bine sa iti faci o rezervare online la un hotel cu minimum o luna inainte. Vei iesi mai ieftin si vei fi sigur ca ai unde sa iti petreci noaptea, la caldura. In plus, orasul prinde viata mai ales in perioada in care institutiile Uniunii Europene au activitate. Vei fi surprins de lumea pestrita de pe strada, de imbracamintea oamenilor, dar si de graiul lor. Si, intre noi fie vorba, diferenta de pret dintre hotelurile din centrul orasului, respectiv cele de la periferie, nu se remarca, fiind de maximum 10 euro.

Pe zi, cel mai simplu mod de a cunoaste orasul este fie sa o iei frumos la plimbare, orasul fiind construit pe tot atitea coline ca si Atena, fie sa intrebi de unde poti sa iei celebrul bus turistic, pe care orice oras care se respecta il detine. Practic, vorbim despre un autobuz cu etaj, care te plimba pentru o suma ce variaza intre 10 si 16 euro de persoana, pe la toate obiectivele turistice din oras. Important de stiut este ca biletul va fi valabil toata ziua. Poti cobori daca vrei sa vizitezi ceva ce ti–a atras atentia, iar pe urma te vei urca din mers in urmatorul autobuz. Atentie, pentru ca toamna si iarna au program redus, nu circula decit pina pe la orele 17.00–18.00. Finalul rutei este in fata Garii Centrale din Bruxelles. Iar cind auziti de gara, imaginati–va o cladire asemanatoare Casei Poporului.

Fie ca vremea este sau nu de partea ta, nu ezita sa te plimbi pe stradutele din centrul vechi. Au un farmec aparte. Iar daca te gindesti ca este posibil sa te pierzi, te anuntam de pe acum ca acest lucru este imposibil, pentru ca Bruxelles are un dicton: "Toate drumurile duc in Grand Place" (Marea Piata). Practic, Grand Place este centrul orasului. Vei observa borna cu kilometrul 0, si nu mai putin de noua cladiri, noua istorii zbuciumate. Vei afla ca toate cladirile au ars, deoarece pina acum citeva sute de ani ele erau de lemn. Insa, numai in citiva ani, au fost reconstruite dupa cele originale. Iar daca ai norocul sa ajungi seara in Grand Place, atunci, cu siguranta, vei nimeri si peste spectacolul de lumina si sunet, oferit seara de seara de edili.

Bruxelles exceleaza in zgirie–nori. Sint cu sutele, unul mai inalt decit celalalt, colorati, futuristi, fiecare cu cite o fintina arteziana in fata. Doar vorbim despre una dintre cele trei capitale ale Uniunii Europene. Iar cladirea Bursei nu trebuie ratata. Trecind pe linga ea, vei afla ultimele informatii economice, cladirea fiind formata din plasme de dimensiuni uriase. In fond, Bursa pare a fi un imens puzzle.

Pentru clipele de tandrete, vei regasi, tot in buricul tirgului, Palatul Regal, ce este deschis doar doua zile pe an pentru vizitatori. In schimb, Parcul Regal, ce se intinde pe mai bine de un hectar, te va uimi. Dupa ce ai vizitat acest parc, poti sa spui, cu usurinta, ca ai vazut toate speciile de arbori si flori din lume.

Vorbeam la inceput de vizitarea tuturor tarilor Un vis. Insa, la intoarcerea in tara, te vei putea mindri ca ai vizitat Europa, Mini–Europa, pina la urma un parc, in care sint reproduse, in miniatura, elemente reprezentative din toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Pentru cumparaturi, Bruxelles are strazi destinate in exclusivitate acestor scopuri. Insa, atentie pe care strada de acest fel nimeriti, caci exista doar doua asemenea strazi in centrul orasului: Rue Neuve – foarte draguta, insa extrem de scumpa (la capatul ei este un mall destinat persoanelor cu venituri medii, iar in spatele mall–ului o alee a chilipirurilor). Poti pierde lejer o zi intreaga vizitind cele doua strazi, chiar daca scopul este doar sa privesti.

Fiind o capitala a Uniunii Europene, orasul nu are un stil anume, chiar daca, aparent, predomina stilul flamand. Caracteristicile valone se remarca la periferia orasului insa, dupa cum spun localnicii, unui turist nu ii este recomandata vizitarea periferiei orasului dupa ora 22.00, asta daca tine la siguranta proprie. Si tot legat de siguranta, mare atentie la respectarea semnelor de circulatie fie ca esti pieton sau sofer, intrucit la fiecare colt de strada exista ori un politist, ori un echipaj intreg.

Despre Bruxelles se pot spune multe insa nu si ca mincarea lasa de dorit. Cu o suma de aproximativ 10 euro, la orice terasa te poti bucura de un meniu intreg. Italiana, mongoleza, franceza, spaniola, turceasca sau chiar romaneasca toate aceste bucatarii se regasesc in centrul orasului. La capitolul dulciuri, este pacat sa nu cumperi ciocolata, bomboane sau trufe – sint peste tot magazine insa preturile din centrul orasului sint duble fata de cele de la mall–urile sau supermarketurile de la periferie.

Daca sinteti amatori de bere, atunci merita sa va odihniti dupa plimbarea din centrul orasului la un pub. Toate localurile au nume ciudate ("Moarte Subita", "La Pirati", "Drojderia Satului") si o traditie care se respecta: fiecare dintre ele are un animal protector. Iar acest animal se plimba fara nici o jena printre mese, astfel incit, de cele mai multe ori, va veti trezi cu o pisica in brate sau printre picioare. Specialitatea Belgiei este berea "kriek", ea avind diverse arome de fruncte: cirese, zmeura, caise, fructe de padure. Iar pretul unei halbe este de maximum cinci euro. Merita, veti avea o surpriza placuta. Tot in sfera vietii de noapte, orasul are propriul sau "cartier" cu felinare rosii. Mai precis, o strada lunga de aproximativ un kilometru, care este luata cu asalt, seara de seara, de turistii dornici sa vada o asemenea "grozavie".

Important de stiut este ca puteti inchiria un ghid personal, pentru trei ore, urmind sa ii achitati suma de 100 de euro. Iar cu putin noroc, veti da si peste romani care practica aceasta meserie. Tot la capitolul "romani de–ai nostri", nu trebuie sa va fie jena sa vorbiti limba natala, intrucit cersetorii romani sint rari. In schimb, concetatenii nostri care muncesc legal sint bine vazuti. Pina la urma, Bruxelles este un oras cosmopolit. Un oras al contrastelor, un oras ce merita vizitat, indiferent de preferintele voastre, pentru ca, mai devreme sau mai tirziu, vi le veti descoperi si dumneavoastra la fata locului.Scurt istoric

La nasterea Belgiei, in 1830, orasul era populat de flamanzii autohtoni, dar si de valoni, germanofoni, precum si de francofoni, de origine pariziana. Sub Leopold al II–lea s–au zidit multe cladiri noi care sa serveasca administratiei. S–au pus pe picioare unele din parcurile si soselele pe care le vedem in ziua de azi (de pilda, Calea Focului, Tervuerenloo), precum si cartiere (Cartierul Bruxelles de Miazanoapte, Cartierul de Miazazi, Cartierul Europei, Cartierul Pietelor). Intre anii 1960 si 1970

s–au stabilit la Bruxelles multe familii imigrante din Africa de Nord, indeosebi marocani. In anii urmatori, un mare val de imigranti a venit din Europa Centrala, indeosebi din Polonia.Text: Ernst Gerhald
InfoUtil
Obiective turistice

l Teatrul Regal al Monedei

l Monumentul Menneken Pis (simbolul orasului)

l Atomul (monument renumit al atomului de fier, marit de 150 de miliarde de ori).

A fost construit cu pril
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona