PAltiniS, mai inalt, mai vechi
Articol

Pierdut undeva intre sezoane, intre cel de vara, cu trasee prin munti si cel de iarna, Paltinisul pare pustiu la primele ceasuri ale zilei. Primul autobuz care te aduce din Sibiu, pe la 8.00 dimineata, te lasa in centrul celei mai inalte statiuni din tara, aflata a o altitudine de 1.440 – 1.450 m. Prima oprire este chiar la Casa de Piatra, in parcarea din fata careia are capat de linie autobuzul, si unde un ceai cald sau o cafea te ajuta sa incepi ziua mai bine.Depinde, desigur, de motivele care te–au adus pe aceste meleaguri, caci statiunea ofera, pe linga partiile de schi, si posibilitatea de vindecare sau ameliorare a asteniilor sau a unui organism slabit, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglarilor pleuropulmonare, adica, conform explicatiei specialistilor, sechele dupa pleurezie si dupa pneumopatii virale sau bacteriale, dar si in cazul bolilor endocrine. Si dat fiind faptul ca factorul terapeutic principal se gaseste la tot pasul, daca iti suna cunoscuta una dintre afectiunile amintite mai sus, atunci ai venit la locul potrivit. Si totusi care este acest factor–minune? Aerul. Practic, este climatul alpin cu aer pur, fara praf sau particule alergice, puternic ozonizat, bogat in aerosoli ionizati si radiatii ultraviolete.

Daca ai venit in speranta unor prime zile de schi, atunci va trebui sa mai astepti un pic, caci telescaunul are ca regula de pornire adunarea a cel putin zece turisti. Odata adunata lumea, se deschide, practic, si pirtia Oncesti, iar o urcare te costa 7 lei. Daca ai venit neechipat, dar ai vrea sa incerci zapada, atunci poti apela cu incredere la centrele de inchiriere de la baza pirtiei, unde un echipament pentru o zi te costa intre 20 si 35 de lei, in functie de preferinte, schi sau snowboard.

Pina atunci, poti sa iti rezervi ceva vreme pentru o plimbare si pentru a vedea si cea mai veche statiune din tara, nu doar cea mai inalta. Caci Paltinisul se lauda si cu acest lucru, fiind infiintata in anul 1894 de catre Siebenburgische Karpathen Verein (SKV), in romana Societatea Carpatina Transilvaneana. Asa ca dupa doar citiva pasi facuti prin centrul actual al statiunii puteti vedea vechiul nucleu al acesteia, vilele care au alcatuit asa–numitul "loc de cura". Dintre acestea, citeva sint conservate si declarate monumente istorice, precum Casa Turistilor, construita in anul 1894, Casa Medicilor, din 1895 si Sala Monaco, din 1898. De atunci si pina acum, statiunea a crescut, datorita conditiilor excelente pe care le ofera masivul Cindrel, prin morfologia sa, cu platouri si culmi domoale, ideal pentru practicarea schiului de fond si de tura, dar si datorita pirtiilor de pe Oncesti. Astfel ca, in prezent, statiunea detine mai multe hoteluri, numeroase cabane si vile, facilitati de relaxare, ca restaurante, club cu teatru si cinema, discoteca, biblioteca, terenuri de volei, tenis si handbal. O parte din aceste hoteluri, care ofera si nivelul cel mai ridicat de lux, apartine unor societati comerciale si se afla un pic mai sus de centrul vechi, la ele ajungindu–se si pe drum, dar si pe niste scari ce merg in zigzag prin padure.

O plimbare catre baza telescaunului si chiar o simpla urcare cu acesta, si puteti fi martorii unui fenomen meteorologic rar intilnit in zonele joase, dar frecvent la Paltinis, si anume inversiunea temperaturii. In astfel de zile, dincolo de marea de nori aflata in depresiune, pot fi vazute virfurile Muntilor Fagaras spre est, ale Muntilor Rodnei spre nord–est, iar spre nord–vest cele ale Muntilor Apuseni.

De acolo va puteti indrepta linistiti spre iesirea din statiune. Caci, pentru a ajunge la singurul loc important ramas pe harta cu punctele ce trebuie vizitate, va trebui sa parasiti partea turistica si sa o luati la vale, catre Sibiu. La iesirea din statiune, pe dreapta, la vreo 300 m de drumul principal se afla Schitul Paltinis, un loc deosebit atit din punctul de vedere al spiritualitatii, cit si al culturii, o bisericuta de lemn ridicata in deceniul trei al secolului al XX–lea, unde se afla mormintul filosofului Constantin Noica, dar si o bucata din crucea pe care a fost rastignit Mintuitorul Iisus Hristos, donata Schitului de IPS Laurentiu.

Schitul a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului, intre anii 1925 si 1927, si are hramul "Schimbarea la Fata a Domnului". Bisericuta a fost ridicata cu meseriasi din Rasinari, localitate aflata mai jos de Paltinis, catapeteasma fiind realizata intre 1944 si 1945 de Constantin Vasile in stil neobizantin, iar fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Micuta cladire este construita din lemn de brad si sindrila, imitind stilul vechilor biserici de lemn din Transilvania. Pe platoul de brazi din incinta Schitului se afla clopotnita, un turn din lemn de brad, cu cele doua clopote din bronz datind din anul 1927, turnate de fosta fabrica "Schieb – Kantz" din Sibiu, o toaca de metal si una de lemn. De asemenea, printre obiectele de valoare pastrate in biserica se afla si icoana Sf. Paraschiva, datata 1904, si o Psaltire din aceeasi perioada. Afara, o cruce de piatra marcheaza locul de odihna al lui Constantin Noica, filosoful traindu–si ultimii ani de viata in Paltinis, locatia respectiva, Casa de Odihna 12, fiind acum casa memoriala.Cazare

l Casa Turistilor – 2 stele

Casa Turistilor, compusa din vilele 16, 17 si 18 este situata chiar in centrul statiunii. Are o capacitate de 106 locuri de cazare in 53 de camere (cu doua paturi). Restaurantul si barul ofera 120 de locuri, iar sala de conferinte poate gazdui 100 de persoane. Casa Turistilor dispune si de o discoteca, iar, in curind, va pune la dispozitia turistilor o sala de fitness si o sauna.l Casa de Piatra –1 stea

Casa de Piatra este situata in centrul Paltinisului si ofera 37 de locuri de cazare in camere de 2 si 3 paturi. La etajul 1, exista doua camere, clasificate la categoria 2 stele. Restaurantul, situat la parter, are 44 de locuri.l Vila nr. 20 "Sinaia"

Vila "Sinaia" este situata in apropiere de centrul statiunii si are o capacitate de cazare de 18 locuri, dintre care 12 in paturi si 6 locuri pe canapele. Vila este compusa din camere de doua paturi si apartamente cu unul sau doua dormitoare. La parter exista un bar de zi, un salon si o terasa.

l Vila nr. 3 "Pensiune"

Pensiunea este situata in centrul Paltinisului si are 33 de locuri in camere de la doua la sase paturi. La parter se afla un bar de zi, un restaurant de 100 de locuri si o terasa.

Trasee montane de patrundere in Muntii Cindrel

l Paltinis – Poiana Gaujoara – Saua Batrina

Marcaj: cruce rosie si punct albastru, durata: doua ore

l Paltinis – Virful Oncesti – Gradina Oncesti – Poiana Muncel – stina Gaujoara – Paltinis

Marcaj: punct albastru, durata: trei ore

l Paltinis – virful Oncesti – Poiana Lupilor – Sinta – Paltinis

Marcaj: triunghi albastru, durata: trei ore

l Paltinis – Poiana Muncel – stina din Batrina Mica – Cabana Gitul Berbecului

Marcaj: triunghi rosu, durata: trei – patru ore

l Paltinis – Gradina Oncesti – dealul Nanu – dealul Capra – Fundu Riului – Riul Sadului – Ciupari – Cabana Valea Sadului

Marcaj: punct albastru si cruce rosie, durata: sase ore

l Paltinis – Cheile Cibinului – La Pisc – dealul Runcuri – Cabana Fintinele

Marcaj: punct rosu, durata: cinci – sase orePirtii

l Oncesti I – nivel mediu, 1.150 metri lungime, cu o diferenta de nivel de 241 metri, dotata cu instalatie pentru nocturna si telescaun.

l Oncesti II – nivel usor, 450 metri lungime, cu o diferenta de nivel de 38 metri, dotata cu teleschi.

Schiorii au la dispozitie un telescaun, pe o distanta de 1.025 m si o diferenta de nivel de 241 m, un teleschi, pe o distanta de 410 si o diferenta de nivel de 138 m si o instalatie pentru nocturna.

Pentru schi fond, sint pirtiile Paltinis – Dealul Poplacii, Paltinis – Sinta, Paltinis – Daneasa, Oncesti – Paltinis si Gaujoara – Paltinis.Localizare si acces

Statiunea Paltinis este situata in centrul Romaniei, in judetul Sibiu, pe coasta de nord–est a muntilor Cindrel, Carpatii Meridionali, in mijlocul unor paduri de conifere, sub virful Oncesti, la 90 km de Medias si la 32 km sud–vest de municipiul Sibiu, de care este legat printr–o sosea modernizata, construita initial in 1902.

Se ajunge din Sibiu cu autobuzul – linia 22, pe urmatorul traseu, Gara – Coposu – Calea Dumbravii – Rasinari – Paltinis. Aceasta ruta poate fi urmata si daca veniti cu masina proprie.

Traseul 22 functioneaza dupa urmatorul program:

Plecari din Sibiu la orele 7.00, 11.00, 15.30, 19.30

Plecari din Paltinis la orele 9.00, 13.30, 17.30Text&foto: Marcella DrAgan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona